Visezi să pornești o afacere sau vrei să începi să o dezvolți pe cea actuală, dar nu știi dacă ai sursele de finanțare necesare? Aceasta este o întrebare vitală la care ar trebui să-și răspundă orice antreprenor, ținând cont că 18% dintre companii eșuează în primul an, 50% după cinci ani și 66% după 10 ani, conform unei analize LendingTree a pieții americane. De ce se întâmplă asta? Unul dintre principalele motive pentru care aceste afaceri mor este exact lipsa de finanțare. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante alegeri pe care trebuie să le facă orice antreprenor.
Ce presupune finanțarea unei afaceri
De ce este atât de important să știi să-ți alegi surse de finanțare a unei afaceri potrivite? Simplu spus, pentru că acestea vor determina cum îți structurezi și cum îți gestionezi afacerea în viitor. Ține cont de faptul că diversificarea în catalogul surselor de finanțare este importantă pentru ca afacerea ta să facă față mai bine provocărilor financiare.
Poate vrei să-ți dezvolți afacerea și atunci ar fi bine să te interesezi de ce surse de finanțare a investițiilor există sau la ce tipuri de credit poți apela. Chiar dacă întreprinderile din zona euro au raportat creșteri moderate ale cererii de împrumuturi bancare și de linii de credit, așa cum se arată în sondajul privind accesul la finanțare al întreprinderilor (SAFE) al ECB, 2021, aceasta este încă una dintre cele mai folosite variante.
Pe de altă parte, poate, la un moment dat, ai nevoie de o sursă financiară rapidă și sigură la dispoziție, în caz de urgență. O astfel de finanțare rapidă poate fi utilă pentru plata impozitelor și a altor datorii emergente sau pentru continuarea activității curente, atunci când firma se confruntă cu o problemă de finanțare.
Indiferent care este contextul în care te afli, este important să știi la ce surse de finanțare poți apela. De aceea, în acest articol vom prezenta ce tipuri de surse de finanțare pentru afacerea ta există și cum le poți folosi.
Cum știi de câtă finanțare are nevoie afacerea ta
Pentru a vedea de câtă finanțare are nevoie afacerea ta, ar fi bine să-ți faci un plan cu un estimat de costuri de pornire compus din următoarele lucruri:
- chiria pentru spațiul de birouri
- echipamente și consumabile
- utilități (abonamente de telefon sau internet)
- licențe și permise (abonamente pentru diferite platforme de resurse: programe de lucru, baze de date, site-uri de învățare)
- avocat și contabil
- salariile angajaților
- publicitate și marketing
- cercetare de piață
- realizarea unui site web
Aceste cheltuieli pot fi diferite în funcție de tipul afacerii tale. Mai mult decât atât, dacă unele pot fi ușor de definit – de exemplu, licențele tind să aibă costuri clare, publicate, altele pot fi mai complicat de estimat – cum ar fi salariile angajaților.
Înainte de a porni la drum, informează-te. Analizează piața. Caută online și discută cu oameni care lucrează deja în domeniul tău de activitate – mentori, vânzători, furnizori de servicii.
Tipuri de surse de finanțare pentru afacerea ta
Toate finanțările presupun un anumit cost, așa că înainte de a începe identificarea tipurilor de surse de finanțare trebuie să analizezi cu atenție toate variantele. De reținut că poți alege între surse de finanțare interne sau surse de finanțare externe și poți avea una sau mai multe surse pentru finanțarea business-ului tău. Mai mult decât atât, aceste surse de finanțare pot să fie:
Pe termen scurt: perioada de finanțare nu depășește un an de zile, iar banii obținuți sunt cheltuiți de către antreprenori pentru activități precum procurarea materiilor prime, pentru achitarea la timp a salariilor muncitorilor, pentru finisarea unor lucrări aflate în curs de execuție
Pe termen lung: perioada de întoarcere a datoriilor depășește un an de zile, iar finanțele obținute sunt utilizate pentru dezvoltarea afacerii, implementarea de noi tehnologii, crearea de noi produse, dezvoltarea rețelei de distribuție
În funcție de nevoile firmei și de costurile pe care le poți suporta, poți alege:
- surse de finanțare prin aport de capital
- surse de finanțare prin împrumut – obținute prin îndatorare (credite bancare, împrumuturi de la acționari, credite de la furnizori)
- surse închiriate (finanțare prin leasing)
1. Finanțare prin aport de capital
Sursele de finanțare prin aport de capital sunt acelea prin care poți obține sumele necesare afacerii tale fără a te îndatora. Principalele modalități sunt:
- fonduri proprii (economii)
- familie și prieteni
- investitori
- finanțări nerambursabile
- crowdfunding
- vânzarea de acțiuni
Finanțări nerambursabile (granturi)
Fondurile nerambursabile sau granturile reprezintă o finanțare provenită de la o sursă externă pe care nu trebuie să o mai înapoiezi. Granturile pot să provină din următoarele locuri:
- Uniunea Europeană
- Surse de finanțare instituții publice guvernamentale
- Diverse instituții non-guvernamentale
- Asociații profesionale
- Organizații non-profit
Pentru mai multe surse de finanțare nerambursabile îți recomandăm să verifici site-ul Ministerului Antreprenorilor și Turismului pentru a vedea ce programe de granturi sunt disponibile în România.
Avantaje finanțare nerambursabilă
Reprezintă o soluție de finanțare accesibilă atât firmelor nou înființate, cât și celor în curs de dezvoltare care vor să realizeze anumite investiții. Fondurile pe care le poți accesa sunt sume de bani nerambursabile.
Limitări finanțare nerambursabilă
În general, acest tip de finanțare nerambursabilă necesită un timp relativ lung de a o obţine, în special pentru că implică construirea unei documentații foarte complexă, personalizată pentru fiecare proiect de investiții în parte. De regulă, un proiect realizat din fonduri nerambursabile durează între 6 şi 12 luni pentru a-l obţine şi între 1-3 ani pentru a-l implementa. Mai mult decât atât, fiecare fond nerambursabil te obligă şi pe tine antreprenor să vii cu o cofinanțare care poate fi de la 10 la 50% în funcție de grantul la care aplici.
Finanțare din fonduri proprii
Cea mai ușoară modalitate de a-ți atinge visul este atunci când ai economiile necesare pentru a face acest lucru.
Avantaje finanțare din fonduri proprii
Faptul că ai surse proprii de finanțare înseamnă că nu trebuie să te îndatorezi la nimeni. Și nici nu ai vreo presiune externă pentru a avea profit într-o anumită perioadă de timp sau într-un anumit context (să lucrezi cu anumiți furnizori, să creezi anumite produse, să alegi anumiți colaboratori).
Limitări finanțare din fonduri proprii
Aceste surse de finanțare proprii se accesează cel mai greu pentru că poate dura destul de mult timp până îți construiești economiile pentru a porni o afacere. Și, în plus, trebuie să fii pregătit să-ți asumi riscul eșecului. Și să ai înțelepciunea să treci peste toate dificultățile.
Finanțare prin investitori (angel investors)
O altă sursă de finanțare pe care o poți avea în vedere este finanțarea obținută de la investitori (de exemplu, foști sau actuali antreprenori). Acești așa numiți angel investors, te pot ajuta cu fondurile de care ai nevoie, însă pentru asta trebuie să le dai participații la capital și trebuie să le arăți foarte clar cum poți obține profit.
Dacă nu știi de unde să începi, un website unde se face legătura între un investitor şi un inițiator este lendingclub.com. Aici poți ajunge să obții până la 35.000 de euro pentru afacerea ta.
Avantaje finanțare cu investitori
De cele mai multe ori atunci când lucrezi cu angel investors aceștia îți vor oferi nu doar finanțare, ci și know-how. În acest fel, vei avea acces la informații foarte importante despre cum funcționează afacerile, ce poți îmbunătăți în business-ul tău, cu cine poți lucra pentru a-ți dezvolta produsul sau a-ți crește baza de clienți. Pentru că este vorba despre o colaborare care țintește profitul, fondurile alocate sunt pentru o perioadă îndelungată, de aceea, de cele mai multe ori sunt folosite, în primul rând, pentru creșterea afacerii.
Limitări finanțare cu investitori
Pentru că vorbim despre colaborarea cu investitori poate fi destul de dificil să îi convingi să investească în afacerea ta. Mai ales că vei avea, cel mai probabil, competiție pentru că toată lumea își dorește să lucreze cu cei mai importanți antreprenori din piață. În plus, trebuie să fii foarte sigur pe ideea ta pentru că ei au întâlnit numeroase propuneri de afaceri până acum, așa că trebuie să le arăți că merită investiția lor.
Finanțare cu ajutorul familiei & prietenilor
Probabil cea mai ușoară sursă de finanțare este cea care vine din partea familiei sau a prietenilor care te ajută să-ți menții independența și autonomia financiară. Îți permite să-ți dezvolți afacerea fără presiunea de a face profit și, în cazul în care nu poți restitui la timp banii, nu vei fi presat de penalități. În plus, nu vine cu o mulțime de cerințe financiare sau alte criterii stricte pe care trebuie să le îndeplinești.
Avantaje finanțare de la familie & prieteni
Poate cel mai important avantaj este accesul ușor și rapid la fondurile necesare. În plus, în cazul acestor sume probabil poți vorbi despre dobânzi și comisioane foarte mici sau poate chiar inexistente.
Limitări finanțare de la familie & prieteni
De obicei, sumele împrumutate sunt mai mici. Nu poți apela mereu la bunăvoința familiei sau a prietenilor. Și, în plus, nerambursarea fondurilor în timp util ar putea deteriora relațiile cu aceștia.
Finanțarea afacerii cu crowdfunding
Prin crowdfunding poți atrage finanțare pe platforme online. Practic, indiferent dacă te afli într-o fază preliminară a unei afaceri sau vrei să realizezi o investiție pentru dezvoltarea firmei, poți înscrie conceptul într-o astfel de platformă. Tu vei primi banii de care ai nevoie, iar investitorii (persoane fizice sau juridice) vor primi la schimb anumite părți pe care le veți stabili contractual. Suma obținută pe platformele de crowdfunding poate fi sub formă de:
- împrumut obținut de la mai mulți creditori
- vânzare a unui număr de părți sociale din firmă
- donație, în schimbul căreia donatorii obțin o recompensă non-financiară, cel mai adesea bunuri sau servicii gratuite din partea companiei
Pentru a beneficia de o astfel de sursă de finanțare, te poți înscrie pe platforme precum Indigogo, Kickstarter sau Seedblink.
Avantaje finanțare cu crowdfunding
Spre deosebire de alte forme de finanțare, prin aceste platforme poți obține investitori încă dinainte de a lansa afacerea sau produsul la care visezi. În plus, în acest fel îți poți valida ideea – dacă, de exemplu, campania de crowdfunding nu are succes, ar trebui să te gândești la cum poți să-ți îmbunătățești ideea.
Limitări finanțare cu crowdfunding
Sumele obținute nu sunt foarte mari și, de aceea, pot fi insuficiente pentru nevoile afacerii. În plus, cele mai multe campanii de crowdfunding nu funcționează pentru că ideile nu reușesc să-și atingă 100% obiectivul, ceea ce înseamnă că antreprenorul nu beneficiază de finanțare și trebuie să returneze toate contribuțiile primite.
Finanțare cu emisiunea / vânzarea de acțiuni
Prin intermediul operațiunilor de emisiune se formează atât capitalul propriu, cât și capitalul de împrumut al întreprinderii. Astfel, la formarea capitalului propriu se emit acțiuni, iar la crearea capitalului de împrumut, se emit obligațiuni.
Avantaje finanțare prin emisiunea de acțiuni
Pe lângă faptul că emisia de acțiuni și obligațiuni are ca scop atragerea capitalului, totodată, se rezolvă și alte probleme, cum ar fi: reconstituirea proprietății sau îmbunătățirea situației financiare.
Limitări finanțare prin vânzarea de acțiuni
Această formă de finanțare nu este disponibilă pentru toate tipurile de companii, fiind caracteristică mai ales companiilor mari, prin listarea la bursă.
2. Finanțare prin împrumuturi
Spre deosebire de cele proprii, cele prin surse de finanțare rambursabile implică o datorie și anumite dezavantaje de care trebuie să ții cont:
- sumele obținute trebuie rambursate și, de cele mai multe ori, cu o dobândă aferentă
- dacă nu respecți clauzele contractuale stabilite, trebuie să achiți penalități și amenzi
Credite la bancă pentru afaceri
Este potrivită firmelor aflate în faze de creștere sau la maturitate pentru care nu prezintă un risc crescut al nerambursării. Dacă vrei să găsești centralizat toate creditele bancare din România, precum și comparații între aceste produse financiare, poți intra pe site-ul conso.ro. Există și bănci care au soluții de finanțare pentru startup-uri, dar sumele sunt mai mici.
Aceste credite la bancă pentru afaceri pot fi:
- o linie de credit pentru acoperirea necesarului de capital de lucru (working capital)
- credite pe termen scurt pentru a acoperi necesarul de lichidități pentru obligațiile scadente în viitorul apropiat
- credite pe termen lung pentru eventuale investiții
Avantaje finanțare prin credit bancar
Băncile reprezintă o sursă de finanțare stabilă și de încredere. Oferă anumite programe de loializare. Și, în plus, pot susține și dobânzi preferențiale pentru anumite companii sau domenii de activitate.
Limitări finanțare prin credit bancar
Pentru a obține credite bancare trebuie să îndeplinești anumite cerințe care pot fi destul de rigide. Ai nevoie de un girant și de un plan de afaceri care să justifice finanțarea cerută, precum și de un scor bun de credit personal și un flux de numerar și venituri considerabile. În plus, procesul poate fi lent, uneori chiar de câteva săptămâni.
Factoring la bancă pentru afaceri
Spre deosebire de celelalte surse de finanțare a afacerii, factoring-ul are la bază vânzarea facturilor din sold ale unei societăți către o instituție financiară, cu un mic discount pentru avea acces imediat la fonduri. Cu o piață estimată la 6 miliarde de euro în 2019, conform studiului anual publicat de Asociația Română a Factoringului, acesta este o modalitate de finanțare tot mai utilizată în țara noastră.
Avantaje finanțare prin factoring
Ajută la stabilizarea cash flow-ului, îmbunătățirea indicatorilor financiari, reducerea costurilor interne de colectare a facturilor și a creanțelor.
Limitări finanțare prin factoring
Nu este ca o linie de credit în cazul căreia primești banii și până la scadența de peste 12 luni nu trebuie decât să faci o monitorizare lunară a îndeplinirii condițiilor. Deoarece finanțarea se bazează pe facturi, multe companii fac facturi săptămânale pe care le prezintă băncii. Acesta nu este un proces complicat, dar necesită o anumită organizare și atenție.
De asemenea, fiind un produs mult mai flexibil decât finanțarea clasică, cu un flux de aprobare mai simplu și rapid, fără garanții suplimentare, factoringul vine cu un cost, de regulă mai mare, decât cel al unei linii de credit clasice.
Împrumuturi de la acționari
Un împrumut pentru afaceri constituie o alternativă la aportul la capital și presupune restituirea sumelor într-o perioadă stabilită contractual.
Avantaje împrumut de la acționari
Înseamnă un flux de numerar pozitiv, precum și expertiză pentru a ajuta la dezvoltarea afacerii, mai ales într-o perioadă mai dificilă sau atunci când există o oportunitate de creștere.
Limitări împrumut de la acționari
Diluarea capitalului. Și, în plus, este destul de greu de găsit înțelegerea perfectă.
Credit comercial de la furnizori / clienți
Este o soluție de finanțare ieftină, dar pe termen scurt, fiind posibilă doar în parteneriatele solide, bazate pe încredere. Practic, achiziționezi produse sau servicii de la un furnizor, cu plata ulterioară, la un termen stabilit de ambele părți. Și, în schimb, primești în avans de la un client, o sumă aferentă serviciilor sau bunurilor ce urmează să le prestezi sau să le livrezi la o dată ulterioară.
Avantaje credit comercial
Este o soluție de finanțare ieftină.
Limitări credit comercial
Reprezintă o soluție pe termen scurt. Și doar între parteneri de încredere.
3. Finanțare prin leasing
Poate cea mai cunoscută soluție de finanțare închiriată, leasingul presupune încheierea unui contract între o societatea de leasing și o companie prin care aceasta achiziționează echipamente sau alte active de care are nevoie. Practic, te folosești de aceste bunuri (mașină, calculatoare) în schimbul unei chirii lunare.
Avantaje finanțare prin leasing
Avantajul major este că la finalul contractului de leasing poți cumpăra echipamentul la un preț simbolic, stabilit de la începutul înțelegerii. În plus, ratele achitate în cadrul contractului de leasing sunt deductibile fiscal.
Limitări finanțare prin leasing
De cele mai multe ori, ajungi să plătești o sumă mult mai mare pentru produsele respective.
Întrebări frecvente
Cum finanțezi o afacere nouă / mică?
Finanțarea unei afaceri mici trebuie să țină cont de mai multe criterii, de la motivul pentru care ai nevoie de capital, la cât de repede sau în ce moment se află afacerea ta (ești la început de drum sau vrei să te dezvolți).
De aceea, dacă nu ai resurse proprii să pornești la drum și nici nu poți accesa finanțare din partea unor prieteni sau a familiei, dar vrei să eviți îndatorarea, atunci granturile sau crowdfunding-ul ar putea fi o soluția.
De asemenea, mai există anumite programe special create pentru startup-uri pe care le dezvoltă băncile, ar putea și acestea să-ți fie de ajutor.
Surse de finanțare avantaje și dezavantaje: care este cea mai bună metodă de finanțare afacere?
Cel mai bine ar fi să îți poți autofinanța afacerea, dar, chiar și în acest caz, nu trebuie să excluzi eventualele posibilități de finanțare de care poți dispune. Accesarea unei surse nerambursabile este mereu o soluție foarte utilă. Analizează toate variantele prezentate mai sus și alege-o pe cea care te poate ajuta să-ți dezvolți cel mai eficient afacerea.
De asemenea, nu uita că mai există incubatoare și acceleratoare pe care le poți folosi. Câteva exemple: INCUBAT, Ingenius Hub sau Impact Hub.
Cum știu când are afacerea mea nevoie de finanțare?
Poate ești la început de drum și abia visezi la propria afacere. Poate startup-ul tău are nevoie de susținere pentru a crește. Sau poate compania ta se află într-un moment dificil. Există situații în care ai nevoie de finanțare.
Indiferent care este motivul, atunci când ești sigur că ai ales sursa de finanțare potrivită pentru compania ta, ai grijă la următoarele lucruri:
- tratează fiecare soluție de finanțare cu prudență
- asigură-te că ai toată înțelegea scrisă, mai ales atunci când lucrezi cu persoane fizice
- nu cheltui niciodată banii înainte de a obține finanțarea pentru care ai aplicat
Organic Agency este o agenție de marketing digital supraspecializată în servicii de SEO marketing și content marketing. Executăm riguros strategii a căror eficiență a fost dovedită pentru peste 150 de branduri.