- Ce este stilul de leadership
- Management vs. leadership: care este diferența dintre lider și manager
- De ce este important să îți cunoști stilul de leadership
- Leadership democratic sau participativ
- Leadership autocratic sau autoritar
- Leadership „laissez-faire” sau delegativ
- Leadership tranzacțional
- TOP stiluri de leadership pe care ar trebui să le cunoști
- Cum decizi ce stil de leadership ți se potrivește
Steve Jobs ne-a adus toată muzica într-un gadget cât jumătate de buzunar. Walt Disney și al lui Mickey Mouse ne-au transformat imaginația. Martin Luther King Jr. a luptat pentru a obține drepturi egale pentru persoanele de culoare de peste ocean, iar Mahatma Gandhi pentru recunoașterea drepturilor indienilor. Cu stiluri de leadership diferite, toți aceștia au putut, într-o formă sau alta, să schimbe lumea în care trăim. Cum au reușit?
Ce este stilul de leadership
Leadershipul reprezintă arta de a motiva oamenii dintr-o organizație să lucreze pentru atingerea unui scop comun caracterizat de viziune, entuziasm, energie, pasiune și consecvență. Liderul trebui să aibă curajul și dorința de a-și încuraja oamenii să-și asume responsabilități și să se dezvolte personal.
În 1939, psihologul Kurt Lewin a identificat trei metode principale de conducere și a observat că rezultatele depind foarte mult de stilul de leadership folosit. Acesta vorbea atunci despre leadership autoritar (autocratic), participativ (democratic) și delegativ (laissez-faire).
Management vs. leadership: care este diferența dintre lider și manager
Înainte de a analiza stilurile de leadership, este important să facem diferența între manager vs. lider. Astfel, atât liderii, cât și managerii coordonează oamenii spre atingerea unor obiective. Diferența principală dintre cei doi este modalitatea prin care își ating aceștia ținta. Cu alte cuvinte, liderii coordonează oamenii spre atingerea obiectivelor companiei prin influenţare, nu manipulare.
Există mai multe modele de lider, așa cum sunt mai multe tipuri de manager. Însă, ca să înțelegem mai bine diferențele dintre leadership vs management, autorul american, expert în leadership studies, Warren Bennis, face următoarele 13 diferențieri:
- managerul administrează, pe când liderul inovează
- managerul este o copie, iar liderul este un original
- managerul menține, în schimb liderul dezvoltă
- managerul pune accentul pe sisteme şi structuri, iar liderul pe oameni
- managerul se bazează pe control, în opoziție, liderul inspiră încredere
- managerul are viziune pe termen scurt, iar liderul pe termen lung
- managerul întreabă cum și când, iar liderul întreabă ce şi de ce
- managerul ţinteşte un rezultat precis, în comparație cu liderul care vede orizontul
- managerul invită, iar liderul inițiază
- managerul acceptă status-quo-ul, pe când liderul îl provoacă
- managerul este soldatul clasic, iar liderul este propriul lui general
- managerul face bine lucrurile și liderul face lucruri bune
- managerul este format şi învață prin instruire, pe când liderul se dezvoltă prin educație
Recomandări pentru dezvoltarea stilului personal de leadership
Pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de lider ai nevoie să înveți constant. De aceea, mai jos găsești5 recomandări pentru dezvoltarea stilului personal de leadership:
Carți
Ai putea începe cu How to Win Friends and Influence People de Dale Carnegie, Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead a lui Brené Brown sau The 7 Habits of Highly Effective People de Stephen R. Covey;
Publicații
Găsești constant informații interesante în Entrepreneur, Harvard Business Review, Leadership Freak, Lead Change Group;
Blog-uri
Îi poți urmări John Maxwell, Simon Sinek, Michael Hyatt, Tom Peters ori Lolly Daskal;
Podcast
Poți asculta The Tim Ferriss Show, The Growth Show, The Go-Giver Podcast sau TED Radio Hour
Cursuri
Găsești foarte multe resurse pe Coursera, Master Class Management, Alison, MindTools, MIT OpenCourseWare sau Cornell Online Executive Leadership
De asemenea, networking-ul este o modalitate foarte bună pentru dezvoltarea stilului personal de leadership.
De ce este important să îți cunoști stilul de leadership
Un studiu realizat de Indeed arată că 55% dintre angajații chestionați au spus că întrebarea care privea abilitățile de conducere li se părea cea mai precisă formă de evaluare a capacității unui candidat de a reuși într-un anume job. Adevărații lideri pot inspira schimbări sociale sau revoluții tehnologice. Sunt cei care reușesc să-i motiveze pe ceilalți să creeze, să inoveze și să reușească. Istoria ne-a arătat, însă, că stilul de leadership poate să fie foarte diferit.
Care sunt stilurile de leadership cele mai populare
Brené Brown spune că un lider este cineva care știe să-și asume responsabilitatea găsirii potențialului în oameni și în procese, având curajul să-l potențeze. Dar care sunt tipurile de leadership pe care le putem folosi? Mai jos vorbim despre cele trei stiluri de leadership prezentate de Lewin, la care adăugam alte două introduse de psihologul Bernard M. Bass:
Leadership democratic sau participativ
Asemenea unei societăți democratice, leadershipul de tip participativ încurajează implicarea tuturor angajaților în găsirea rezolvării. Se bazează pe încredere și unitate între membrii echipei, precum și pe responsabilizarea și implicarea acestora.
Caracteristicile leadershipului democratic
Un lider participativ pune preț pe munca în echipă, susține un mediu de lucru în care toată lumea își împărtășește ideile, este rațional, flexibil și un bun mediator.
Cum funcționează acest stil într-un business
Deciziile sunt luate prin consultarea echipei. Soluțiile și feedback-ul sunt analizate. Iar decizia finală poate chiar să fie supusă votului. Această complicitate susține dezvoltarea personală a angajaților, le încurajează gândirea critică și rezolvarea creativă și aduce o atmosferă pozitivă în echipă.
Cum funcționează acest stil într-o echipă
Acest mod de leadership este considerat cel mai eficient pentru că încurajează dezvoltarea. Este foarte bun, în special, pentru angajații juniori care prind experiență, ajungând astfel să crească profesional.
Ce provocări pot apărea pentru liderii cu un stil democrat
Procesul prin care se ajunge la o concluzie poate să fie unul destul de lung și de costisitor. În plus, ar putea să îi pună în situații destul de complicate pe anumiți angajați care nu au experiența necesară să ia decizii critice.
Leadership democratic: avantaje și dezavantaje
Pro: În luarea deciziilor sunt implicați toți membrii echipei, iar lucrul acesta crează unitate de grup și îi ajută pe toți să se dezvolte și să se simtă apreciați.
Con: Însă, având în vedere că într-o echipă coordonată printr-un leadership democratic trebuie să participe toată lumea, asta poate necesita mult timp până la găsirea unei soluții.
Leadership autocratic sau autoritar
Donald Trump – lider de tip autoritar
S-a scris foarte mult despre cum a devenit Trump un lider de succes. Înainte să intre în politică și să devină președintele Statelor Unite ale Americii, miliardarul american a fost om de afaceri și vedetă de televiziune, impunându-se drept un lider de tip autoritar.
Liderii autocrați sunt cei care vor să deține controlul total. Luarea deciziilor este asumată de o singură persoană care are și viziunea de ansamblu și implică restul echipei doar pentru îndeplinirea unor sarcini punctuale.
Caracteristicile leadershipului autocratic
Liderul autoritar are încredere în el, îi este ușor să se motivezi, comunică clar și consecvent, urmărește regulile și lucrează cel mai bine în medii supravegheate.
Cum funcționează acest stil într-un business
Acest tip de leadership poate fi eficient atunci când o companie se află într-o situație în care trebuie să ia decizii dificile. Iar acest lucru oferă claritate și poate produce rezultate bune într-un timp foarte scurt.
Cum funcționează acest stil într-o echipă
Leadershipul de tip autoritar oferă angajaților o direcție clară și poate compensa lipsa de experiență într-o echipă. Pe de altă parte, nu încurajează dezvoltarea și poate afecta serios moralul angajaților.
Ce provocări pot apărea pentru liderii cu un stil autoritar
Liderii autocratici dețin puterea absolută, iar lucrul acesta înseamnă că nu spun doar ce trebuie făcut, ci și cum trebuie realizat acest lucru. Pericolul este ca alegerea lor să nu fie cea corectă sau cea eficientă.
Leadership autoritar: avantaje și dezavantaje
Pro: Deciziile sunt luate strategic și în foarte scurt timp, ceea ce ajută echipa să-și îndeplinească mai ușor rezultatele.
Con: Ceilalți angajați pot să se simtă ignorați, restricționați și, în anumite cazuri, chiar abuzați, de aceea leadershipul autocratic este considerat unul demotivant.
Leadership „laissez-faire” sau delegativ
Mahatma Gandhi – lider de tip „laissez-faire”
Mahatma Gandhi este considerat omul care a făcut posibilă independența Indiei. Cu un leadership de tip delegativ a luptat pentru recunoașterea drepturilor indienilor și a reușit să influențeze la nivel politic decizii în favoarea acestora.
Acest tip de leadership este cel care oferă aproape întreaga putere angajaților.
Caracteristicile leadershipului delegativ
Liderul „laissez-faire” deleagă ușor și eficient, știe să ofere critică constructivă, promovează ideea unui mediu de lucru autonom, îi încurajează pe oameni să-și dezvolte calitățile de lider și libertatea de alegere.
Cum funcționează acest stil într-un business
În antiteză cu stilul autoritar, liderii de tipul „laissez-faire” deleagă cât mai multe task-uri angajaților și nu se implică foarte mult în supravegherea sau controlul acestora. De aceea, au timp, de exemplu, să se implice în descoperirea unor direcții noi de business sau să dezvolte noi produse.
Cum funcționează acest stil într-o echipă
Acest tip de leadership poate fi foarte eficient în echipe cu oameni bine pregătiți ce necesită puțină supraveghere. Însă, dacă angajații nu înțeleg exact așteptările liderului sau nu lucrează foarte bine fără să aibă limite clare pot să nu livreze rezultatele dorite.
Ce provocări pot apărea pentru liderii cu un stil delegativ
Chiar dacă acest tip de leadership oferă putere foarte mare angajaților, poate să și limiteze dezvoltarea echipei în special din cauza lipsei unei structuri clare. Și poate fi o problemă, în special, pentru angajații noi sau fără experiență.
Leadership „laissez-faire”: avantaje și dezavantaje
Pro: Foarte apreciat în special în echipele cu oameni cu foarte multă experiență, acest stil de leadership este perfect pentru cei care pun mare preț pe autonomie.
Con: Conform studiului realizat de Lewin, amintit mai devreme, echipele care folosesc un astfel de leadership sunt cel mai puțin productive. În special pentru că rolurile și responsabilitățile sunt neclare, acest stil de leadership poate să ducă la discuții în contradictoriu între membrii echipei și, în final, la renunțarea asumării responsabilității.
Pe lângă stilurile de leadership analizate de Lewin, psihologul american Bernard M. Bass care a studiat comportamentul organizațional, a mai introdus două abordări: transformațional și tranzacțional.
Leadership transformațional
Martin Luther King Jr. – lider de tip transformațional
Cunoscut datorită luptei sale împotriva segregației și a discriminării rasiale, Martin Luther King Jr. a fost un lider de tip transformațional.
Un stil de leadership prin care liderul câștigă respectul și încrederea echipei care alege să-l urmeze.
Caracteristicile leadershipului transformațional
Leadershipului transformațional se caracterizează prin considerație individualizată, stimulare intelectuală, motivație inspirațională și influență idealizată.
Cum funcționează acest stil într-un business
Acest tip de leadership este util pentru companiile care urmează să treacă prin schimbări sau fuziuni pentru că liderii reușesc să perceapă nevoia de schimbare și să conducă eficient modificările organizaționale majore.
Cum funcționează acest stil într-o echipă
Pentru că acest tip de leadership este folosit cel mai adesea în situații limite, într-un mediu turbulent cu multe provocări ce vin atât din mediul intern, cât și din cel extern, liderul trebuie să știe să se adapteze, dar și să se impună. Și trebuie să fie charismatic, astfel încât să-i determine pe ceilalți să creadă în viziune sa.
Ce provocări pot apărea pentru liderii cu un stil transformațional
Având în vedere contextul dinamic și obiectivul măreț care trebuie atins, liderii transformaționali pot risca să piardă din vedere nevoile de dezvoltare ale fiecărui individ. De asemenea, epuizarea angajaților poate fi o problemă.
Leadership transformațional: avantaje și dezavantaje
Pro: Liderii transformaționali folosesc tehnici de coaching și încurajare pentru a-și ajuta echipa. Indivizilor li se oferă libertate. Echipele lucrează împreună pentru o cauză comună care va conduce la îmbunătățirea viitorului companiei.
Con: Implicarea constantă a liderului poate duce la presiune și epuizare. În plus, pentru ca această abordare să funcționeze toți membrii echipei trebuie să-l respecte și să fie de acord cu abordarea lui.
Leadership tranzacțional
Acest tip de leadership se bazează în mare parte pe capacitatea liderului de a negocia. Pentru a avea o echipă productivă și implicată, liderul tranzacțional folosește recompense și se bazează pe empatie.
Caracteristicile leadershipului tranzacțional
Pentru a înțelege modalitatea principală prin care se manifestă această metodă de leadership, vom folosi un exemplu simplu: liderul poate să decidă ca echipa de performance poate să primească anumite bonusuri dacă se atinge un obiectiv de lead-uri sau conversii, stimulându-i astfel să-și îmbunătățească performanța. În această situație, angajații știu exact ce trebuie să facă și cunosc ce vor primi în schimbul îndeplinirii obiectivului.
Cum funcționează acest stil într-un business
Leadershipul tranzacțional se concentrează pe îndeplinirea rezultatelor. Tocmai de aceea, echipa construită pe baza unui leadership tranzacțional are nevoie de structură și monitorizare continuă pentru a-și îndeplini obiectivele de business.
Cum funcționează acest stil într-o echipă
Liderii tranzacționali oferă claritate și structură. De aceea, angajații se simt în siguranță pentru că știu exact ce trebuie să facă. Și, mai mult decât atât, știu și ce primesc dacă reușesc să-și îndeplinească obiectivele.
Ce provocări pot apărea pentru liderii cu un stil tranzacțional
Pentru că liderul folosește recompense în schimbul anumitor performanțe, există riscul să nu reușească să le ofere la timp. De aceea, una dintre provocările cele mai mari ale liderului cu un stil tranzacțional este pierderea credibilității în fața echipei și la amplificarea influenței unui alt lider.
Leadership tranzacțional: avantaje și dezavantaje
Pro: Leadershipul tranzacțional este util în situațiile în care companiile au o problemă clar definită, de exemplu, într-o criză. Atunci toată lumea are roluri și obiective clare.
Con: Acest tip de leadership nu încurajează creativitatea oamenilor din echipă și nici nu pun accent pe nevoile emoționale ale acestora. Liderii nu apreciază inițiativele individuale, iar în cadrul echipelor nu există roluri pe termen lung pentru că nu există obiective de lungă durată.
TOP stiluri de leadership pe care ar trebui să le cunoști
Pe lângă cele 5 tipuri de leadership de mai sus, mai există și alte abordări:
leadership tip coaching (tip antrenament)
Foarte util pentru echipele în care este nevoie să se cunoască exact obiectivele și așteptările, acest stil de leadership pune în valoare punctele forte ale oamenilor, încercând, în același timp, să-i motiveze pentru a-și le îmbunătăți pe cele slabe. Folosindu-se de feedback constant, acest leadership de tip coaching este unul dintre cele mai eficiente, dar nu este prea folosit din cauză că are nevoie de mult timp pentru a fi pus în practică.
Leadership charismatic
Liderul charismatic este cel care îi poate influența profund pe cei din jur, având mare încredere în el și în valorile pe care încearcă să le promoveze. Acest stil de leadership oferă o direcție clară și convingătoare prin stabilirea unor obiective îndrăznețe, crează un mediu de lucru dinamic și pozitiv prin implicarea personală în realizarea task-urilor și pune accent pe dezvoltarea personală a membrilor echipei prin exprimarea sprijinului și manifestarea empatiei.
Winston Churchill – lider de tip charismatic
Important om politic britanic, Winston Churchill a fost prim-ministru în două mandate, unul fiind în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Ce l-a făcut într-un lider de succes? Churchill a fost mereu un lider charismatic, energic, determinat și optimist.
Leadership birocratic
Asemenea liderilor autoritari, aceștia țin foarte mult la respectarea regulilor și a procedurilor. În cazul acestui leadership birocratic sunt prioritizate responsabilitățile în funcție de ierarhie și nu sunt încurajate colaborarea și creativitatea. Poate fi eficient în companii sau departamente care trebuie să respecte reguli stricte din domenii precum finanțe ori sănătate sau, de exemplu, în instituții guvernamentale.
Leadership vizionar:
Asemenea stilului autoritar al lui Lewin, acest leadership vizionar urmărește obiectivele pe termen lung, punând accent pe motivarea echipei. Foarte util în cazul în care compania trece printr-un moment de schimbare în care toată lumea are nevoie de o direcție clară și predictibilă pe care să o urmeze. Acest leadership vizionar este mai puțin util în cazul echipelor de experți care pot avea idei diferite de cele pe care liderul și le dorește implementate.
Leadership afiliat
Punând accent pe dezvoltarea relațiilor dintre membrii echipei și pe crearea unui mediu de lucru plăcut, acest tip de leadership afiliat este eficient atunci când se construiește o nouă echipă sau când este o situație de criză în care trebuie reconstruită încrederea. Provocările apar în cazul leadershipului afiliat atunci când obiectivele de business sunt puse în plan secundar.
Leadership „pacesetting”:
Există foarte multe tipuri de lideri, însă cel care folosește abordarea de tip „pacesetting” este unul care urmărește foarte clar respectarea deadline-urilor. Liderul de tip „pacesetting” este cel care stabilește ritmul de muncă, este un exemplu de performanță și productivitate și îi motivează pe ceilalți să-i urmeze pașii. Iar atunci când aceștia nu-l pot urma, intervine și termină el ce este de făcut. Tocmai de aceea, dezavantajul acestui tip de leadership „pacesetting” este acela că membrii echipei își pot pierde încrederea în el sau pot să fie demotivați, stresați sau mult prea obosiți, intrând astfel în burnout.
Leadership „servant” sau tip servitor
Există foarte multe tipuri de management, însă, leadershipul de tip servitor este cel care se gândește în primul rând la oameni, fiind de părere că aceștia sunt cei mai eficienți atunci când sunt fericiți. De aceea, acestui lider o să îi fie ușor să-și câștige respectul oamenilor. Foarte folosit în special în ONG-uri, acest leadership „servant” ajută la construirea moralului unei echipe și la îmbunătățirea rezultatelor.
Leadership strategic:
Eficient atât pentru îndeplinirea obiectivelor companiei, cât și pentru descoperirea oportunităților sale de creștere, acest leadership strategic necesită viziune, gândire analitică și adaptabilitate. Liderul strategic pune întrebări și caută mereu modalități de creștere. Provocările apar atunci când riscurile pe care și le asumă sunt prea îndrăznețe sau când obiectivele pe termen scurt se pierd pe drumul către visul cel mare. Printre abilitățile de leadership al unui manager strategic ar trebui să se numere comunicarea, compromisul și delegarea.
Leadership situațional
Am lăsat la final, un stil de leadership proactiv care recunoaște că singura constantă este schimbarea. Obiectivul unui lider situațional este acela de a răspunde la nevoile de moment ale unei echipe. Acest leadership situațional ajută la motivarea angajaților, încurajându-i să fie proactivi și poate fi eficient în cazul unor start-uri sau ale unor companii aflate în plină schimbare. Liderul situațional este un bun comunicator, oferă mereu feedback, evaluează foarte repede un context și încearcă să găsească mereu o soluție pentru a-l îmbunătăți. Provocarea pentru acest leadership situațional este că poate fi confuz și stresant pentru angajații care trebuie să se adapteze constant la schimbare.
Cum decizi ce stil de leadership ți se potrivește
Așa cum am văzut deja există foarte multe abordări. Ce nu există, însă, este o rețeta pe care să o poată folosi toată lumea. Liderii de succes încearcă să-și folosească calitățile și experiențele pentru a-și defini stilul de leadership. Sunt situații, însă, în care abordarea aleasă este posibil să nu-ți aducă chiar cele mai bune rezultate. Atunci trebuie să-ți reconsideri modalitatea de leadership. Și, chiar, să înveți lucruri noi, dobândind astfel noi abilități de leadership.
De pildă, dacă ești un extrovert și lucrezi în echipă cu cineva foarte timid, ar trebui să pui accent pe îmbunătățirea ascultării active. Pe de altă parte, dacă ești un introvert care trebuie să-și conducă echipa, atunci trebuie să înveți cum să îi ajuți și să îi inspiri pe aceștia.
Pentru identificarea stilului de leadership potrivit ai putea să folosești următorii cinci pași:
- încearcă să te cunoști cât mai bine – pentru a descoperi ce tip de personalitate ai poți face testul 16personalities. Bazat pe indicatorul Myers Briggs Type (MBTI), acesta îți va spune în aproximativ 10 minute cine ești și de ce faci lucrurile așa cum le faci, ajutându-te, astfel, să decizi ce stil de leadership ți se potrivește
- află care sunt punctele tale forte și ce trebuie să îmbunătățești – pentru vizualizare, îți recomandăm să le scrii pe o foaie
- găsește modele de urmat – încearcă să-ți alegi un business coach sau un mentor
- cere mereu feedback – învață să asculți și să comunici eficient
- încearcă diferite tipuri de leadership
Stilul de leadership se poate schimba
Există situații în care o singură abordare nu este suficientă. Poate, de exemplu, metoda de leadership aleasă funcționează în cadrul echipei din care faci parte, dar nu dă rezultate și în lucrul cu ceilalți manageri sau în discuțiile cu stakeholders. Atunci trebuie să fii pregătit pentru schimbare, iar acest lucru presupune efort, adaptare și timp.
Liderii adevărați știu că învățarea este continuă. Și mai știu că fără curaj nu poți conduce. Indiferent de stilul de leadership ales, ține minte ce spune Brené Brown: leadershipul este despre vulnerabilitate, rușine și empatie. Brown, care documentează de mai bine de un deceniu puterea vulnerabilității, este de părere că aceasta nu poate fi separată de curaj. Iar în cartea și, mai apoi, în podcastul său, Dare to Lead, definește curajul ca fiind un mix de patru abilități: vulnerabilitate, încredere, valori și dezvoltare. Fii un lider curajos.
Lideri cunoscuți și stilul lor de leadership
Primul hardware dezvoltat de Bill Gates nu a mers fix atunci când trebuia să fie prezentat unui potențial investitor. Cofondatorul Microsoft este astăzi unul dintre cei mai bogați oameni din lume, iar succesul său se datorează unui tip de leadership tranzacțional.
Oprah Winfrey a avut o copilărie foarte grea, cu o pierdere de sarcină atunci când era doar o adolescentă. Astăzi, cu un stil de leadership charismatic, are o avere de miliarde de dolari.
Ce vrem să spunem cu cele două exemple de mai sus? Există foarte multe tipuri de lideri, însă toți au ceva în comun: au întâmpinat obstacole și s-au confruntat cu eșecului înainte de a cunoaște succesul pentru care sunt recunoscuți astăzi. Iar stilul de leadership ales i-a ajutat să-și atingă obiectivul.
Întrebări frecvente
Ce stil de leadership este cel mai bun?
Atunci când vorbim despre leadership și care este abordarea cea mai bună trebuie să ne răspundem la două întrebări: pentru cine și în legătură cu ce? Primul se referă la oamenii cu care vei lucra. Al doilea la obiectivele pe care ți le setezi. Așadar, atunci când alegem modelul de leadership trebuie să ne gândim la ce stil de conducere ne poate ajuta să ne atingem scopul, menținând oamenii într-o stare emoțională care să le permită să facă performanță.
Ce stil de leadership are un CEO?
Cultura și obiectivele unei organizații determină stilul de conducere care se potrivește cel mai bine. De cele mai multe ori, în cadrul unei firme există mai multe stiluri de leadership, în funcție de sarcinile care trebuie îndeplinite și de nevoile fiecărui departament. Atunci când vorbim despre ce stil de leadership are un CEO trebuie să ținem cont de multe lucruri, de la tipul de business sau contextul în care se află, la oamenii pe care îi are în jur. Nu există o singură metodă de leadership care să se aplice tuturor managerilor. De exemplu, dacă tot am amintit de Walt Disney la începutul acestui articol, acesta a fost un lider transformațional. Încă de la început, el a adunat în jurul său oameni pe care i-a influențat și i-a motivat prin animația sa, ceea ce a contribuit la portretizarea idealurilor sale. Însă, poate că un lider transformațional precum Disney nu ar fi putut să construiască succesul de astăzi a lui Tesla sau Facebook. Nu încerca să găsești o rețeta pe care să o urmezi, cunoaște-te și alege ce se potrivește abilităților, personalității și visurilor tale.
Există persoane fără un stil de leadership?
De câte ori nu am auzit expresia conform căreia un lider se naște, nu devine? Lucrul acesta este doar un mit. Din fericire, abilitățile de leadership se pot învăța. Dacă pleci de la întrebarea: de ce ar trebui oamenii din echipa mea să mă asculte, ai toate șansele să înveți să îi determini să te urmeze.
A deveni un lider este drum inițiatic. Unul în care trebuie să te descoperi, să înveți să-i asculți pe cei din jur și împreună cu ei să lucrezi pentru un obiectiv comun. Important este, așa cum spunea și Brené Brown, să ai curajul să faci primul pas.
Aida a absolvit sectia de Universitatii „Babeș-Bolyai” si are un master in social Media & marketing online de la SNSPA. Aida are vaste cunostinte despre cum functioneaza motoarele de cautare ajutand zeci de organizatii sa isi creasca prezenta in online prin campanii consistente de search & content marketing.