Scroll to top

Optimizare SEO care funcționează în 2023


Indiferent dacă dorești să te ajutăm cu serviciile noastre sau doar vrei să înveți din experiența și expertiza noastră, în această pagină vei găsi toate informațiile necesare pentru ca afacerea ta să înceapă să aducă gratuit trafic organic de calitate și implicit un flux constant de clienți.

Despre ce vrei să înveți?

Am pregătit pentru tine primul masterclass 100% gratuit despre optimizare SEO, în care am transpus toată experiența noastră acumulată atât individual ca specialiști, cât și ca agentie SEO. Informația este structurată în ordinea în care noi credem că ar trebui să o parcurgi, dar poți folosi butoanele de timp „jump to section” din partea de jos pentru a accesa direct informațiile de interes pentru tine.

Ce înseamnă optimizare SEO?

SEO (Search engine optimization) reprezintă un set de tehnici folosite pentru a îmbunătăți clasarea unui site în paginile de căutare Google cu scopul de a crește traficul generat astfel de acesta. Procesul este alcătuit din tehnici on-page,  cele care se efectuează asupra site-ului tău și cele off-page, care includ trimiterea de semnale pozitive și link-uri către site-ul tău de pe alte proprietăți online. Acestea din urmă au scopul de a îi crește autoritatea și relevanța într-o nișă.  În cadrul acestor procese sunt incluse optimizarea conținutului de pe site, a design-ului, a back-endului și a prezenței pe internet a brandului asociat site-ului.

Pentru a ranka cât mai sus în Google trebuie să oferi informații sau produse de calitate ce servesc intenția de căutare a utilizatorilor sau.

 

Etapele unei campanii de optimizare SEO

Procesul de optimizare SEO include în principal 5 etape:

 1. Research cuvinte cheie – Identifică cuvintelor cheie pe care oamenii le folosesc pentru a găsi produsele sau serviciile tale;
 2. Conținut – Generează conținut valoros și relevant pentru paginile site-ului;
 3. Optimizarea on-page a site-ului – Asigura-te că paginile site-ului sunt optimizate pentru cuvintele cheie pe care le targeteaza;
 4. Linkbuilding – Obține link-uri către site-ul tău de pe alte site-uri autoritare din nișă ta;
 5. SEO Tehnic – Ajută motoarele de căutare să găsească, să facă crawling și să indexeze conținutul tău.

Condiții inițiale necesare pentru a putea construi fundația unei campanii SEO de success:

 1.  Asigură accesibilitate crawlerilor astfel încât să poată să acceseze site-ul tău;
 2. Creează conținut valoros care răspunde intenției de căutare a utilizatorilor Google;
 3. Optimizează conținutul pentru cuvintele cheie folosite de aceștia;
 4. Asigura o experiență bună utilizatorilor în cee ace privește viteză de încărcare și UX;
 5. Promovează conținutul astfel încât acesta să atragă link-uri de la site-uri autoritare;
 6. Folosește-te de titlu, URL și META descriere pentru a crește CTR-ul din paginile de căutare Google;
 7. Folosește snippet-uri schemă.org că să ieși în evidență în paginile de căutare Google;

Introducere in optimizarea SEO

 

Cum funcționează motoarele de căutare?

Motoarele de căutare joacă un rol extrem de important în direcționarea traficului către site-uri. Peste 90% din traficul total de pe internet este generat de motoarele de căutare, iar peste 75% este generat de Google.

Motoarele de căutare au că principal obiectiv furnizarea de informații de calitate și relevant utilizatorilor de fiecare când aceștia efectuează o căutare. În acest articol o să definim ce înseamnă SEO, cum funcționează, de ce este important și îți vom arată cum poți pune bazele unei campanii SEO singur sau să înțelegi mai bine serviciile noastre.

Google Search este un motor de căutare complet automat ce folosește software cunoscut ca “web crawlers” care explorează constant mediul web pentru a găși pagini noi sau actualizări de conținut ale paginilor existente și pentru a le adaugă în indexul său. Marea majoritate a paginilor din indexul său nu sunt submitate manual ci sunt rezultatul acestui process de crawling.

Procesul prin care funcționează Google este format din trei etape și nu toate paginile trec de fiecare stadiu.

1. Crawling – Google descarcă conținutul text, imagini și video din paginile pe care le găsește pe internet cu roboții sau numiți “crawlers”. Unele pagini sunt cunoscute de către Google deoarece le-a mai vizitat, dar pentru cele noi are loc un process denumit “URL discovery”.

Google identifica aceste pagini fie din submitarea manuală de către webmasteri, fie din hărțile XML sau urmărind fiecare link din paginile existente sau nou identificate.
Google folosește un process algoritmic prin care stabilește pe ce site-uri să ruleze procesul de crawling, cât de des sau o facă și câte pagini să extragă de la fiecare site. Totuși, Google nu efectuează crawling pe toate paginile identificate. Pentru unele din ele proprietarul a inserat directive care nu permit acest lucru sau nu sunt disponibile decât după un process de login. Cele mai des întâlnite erori în cadrul procesului de crawling sunt problemele de rețea, de server și directive robots.txt greșite.

2. Indexare – Google analizează conținutul identificat în pasul anterior și stochează informațiile respective în vasta sa bază de date denumită “Google Index”. În acest pas Google încearcă să înțeleagă topicul paginilor și analizează conținutul text, imaginile și elementele de tip tag principale precum titlu sau attribute ALT. Tot în acest stadiu, Google încearcă să identifice dacă o pagină este duplicată a unei alte pagini de pe internet și strânge semnale despre limba și țara asociată paginii respective.

Procesul de indexare este influențat într-o proporție foarte mare de calitatea conținutului din pagină, directivele META sau din fișierul robots.txt care poate împiedica indexarea sau de structura site-ului și tehnologiile folosite care fac indexarea greoaie.

3. Servirea rezultatelor – În momentul în care un utilizator efectuează o căutare pe Google, acesta returnează cele mai relevante proprietăți web clasate pe baza algoritmului sau propriu. Relevanța este determinată de sute de factori care include de la locația celui care efectuează căutarea, limba browserului sau dispozitivul folosit. Unui utilizator din București care caută “clinică dentară” i se vor returna rezultate diferite decât unuia din Iași.

Practic, între etapa 2 de indexare și 3 de servire a rezultatelor are loc procesul în care este aplicat algoritmul Google pe proprietățile și paginile Google din index.

Statistici despre Google

Mediul online este într-o continuă creștere și schimbare în ultimii ani, astfel că dorim să îți prezentăm cele mai importante statistici despre Google, care te pot ajuta să îți organizezi mai bine business-ul online.

 

Statistici Optimizare SEO în 2023

 • 68% din experiențele online încep prin utilizarea unui motor de căutare; 63% din totalul achizițiilor sunt inițiate online, chiar dacă ulterior acestea au loc într-un magazin fizic; 61% dintre specialiștii de marketing B2B au afirmat să traficul organic și SEO generează un trafic mult mai mare decât oricare altă strategie de marketing;
 • Google (+ Google Images) este lider de piață în domeniul motoarelor de căutare și deține o cotă de piață de 92,58%;
 • Prima pagină afișată de Google în urma unei căutări efectuate de utilizatori înregistrează o rată medie de accesare de 24,7%; rezultatul mediu de pe prima pagină afișată de Google conține aproximativ 1.447 de cuvinte; 75% dintre utilizatori nu accesează niciodată cea de-a doua pagină a motorului de căutare;
 • 70% dintre specialiștii de marketing online susțin că pentru a genera vânzări, SEO este mai bun decât PPC;
 • Mai mult de jumătate dintre utilizatori, mai exact 66 %, înainte de a face o achiziție din mediul virtual, inițiază o cercetare online despre magazinul din care se face achiziția și produsul sau serviciul respectiv;
 • Lead-urile au o rată de conversie de 14,6%, în timp ce outbound leads: e-mailurile directe, abordarea telefonică etc.) au o rată de conversie de doar 1,7%;
 • Majoritatea utilizatorilor, 86,11%, aleg să acceseze rezultatele organice și refuză reclamele de tip banner plătite;
 • Dacă viteza de încărcare a site-ului web este de 2 secunde, rata de respingere poate crește cu 9%, iar dacă pagina web se încarcă în 5 secunde, rata de respingere poate crește până la 38,12%;
 • Site-urile care se încarcă într-o secundă au o rată de conversie de trei ori mai mare decât paginile web care se încarcă în 5 secunde.

 

 Statistici Local SEO

 • 76% dintre utilizatorii care caută online, de pe telefonul mobil, o afacere locală, urmează să facă o vizită unei afaceri locale în următoarele 24 de ore, urmând ca 28% dintre aceștia să inițieze și o achiziție în termen de 24 de ore de la vizita efectuată;
 • Business-urile online care dispun de o versiune adaptată pentru telefonul mobil înregistrează o rată de contact din partea utilizatorilor de device-uri mobile foarte ridicată;
 • 86% dintre utilizatori caută locația unei afaceri pe Google Maps;
 • 79% dintre utilizatori oferă aceeași încredere recenziilor online ca și recomandărilor primite personal.

 

Statistici Mobile SEO

 • Mai mult de jumătate, mai exact 55%, din întreg traficul mondial online este efectuat de pe dispozitivele mobile;
 • Mai mult de jumătate dintre utilizatorii device-urilor mobile au descoperit o nouă afacere sau un nou produs după ce au accesat un motor de căutare de pe smartphone;
 • 51% dintre utilizatorii online navighează pe internet folosind doar telefonul mobil;
 • 58% dintre utilizatorii care accesează o versiune pentru mobil a unei pagini web o vor părăsi dacă aceasta se încarcă în mai mult de 3 secunde;
 • Din 2017 au crescut cu 200% căutările care includ cuvinte precum „de unde să cumpăr” sau „aproape de mine”.

Factori de ranking Google

Există o mulțime de factori de ranking care nu au fost confirmați oficial de Google, însă următorii sunt utilizați de Google tocmai cu acest scop, de rankare a paginilor web.

 

Backlinks

Reprezintă acelea link-uri care permit trecerea de la un website la altul; în anul 2016, Andrey Lipattsev a afirmat faptul că backlinks reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de rankare utilizați de Google. Aceste backlink-uri diferă unele de celelalte și, în funcție de anumite criterii, acestea pot avea rezultate mai bune sau mai slabe. Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate ce înseamnă ca un backlink să fie perfect, Google susține că indicat ar fi ca acesta să aibă o conexiune cu website recunoscut și bine rankat, care tratează același subiect.

 

Relevanța

Google utilizează o serie de algoritmi care îi permit să înțeleagă nevoile utilizatorilor, iar site-urile care își doresc să fie în topul căutărilor trebuie să îndeplinească nevoile utilizatorilor.

De exemplu, dacă cele mai multe rezultate oferite în urma căutării de „aparat de cafea” sunt articole din bloguri, acest aspect indică faptul că utilizatorii sunt interesați să identifice informații despre acest subiect și nu sunt neapărat interesați de achiziție. Într-o asemenea situație cel mai potrivit ar fi să introduci în secțiunea de blog a magazinului online un articol despre subiectul respectiv, în care să incluzi cuvintele cheie; ulterior, utilizatorul va putea migra în magazinul tău online, cu atât mai mult dacă incluzi în articol și link-uri către produsele pe care le menționezi.

În cazul în care realizezi legătura dintre pagini cu instrumentul Content Gap Ahrefs, poți analiza și clasamentele cuvintelor cheie, pentru a știi pe ce cuvinte să te axezi; spre exemplu, în cazul „aparat de cafea” rankarea site-urilor web se realizează și în funcție de calitatea brand-urilor aparatelor de cafea, astfel că este important să abordezi în articolul online și informații despre brand-urile cele mai recunoscute în acest domeniu.

 

Freshness

Acest factor de rankare este dependent de interogări, fiind mai relevant și puternic pentru interogările care necesită rezultate noi. Ținând cont de acest factor de rankare, este important să actualizezi constant conținutul paginilor web sau să publici conținut nou, care chiar să includă cuvinte cheie precum ”nou” sau ”ultimele noutăți”.

 

Mobile-friendliness

Încă din 2015 Mobile-friendliness reprezintă un factor de rankare dezvoltat pentru utilizarea dispozitivelor mobile și din 2019, când Google a trecut la mobile-first indexing, acesta a devenit un factor de rankare și pentru desktop.

Recomandarea este să utilizezi raportul Mobile Usability, pe care îl regăsești în Google Search Console, pentru a descoperi dacă întâmpini probleme cu acest factor de rankare.

 

Page speed 

Din anul 2010 Page Speed a fost considerat un factor de rankare pentru desktop și doar din anul 2018 a fost considerat factor de rankare și pentru mobil.  De-a lungul timpului, Google a utilizat o serie de semnale prin care măsura viteza unui website, însă John Mueller a afirmat că în momentul de față Google folosește Core Web Vitals (CWV) pentru măsurarea vitezei site-urilor web. CWV măsoară viteza de încărcare a unei pagini web, interactivitatea și stabilitatea vizuală a acesteia, folosind trei instrumente de măsură: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) și Cumulative Layout Change (CLS).

Nu este suficient ca pagina ta web să fie doar rapidă, deoarece Google pune accent și pe experiența utilizatorilor și, tocmai de aceea, trebuie să fii foarte atent și la acest aspect.

 

Conținut de o calitate foarte bună

Calitatea conținutului este unul dintre cei mai importanți factori pe care pun accentul algoritmii de rankare ai Google. Din acest motiv, este indicat să fii foarte atent la conținutul pe care îl postezi și să te asiguri că acesta respectă standardele impuse de motorul de căutare.

 

Pentru a măsura calitatea conținutului Google urmărește:  

Valoarea, originalitatea și unicitatea: în cazul în care conținutul site-ul tău este copiat sau se aseamănă foarte mult cu alte conținuturi din mediul online, acest aspect va avea impact negativ asupra SEO. Asigură-te în permanență că subiectul conținutului pe care îl tratezi este original, valoros și include o serie de cuvinte cheie relevante.

Actualizarea și „prospețimea”: actualizează în permanență conținutul cu informații noi sau postează diferite articole care sunt de actualitate. Cu cât conținutul paginii tale web este mai de actualitate și mai fresh, cu atât mai posibil este ca Google să îl claseze mai sus în topul căutărilor, mai ales pentru știri sau tendințe de interes public relevante în prezent. Un instrument util, care îți permite să păstrezi conținutul actual și să analizezi care sunt tendințele, este Google Trends.

Structura și organizarea: structura conținutului trebuie să fie cât mai bine organizată pentru a putea fi parcurs cât mai ușor și pentru a le oferi utilizatorilor, într-un timp scurt, informațiile pe care le caută; utilizează mai multe titluri și subtitluri, introdu bullet-uri pentru a prezenta caracteristici etc.

 

Search Intent & Relevanța Conținutului

Cu cât conținutul tău se potrivește mai bine cu intenția de căutare a utilizatorului, cu atât mai prioritizat va fi de Google. Nevoile utilizatorilor sunt diferite, astfel că fiecare dintre ei încearcă să le rezolve prin intermediul accesării motoarelor de căutare.

Conținutul unei pagini web ar trebui să dispună de cât mai multe cuvinte cheie relevante subiectului tratat, care să poată răspundă la întrebările utilizatorilor. În unele cazuri, Google afișează în primele rezultate link-uri care conțin videoclipuri și informații grafice, motiv pentru care este recomandat să incluzi clipuri video sau grafice în website-ul tău, relevante domeniului tău de activitate.

Ține cont de nevoile utilizatorilor și de intențiile acestora de căutare atunci când creezi conținutul site-ului web; doar așa vei avea șansa de a urca în topul clasamentului motorului de căutare.

 

Domain Authority 

Evaluează nivelul de expertiză al unui subiect dintr-un website și capacitatea acestuia de a se clasa în topul motoarelor de căutare. Autoritatea se măsoară folosind un scor cuprins între 1 și 100; cu cât scorul este mai mare, cu atât pagina web va fi mai bine indexată de Google pentru cuvintele cheie corespunzătoare domeniului de expertiză.

Pentru a crește gradul de autoritate poți folosi diferite backlink-uri de calitate superioară; ideea este să abordezi subiecte de interes și relevante pentru domeniul tău de activitate, în care ai suficientă expertiză pentru a crea conținut de valoare.

 

Keyword Optimization 

Utilizarea cuvintelor cheie reprezintă un alt factor de rankare esențial. Cuvintele cheie utilizate pentru crearea conținutului trebuie să corespundă cu termenii folosiți de către utilizatori atunci când aceștia cauză informații pe motoarele de căutare.

Următoarele recomandări te pot ajuta la keyword optimization:

 • Include cuvântul cheie principal la începutul conținutului;
 • Utilizează o meta description atrăgătoare, în care să adaugi cuvinte cheie relevante, astfel încât utilizatorii să știe ce conține site-ul tău;
 • Adaugă text alternativ, cu diferite cuvinte cheie, în secțiunea imaginilor pentru a le descrie;
 • Utilizează numeroase cuvinte cheie în textul de ancorare pentru a oferi informații despre site-ul tău;
 • Folosește cuvinte cheie suplimentare (LSI Keywords) care vor ajuta Google să identifice și să analizeze cât mai bine tipul conținutului paginii web;
 • Evită să repeți de foarte multe ori cuvintele cheie importante; încearcă se le incluzi în context cât mai natural, astfel încât acestea să fie coerente;
 • Include cuvinte cheie și LSI în titluri și subtitluri;
 • Adaugă cuvântul cheie principal în adresa URL a site-ului web.

 

Website Structure

O arhitectura a paginii web construită cât mai simplu și ordonat, poate ajuta crawlerele Google să indexeze site-ul și paginile web; creează un sitemap în WordPress, instrument care va ajuta algoritmii Google să navigheze prin site-ul tău, să descopere conținutul și să indexeze paginile.

 

Te poți folosi și de instrumentele următoare, care te vor ajuta să optimizezi structura paginii web:

 • WordPress All in One SEO plugin – îți permite să realizezi sitemap-uri destinate conținutului video și știrilor;
 • Optimizarea fișierului robots.txt – acesta îi oferă indicații lui Google despre modul în care poate accesa crawlerele și indexa pagina web.

 

On-page Experience

Pentru a măsura experiența utilizatorilor, Google utilizează următoarele semnale de rankare:

CTR (click through rate) – reprezintă procentul de utilizatori care accesează site-ul web; acesta poate fi îmbunătățit folosind titluri și meta descrieri cât mai bune;

Rata de respingere (Bounce rate) – reprezintă procentul utilizatorilor care accesează site-ul web și care apasă butonul „înapoi”, părăsind astfel site-ul tău; în asemenea situații, Google consideră că pagina ta web nu este relevantă și îi va scădea ratingul;

Dwell time – măsoară timpul pe care un utilizator îl petrece pe site-ul tău, după ce îl accesează în urma căutărilor; cu cât timpul petrecut de utilizator este mai mare, cu atât mai mult Google va considera că informațiile oferite de site-ul tău web sunt relevante pentru utilizator, oferindu-i astfel un scor mai mare.

Ce beneficii are SEO?

Majoritatea oamenilor apasă pe primele rezultate organice din Google, cele neplătite, astfel că majoritatea traficului unui site provine din această sursă. Spre deosebire de alte canale, traficul din Google tinde să fie pasiv și constant. Exceptând sezonalitatea specifică fiecărei industrii poți estima cu o exactitate destul de bună cam cât trafic poți atrage din SEO în fiecare luna în funcție de ce cuvinte targetezi.

De asemenea, traficul din SEO este “gratis” – nu te costă efectiv să îl primești, nu plătește per vizite, dar ai costuri cu procesele de optimizare. Te poți bucură însă de el pentru o perioada mare de timp chiar dacă pui stop campaniei SEO. De exemplu, dacă am fi plătit pentru traficul agenției noastre din SEO prin campanii Google Adwords costurile ar fi de câteva mii de EURO pe luna.

Chiar dacă majoritatea administratorilor amatori ai paginilor web nu pun accent pe SEO, acesta este esențial, iar optimizat corespunzător poate genera o serie de beneficii.

 

SEO îmbunătățește ROI

Rentabilitatea unei investiții este unul dintre principalii factori care sunt luați în considerare atunci când vine vorba de evaluarea unei strategii de marketing digital. Lead-urile din mediul online se bucură de o rată de conversie de 14,6%, care este cu aproximativ 12% mai mare decât marketingul tradițional.

Primul rezultat afișat de Google beneficiază de 33% din tot traficul de căutare, astfel că, din acest motiv, vizibilitatea motorul de căutare este corelat direct cu creșterea traficului web, creșterea veniturilor, și, implicit, creșterea ROI.

Cu cât SEO este mai bine optimizat și pagina web apare cât mai sus în topul căutărilor, cu atât mai rentabilă va fi investiția în marketingul digital, deoarece vei reuși să convertești mai multe lead-uri.

 

SEO îmbunătățește credibilitatea și încrederea

Afișarea pe prima pagină a rezultatelor motoarele de căutare crește încrederea pe care potențialii consumatori o acorda unui site web; cu cât pagina este mai sus, cu atât mai mare este și încrederea utilizatorilor. Google utilizează o serie de algoritmi pentru a evalua calitatea unui website, motiv pentru care utilizatorii se așteaptă ca motorul de căutare să afișeze rezultate cât mai relevante, care să corespundă căutărilor acestora.

Datorită încrederii pe care o acordă utilizatorii motorului de căutare, 75% dintre aceștia rămân doar pe prima pagină a rezultatelor. Crearea unui profil de business Google pentru afacerea ta poate spori încrederea și credibilitatea afacerii, deoarece ea va fi afișată în căutările locale și specifice pentru domeniul din care ea face parte.

 

SEO oferă promovare 24/7

Odată ce optimizarea SEO a fost făcută, ea continuă să lucreze și să aducă rezultate 24/7, deoarece conținutul nu dispare după ce bugetul a fost consumat, cum este în cazul publicității plătite.

Cu ajutorul unui SEO de calitate, vei putea profita în orice moment de cele aproximativ 60.000 de căutări pe secundă și vei putea ajunge la utilizatorii care caută o rezolvare a problemelor pe care le au, iar pagina ta îi poate ajuta; mai exact, promovezi site-ul tău organic, mai țintit și mult mai eficient, decât în cazul campaniilor outdoor (panouri publicitare, pliante etc.)

 

SEO targetează tot canalul de marketing

Conținutul optimizat SEO se focusează pe fiecare etapă a funnelului de marketing, astfel încât crește loialitatea și notorietatea mărcii; conținutul optimizat convertește mult mai repede decât postările concepute pentru partea de sus sau de mijloc a pâlniei de vânzare, reprezentând totodată un avantaj atât pentru consumatorii finali, cât și pentru companiile prezente din mediul online, deoarece eficientizează procesul de vânzare.

 

Prin SEO ajungi la întregul tău public țintă 

Chiar dacă afacerea ta se adresează mai multor segmente de clienți, prin optimizarea corespunzătoare SEO vei putea să ajungi la toate segmentele vizate. Prin cercetarea cuvintelor cheie bazate pe intenție SEO îți va permite să te adresezi publicului țintă din fiecare categorie.

În situația în care oferi un serviciu care diferă prin prisma anumitor caracteristici și se adresează mai multor segmente de clienți, poți promova serviciul în funcție de profilul clientului ideal; spre exemplu, dacă oferi consultanță pentru redactarea unui plan de afaceri, poți crea două audiențe separate: pentru una dintre ele focusul poate fi pe „plan de afaceri pentru startup-uri”, iar pentru cealaltă audiență mesajul poate fi „plan de afaceri pentru dezvoltarea companiei”.

 

SEO îmbunătățește succesul PPC

Alături de un SEO optimizat corespunzător, publicitatea plătită în motoarele de căutare (PPC) funcționează excelent. Site-urile care sunt afișate printre primele pe motorul de căutare și prezintă un ranking organic corespunzător, reușesc să generează trafic ridicat.

Analiza datelor și informațiilor SEO te pot informa și ajuta să optimizezi strategie PPC, astfel încât să obții rezultate cât mai bune; în felul acesta, datorită optimizării cuvintelor cheie, costul pe fiecare click poate scădea considerabil.

 

SEO obține mai multe click-uri decât PPC

Chiar dacă anunțurile plătite sunt afișate deasupra celor organice, 71,33% dintre toate căutările înregistrează click pe rezultatele organice, aflate pe prima pagină. Acest trend se datorează încrederii pe care utilizatorii o acordă motorului de căutare, acesta afișând site-urile cele mai relevante, care se potrivesc căutărilor utilizatorilor.

 

SEO sprijină content marketing-ul

Cu cât conținutul site-ului web va fi mai original și mai bine optimizat din punct de vedere SEO, cu atât vizibilitatea din mediul online va fi mai crescută. Conținutul pe care îl promovezi trebuie să fie de calitate superioară și optimizat pentru cuvintele cheie utilizate pentru clasarea cât mai sus în topul motorului de căutare.

Nu uita să actualizezi în permanentă conținutul online și să publici articole noi, deoarece această acțiune va fi apreciată de Google, care ulterior îi va oferi site-ului tău web un scor mai mare.

 

Maximizează campaniile PPC

Asemeni celor menționate mai sus, PPC și SEO funcționează excelent împreună. PPC contribuie, prin publicitatea plătită, la afișarea paginii web în topul căutărilor, în timp ce SEO duce la același rezultat, doar că în mod organic. Privind în ansamblu, credibilitatea și notorietatea brand-ului vor crește în perspectiva utilizatorilor, deoarece aceștia vor aprecia prezența în top-ul căutărilor nu doar datorită publicității plătite, ci și a urcării organice.

 

SEO îmbunătățește local marketing-ul

80% dintre utilizatorii care utilizează un dispozitiv mobil cu scopul de a căuta informații cât mai aproape de zonele în care se află, se transformă în conversii. În cazul în care afacerea ta încă nu există în Google My Business, creează-i un cont. Asigură-te că datele de contact sunt corecte; încearcă să obții cât mai multe recenzii, în special pozitive. Nu uita să optimizezi conținutul pentru căutarea vocală și să iei în considerare cele mai relevante cuvinte cheie locale.

Sfaturi SEO de inceput


1. Instaleaza Google Analytics si  Google Search Console

Uneltele de tip analytics îți oferă informații despre cine vizitează site-ul tău, cât de mult traffic primește și de unde, ce pagini vizitează și cum interacționează cu conținutul tău.

Google Analytics este pe departe cea mai populară platforma de Analytics. Asigura-te că ai instalată pe site ultima versiune de Google Analytics 4 deoarece începând cu vara anului 2023 varianta actuală nu va mai funcționa.

 

2. Cumpără un domeniu SEO friendly

Dacă ai deja un domeniu nu te îngrijora. Probabil este foarte bun și acela. Dacă ești în căutarea unui domeniu nou, atunci ar trebui să ții cont de unele aspecte.

Deși în România domeniile ce conțin cuvinte cheie sunt în continuare favorizate, cel mai bine gândești pe termen lung. Alege un nume de domeniu care să conțină brandul tău. Te protejezi astfel de situația în care alte persoane o să achiziționeze domeniul respectiv și vei beneficia de un boost în momentul în care o să ai brand awareness.

În ceea ce privește tld-ul, recomandarea noastră este să alegi unul clasic –  .ro dacă activezi strict în românia sau .com / .eu dacă activezi internațional. Un astfel de tld oferă credibilitate afacerii tale, dar nu îți aduce neapărat beneficii SEO.

 

3. Folosește o platforma self-hosted customizabilă

Știm, poate părea atrăgător la prima vedere să apelezi la servicii găzduite, la cheie pentru o suma modică lunară. Problema cu acestea este că sunt făcute să servească cât mai multe tipologii de site-uri și conțin cod care poate îngreuna încarcărea site-ului sau te vei lovi de diferite limitări tehnice.

Recomandarea noastră este fie să mergi cu o platforma custom self-hosted, fie cu una universală self-hosted, folosită și validată de milioane de oameni precum Wordpress. Poți edita astfel codul oricând dorești astfel încât să servească nevoile tale. Există o comunitate vastă de experți care te pot ajută dacă ai nevoie de modificări și există milioane de plugin-uri care te pot ajută să obții ce dorești cu efort minim.

 

4. Asigură o experiență de utilizare plăcută

Implementează protocolul de securitate SSL astfel încât site-ul tău să fie accesibil folosind varianta https://. Asigura-te că redirectezi automat 301 varianta http:// a fiecărui URL al site-ului astfel încât să nu ai două versiuni ale site-ului indexabile. Acesta este chiar un factor de ranking în algoritmul Google.

Site-ul tău trebuie să arate bine. Nu este un factor direct de ranking însă nimeni nu vrea să acceseze un site care arată că Windows XP. Semnalele primite de Google de la utilizatori pentru un astfel de site sunt negative și cel mai probabil va afecta indirect clasarea site-ului tău în Google. Folosește fonturi lizibile.

Asigura-te că site-ul tău este „mobile friendly”. Acesta trebuie să conțină toate elementele afișate pe varianta desktop și pe mobile, mai ales link-urile. Pentru anumite industrii Google folosește varianta de mobile a site-urilor în index. Site-ul trebuie să se încarce repede și să treacă testele de Google Core Web Vitals. Evită utilizarea de pop-upuri și interstițiale care nu sunt necesare. Dacă este musai să folosești asigura-te că utilizatorii le pot închide ușor. De exemplu, asigura-te că pop-up-ul se poate închide prin apăsarea oriunde în afară acestuia.

 

5 Folosește o structura logică de site și de URL-uri

Arhitectura unui site este unul din cele mai importante elemente într-o campanie SEO. De foarte multe ori, după cum puteți vedea în studiile noastre de caz , suntem nevoiți să refacem completă arhitectura site-urilor pentru care facem SEO.  O arhitectură corectă acoperă toate produsele și serviciile brandului într-un format categorie, sub-categorie, sub-sub-categorie (dacă există) și pagină de produs.

În situația în care nu avem suficiente produse pentru a face o subcategorie putem apela la filtre pentru a încadra acele produse într-o pagină generată dinamic. Trebuie însă să putem indexa și optimiza pagină respectivă.

De exemplu, dacă suntem o papetărie online și vindem instrumente de scris, dacă avem doar o pagină de categorie în care avem listate pixuri, stilouri, creioane, radiere, stilouri de lux și așa mai departe, nu o să putem atrage trafic pe căutările asociate fiecărei tipologii de produse în parte. O să avem o pagină care o să fie foarte puțin relevantă pentru fiecare tipologie de produs. Vom concura fără succes cu alte site-uri care au câte o pagină dedicată. Corect ar fi o categorie principală „instrumente de scris” care să conțină toate produsele și subcategorii dedicate pentru pixuri, stilouri și așa mai departe.

În ceea ce privește URL-urile, asigura-te că acestea sunt cât se poate de scurte și că au în componența lor denumirea produselor sau a categoriei respective. De exemplu, evită url-uri precum website.ro/?p=123 și folosește URL-uri precum website.ro/instrumente-de-scris/pixuri. În ceea ce privește articolele de blog folosește varianta „post name” de formă website.ro/titlu-articol.

Keyword Research (Analiza cuvintelor cheie din industrie)

 

Keyword research este procesul de identificare al cuvintelor cheie pe care utilizatorii le introduc în motorul de căutare cu scopul de a primi răspunsuri la întrebările pe care le au. Cuvintele cheie sunt folosite pentru a ajuta utilizatorii să caute și să găsească cât mai exact și mai rapid informațiile de care au nevoie.

Identificarea cuvintelor cheie relevante și integrarea lor în website influențează pozitiv urcarea paginii web în topul rezultatelor Google. Identificarea cuvintelor cheie este o practică fundamentală pentru motoarele de căutare.

Identificarea cuvintelor cheie oferă informații valoroase pentru întrebările, problemele și soluțiile pe care utilizatorii le caută. Keyword research ar trebui să stea la baza strategiei de SEO, deoarece identificarea cuvintelor cheie potrivite și integrarea lor naturală în conținutul website-ului este primul pas către succesul SEO.

Optimizarea site-ului web și crearea de conținut revlevant pentru cuvintele cheie asociate industriei tale va crește traficul organic al site-ului tau.

Keyword reaserch-ul este un proces complex, care presupune o serie de etape pentru ca acesta să fie realizat cu succes, motiv pentru care am dedicat un articol întreg acestui subiect. Dacă business-ul tău online generează prea puțin trafic, iar conversiile sunt aproape inexistente, atunci acest articol te va ajuta să îi crești popularitatea și, implicit, conversiile.

Analiza SEO a competitorilor

 

SEO este o industrie incredibil de competitivă. Noi site-uri web și afaceri apar în fiecare zi, iar primele cinci rezultate organice din Google primesc două treimi din toate clickurile.

Un conținut de top, o strategie solidă de SEO și SEO tehnic nu garantează că site-ul tău va obține atenția pe care o merită. Adevărul trist este că peste 90% din paginile web nu primesc trafic de căutare de la Google. Competiția este dificilă.

Indiferent de industria în care activezi, ai concurență; și e posibil să facă același lucru ca și tine. Poate o fac mai bine sau de mai mult timp, sau fac ceva nou și neașteptat. Un alt aspect important este reprezentat de care este cu adevarat concurența ta in online. Nu sunt doar competitorii tradiționali. Sunt toate site-urile care răspund in Google pe căutările pe care clienții tăi le folosesc să găsească serviciile sau produsele tale.

Din acest motiv ai nevoie de o analiză SEO a competiției tale. Citeste ghidul nostru dedicat pentru acest proces si află tot ce trebuie să știi – cum o poți efectua și implementa și la ce date valoroase te poți aștepta să găsești.

Optimizare SEO On-Page

 

Să creezi conținut de calitate, pe care Google îl vede ca fiind potrivit intențiilor de căutare a utilizatorilor e doar începutul. Odată ce ai deja o strategie clară pentru crearea de conținut, e timpul să-ți concentrezi atenția și pe modul în care poți să îmbunătățești și să optimizezi site-ul tău pentru a crește traficul și a genera noi lead-uri. 

Am pregătit pentru tine un ghid complet care te va ajuta să înțelegi atât importanța optimizării on-page cât și modul în care o poți face ușor și eficient. La final vei găsi și un checklist complet care să facă tot procesul mai ușor și mai structurat.

Ce este on-page SEO?

Motoarele de căutare ca Google se uită la cuvintele cheie și la alte elemente de pe site (cum ar fi imaginile și titlurile) pentru a stabili dacă acesta se potrivește cu intenția de căutare a unui utilizator. Dacă motorul de căutare decide că pagina ta este folositoare pentru o anumită căutare, o va plasa mai sus în SERP (Search Engine Result Page) pentru căutarea respectivă.

On-page SEO (sau on-site SEO) este procesul de optimizare a anumitor părți și elemente de pe paginile tale web pentru ca acestea să fie mai ușor de găsit de motoarele de căutare și, în final, să fie plasate mai sus în SERP, pentru a-ți aduce mai mult trafic pe site.

On-page SEO include mai multe elemente, cum ar fi editarea și optimizarea conținutului, tag-urile pe care le oferi titlurilor, link-urile interne sau viteza de încărcare a site-ului tău. Vom vorbi despre toate pe larg.

De ce este on-page SEO important?

În final, obiectivul este ca site-ul tău să aibă cât mai mult trafic. Mai mult trafic duce la mai multe conversii și la mai multe vânzări.

Unul din modurile prin care site-ul tău poate genera mai mult trafic este optimizarea on-page.

Atât Google cât și celelalte motoare de căutare au un scor pentru site-ul tău. Acest scor se bazează pe foarte multe elemente de on-page SEO. Cu cât scorul pe care îl atribuie site-ului tău este mai mare, cu atât vei fi plasat mai sus în SERP. Google recomandă ca site-urile să se concentreze pe conținut care să le fie de folos oamenilor și să le aducă valoare.

Să luăm un exemplu: site-ul tău oferă informații ce răspund la intenția de căutare a clienților, doar că nu este deloc optimizat din punct de vedere SEO. Site-ul competitorului tău principal oferă și el informații folositoare, dar are și optimizare SEO on-page. Chiar dacă tu s-ar putea să ai un conținut mult mai valoros și mai bine documentat, Google va vedea site-ul competiției ca fiind mai de încredere, din moment ce este mai optimizat, deci mai ușor de navigat și de utilizat.

Trebuie să existe un echilibru între conținutul de calitate și optimizarea on-page pentru ca tu să vezi rezultate palpabile.

Care este diferența dintre SEO on-page și off-page?

On-page SEO este tot ceea ce faci intern pentru a-ți îmbunătăți clasamentul Google. Includem aici acțiuni precum optimizarea cuvintelor cheie, meta descrieri, etichete de titlu, text alternativ și structura site-ului.

Off-page SEO reprezintă toate lucrurile care se întâmplă extern și care influențează clasamentului site-ului tău. Ne referim la backlink-uri, SEO local, mențiuni pe rețelele de socializare, acțiuni de PR sau menționări de către alte branduri.

Ambele sunt părți importante ale unei strategii complete de SEO. Diferența o face faptul că atunci când vorbim de on-page SEO există mai multe lucruri pe care tu le poți controla. De aceea este mai ușor să începi cu acest tip de optimizare.

Cum arată o pagină ideală din punct de vedere al optimizării SEO?

O pagină ideală din punct de vedere al on-page SEO și, deci, al motoarelor de căutare, ar trebui să bifeze toate căsuțele de mai jos:

 • să fie foarte relevantă pe un anumit topic;
  • să includă acel topic în eticheta titlului;
  • să includă acel topic în URL;
  • să includă acel topic în alt text-ul imaginilor;
  • să menționeze acel topic de mai multe ori în conținutul de tip text.
 • să ofere utilizatorilor conținut unic și actual pe un subiect anume;
 • să aibă link către pagina principală;
 • să aibă link către următoarea pagină din ierarhie (unde e cazul);
 • să aibă link către homepage.

Dacă vrei ca și site-ul tău să fie ideal din punct de vedere al optimizării on-page, citește secțiunea următoare, pentru că o să punctăm fiecare aspect în parte și o să oferim cele mai bune practici pentru a atinge rezultatul dorit.

Principalele elemente ale on-page SEO

 

Structura URL

URL-ul este un element de care uităm de multe ori când ne gândim la optimizarea SEO, chiar dacă e foarte important. Google recomandă să folosești URL-uri care să nu pară criptice sau foarte complicate.

Ce să faci când vine vorba de URL-uri:

 1. Folosește cuvinte relevante pentru conținutul tău;
 2. Folosește URL-uri scurte;
 3. Inlcude un cuvânt cheie în fiecare URL de pe site-ul tău.

Ce să nu faci când vine vorba de URL-uri:

 1. Nu include numere, datele de publicare sau propoziții întregi;
 2. Nu lăsa URL-urile să fie lungi și pline de combinații de numere;
 3. Nu lăsa URL-ul default pe care îl alocă site-ul;
 4. Nu folosi cuvinte la întâmplare în URL.

Cu cât motoarele de căutare au mai mult context referitor la ce vor găsi pe o pagină, cu atât mai bine și mai ușor o vor înțelege. Cuvintele cheie din URL ajută motorul de căutare să înțeleagă despre ce anume va fi o pagină, pentru ca apoi să o poată lega cu ușurință de o anumită intenție de căutare.

 

META Titlu (Title tag)

Tagurile de titlu sunt bucăți de cod HTML care indică care este titlul unei pagini. Și afișează acel titlu în motoarele de căutare, postările pe rețelele sociale și filele browserului.

În plus, etichetele de titlu sunt un factor de clasare ce influențează dacă un utilizator decide să dea click pe o pagină.

 

👇 Așa arată titlurile în SERP :

Ce să faci când vine vorba de title tags:

 • Folosește tag-uri scurte – recomandăm să fie între 50 și 60 de caractere, pentru ca tot tiltul să fie vizibil în afișare;
 • Include cuvântul cheie principal;
 • Folosește titluri unice și evită-le pe cele duplicate;
 • pentru titlurile articolelor de blog, asigură-te că sunt editate cu “H1” în cod – asta ajută motoarele de căutare să-și dea seama despre ce este articolul și care este structura acestuia;
 • Afișează cuvântul cheie cât mai aproape de începutul titlului, ca în exemplul de mai jos:

Meta descrieri

Meta descrierile nu sunt un factor de clasare, dar pot aduce mai multe click-uri și trafic. Acest lucru se datorează faptului că Google le folosește adesea pentru fragmentul descriptiv din rezultatele căutării.

Ce să faci cu privire la meta descrieri:

  1. Scrie meta descrierile scurte – recomandăm sub 120 de caractere, pentru ca acestea să fie vizibile în totalitate chiar și de pe mobil;
  2. Folosește-le ca o prelungire a titlului – poți include aici USP-uri care nu au mai avut loc în titlu;
  3. Răspunde intenției de căutare – gândește-te ce caută utilizatorii și oferă aici promisiunea răspunsului;
  4. Folosește diteza activă – adresează-te direct și clar utilizatorului;
  5. Include cuvinte cheie;
  6. Folosește un CTA (call to action) – spune-le oamenilor ce acțiune să facă în continuare (ca de exemplu “Intră pe site!”).

Folosirea titlurilor și subtitlurilor pentru structurarea paginilor

Cât de greu îți e să citești o pagină care are doar paragrafe de text comparativ cu una care are titluri și subtitluri ce marchează frumos și ordonat informația? 

Folosirea unui titlu marcat cu H1 și a subtitlurilor (H2 și H3) ajută motoarele de căutare să organizeze mai bine informația și să cunoască ierarhia și topicul paginilor de pe site-ul tău. 

E o bună practică să folosești cuvinte cheie sau variații ale acestora în titluri și subtitluri, pentru ca motoarele de căutare să potrivescă mai ușor pagina ta cu o anumită intenție de căutare. 

Mai mult, acest lucru ajută și utilizatorii să navigheze mai ușor prin informația pe care o oferi și să aibă o experiență plăcută.

 

 

Conținut ce satisface intenția de căutare

Conținutul de pe site-ul tău trebuie să fie, în primul rând, unic și valoros. Acesta te poate aduce pe prima poziție în SERP. Totuși, dacă vrei să și păstrezi această poziție, trebuie să mai bifezi un element important: să publici conținut care să satisfacă intenția de căutare a utilizatorilor. 

Cu alte cuvinte, pagina ta trebuie să fie exact ceea ce un utilizator vrea să găsească, dar și sub forma în care vrea sa îl consume.

Ce să faci cu privire la user intent:

Cel mai ușor este să te uiți în prima pagină și să vezi ce rezultate sunt afișate pentru căutarea respectivă. Îți recomandăm să citești mai multe despre intenția de căutare, care poate fi informațională, tranzacțională sau navigațională.

Dacă în prima pagină apar doar rezultate ale unor magazine online sau pagini de categorie, atunci intenția de căutare este tranzacțională și îți recomandăm să îți optimizezi foarte bine pagina de categorie asociată căutării respective.

Dacă în prima pagină apar doar bloguri, fie individuale, fie ale unor magazine online, atunci intenția de căutare este informațională și îți recomandăm să optimizezi articolul existent pe topicul respectiv sau, dacă nu ai unul, să redactezi un articol pentru topicul respectiv.

Este important să te uiți și la tipologia site-urilor care apar în prima pagină. Dacă toate site-urile din prima pagină sunt complet diferite față de al tău, precum pagini de pe Wikipedia sau site-uri guvernamentale, atunci intenția de căutare a oamenilor nu este să găsească site-uri ca al tău și nici nu are sens să lupți pentru căutarea respectivă.

Densitatea cuvintelor cheie

Densitatea cuvintelor cheie se referă la cât de des apar cuvintele tale cheie în conținutul de pe o anumită pagină a site-ului tău.

Dacă pe o pagină a site-ului tău apare doar o dată cuvântul cheie pentru care tu ranke-uiești, Google nu-și va da seama de asta. Totuși, dacă acest cuvânt cheie apare de 5 sau de 10 ori, motorul de căutare îl va asocia cu site-ul tău și cu intenția de căutare a utilizatorilor.

E important de menționat că aceste cuvinte cheie ar trebui să apară de câteva ori, în contexte organice și potrivite. Să plasezi cuvinte cheie doar ca să fie plasate, în fraze sau forme în care nu își au locul, va afecta sănătatea site-ului tău și îi va spune motorului de căutare că este un conținut forțat.

 

 

Link-urile interne sunt hyperlink-uri ce fac trimitere către alte pagini de pe site-ul tău. De exemplu, în unul din blogurile tale menționezi un concept despre care ai mai scris un articol. În acel moment, poți pune un hyperlink pe acel cuvânt, care să-l ducă pe utilizator la articol pentru a citi mai multe.

Aceste link-uri sunt o parte importantă din optimizarea SEO on-page, pentru că:

 • ajută motoarele de căutare să înțeleagă structura site-ului tău și să realizeze cum se raportează paginile una la cealaltă;
 • permit crawlerelor Google să descopere și să navigheze pe noi pagini;
 • semnalează motoarelor de căutare faptul că pagina către care ai pus link are informații valoroase pentru utilizator;
 • ajută utilizatorii să navigheze mai ușor pe site-ul tău și să petreacă mai mult timp pe acesta.

 

 

Spre deosebire de cele de mai sus, link-urile externe fac trimitere către alte site-uri. Sunt importante pentru că ajută la construirea unei relații de încredere cu audiența ta.

În momentul în care introduci link-uri externe, oferi și mai multă valoare utilizatorilor tăi, iar Google vede asta ca pe un semn bun: dacă tu nu ai destulă expertiză pe un domeniu, dar ai reușit să găsești o sursă externă, înseamnă că ții foarte mult la valoarea pe care o aduci utilizatorului.

Trebuie doar să ai grijă să oferi link-uri de la site-uri de încredere, care sunt văzute ca o autoritate în domeniu.

Inserarea și optimizarea imaginilor

Includerea imaginilor în conținutul site-ului tău crește șansele de clasare în Google Images, care reprezintă 22,6% din toate căutările. Aceasta este o modalitate excelentă de a aduce mai mult trafic. 

Totuși, încărcarea imaginilor nu este de ajuns. Trebuie să treci printr-un proces de optimizare, din moment ce motoarele de căutare nu văd imaginile așa cum le vedem noi. Ele văd codul din spate, deci trebuie să le optimizezi. 

Ce să faci cu privire la optimizarea imaginilor:

În primul rând, trebuie să scrii o descriere pentru ele, numită alt text (prescurtarea de la alternative text). Alt text este textul inclus în codul HTML care descrie imaginile de pe un site și are două scopuri:

 • oferă context pentru motoarele de căutare;
 • ajută oamenii care folosesc cititoare pentru ecranele lor să citească descrierile imaginilor.

Când vine vorba de alt text, cel mai important este să fie scurt, să nu introduci fraze ca “imagine cu” și să introduci un cuvânt cheie important.

Un alt aspect la care trebuie să fii atent când vine vorba de imagini este dimensiunea lor. Dacă ai imagini prea mari, site-ul tău se va încărca mult prea greu. Poți folosi diverse aplicații pentru a redimensiona imaginile de pe site-ul tău.

 

 

Optimizarea pentru user engagement

Google poate clasa site-ul tău mai sus dacă utilizatorii petrec mai mult timp pe acesta. Dacă utilizatorii pleacă prea devreme sau fără a finaliza anumite acțiuni, Google ar putea crede că este ceva în neregulă cu site-ul tău.

Poate că ai auzit de termeni precum timpul de așteptare și rata de respingere (bounce rate), dar motoarelor de căutare le pasă cu adevărat de aceste valori?

Ei bine, da. Google folosește ceea ce numesc „date de interacțiune” (interaction data) pentru a determina dacă un rezultat al căutării este relevant pentru o interogare de căutare.

Ce să faci cu privire la user engagement:

O modalitate de a te asigura că utilizatorii obțin ceea ce caută atunci când ajung pe o pagină este să plaseze conținut scris important „deasupra paginii” (unde utilizatorii îl pot vedea înainte de a derula). De cele mai multe ori acest lucru ia forma unui banner. Acesta este un element important al site-ului tău pentru că este primul contact cu utilizatorul. De aceea, este indicat ca aici să pui cele mai importante informații, pentru ca utilizatorii să le vadă înainte de a ieși de pe pagină.

De asemenea, este util să scrii conținut ușor de parcurs.

Majoritatea utilizatorilor nu vor citi fiecare cuvânt de pe pagina ta. Așa că trebuie să faci lucrurile mai ușoare pentru ei prin conținut ordonat și valoros. Poți folosi titluri și subtitluri, cum am menționat mai sus, poți scrie paragrafe scurte, numerotări și bullet points sau poți îngroșa informațiile importante.

Nu în ultimul rând, poți introduce un CTA (call to action) relevant în conținutul tău. Poți încuraja oamenii să încerce serviciul tău în mod gratuit, să programeze o întâlnire sau să afle mai multe despre anumite subiecte.

 

 

Arătarea expertizei

Google prețuiește conținutul de la experți în domeniu, dar a avea experiență nu este suficient. Trebuie să îți faci experiența evidentă pentru cititori.

Ce să faci cu privire la demonstrarea expertizei:

 • Arată că ești stăpân pe subiect prin modul în care scrii și prin informațiile pe care le oferă site-ul tău;
 • Furnizează surse clare de informații;
 • Furnizează informații de fundal despre autorul unui blog, cum ar fi un link către o pagină „autor” sau prin a-l menționa la finalul blogului, împreună cu experiența sau titulatura;
 • Asigură-te că nimic din ceea ce publici nu conține erori atât în ceea ce privește validitatea informațiilor cât și a corectitudinii gramaticale și a diacriticelor.

Citește mai multe despre algoritmul E-A-T: expertise, authoritativeness și trustworthiness ➔

Optimizarea vitezei de încărcare a paginii

Un criteriu despre care știm sigur că este luat în considerare de Google atunci când clasează paginile în SERP este viteza de încărcare a site-ului. Și cel mai probabil poți înțelege de ce. Cu siguranță ai intrat pe măcar un site care nu se încărca destul de repede și ai văzut cât de frustrantă este experiența, mai ales când aveai nevoie urgentă de o informație sau de un serviciu.

Așadar, e mai important ca niciodată să te asiguri că site-ul tău de mișcă repede și fără blocaje.

Asta înseamnă:

 • să se încarce repede din momentul în care utilizatorul dă click;
 • să răspundă foarte repede și ușor la toate click-urile pe care le face utilizatorul pe oricare dintre pagini;
 • imaginile și conținutul video trebuie să apară imediat, nu cu întârziere.

În instrumente precum Google Analytics poți vedea și cum este clasată viteza de încărcare a site-ului tău, împreună cu zonele la care trebuie să lucrezi. Poate că imaginile sunt prea mari, ai cod care nu este necesar și care încarcă paginile sau sunt alte mici detalii pe care le poți îndrepta pentru a avea o viteză de încărcare în parametrii Google și pentru a oferi o experiență cât mai plăcută.

Schema.org Markup (Date Structurate)

Schema markup permite motoarelor de căutare să înțeleagă mai bine informațiile de pe site-ul tău.

Aceasta adaugă cod la o pagină care comunică mai bine subiectul paginii. Deci, poți transmite motoarele de căutare că pagina ta este despre un eveniment, conține o rețetă, are anumite produse, este o afacere locală sau are anumite recenzii. Și rezultatul SERP poate reflecta acest lucru.

Utilizarea schemei markup poate oferi fragmente bogate în SERP și astfel, ocupă mai mult spațiu valoros. Mai mult, poate să îmbunătățească CTR-ul paginii tale, din moment ce oferă detalii pe care utilizatorii le văd înainte de a da click și realizează că pagina ta conține informațiile pe care le caută.

 

Fragmentele recomandate sunt acele casete de text care apar înaintea oricărui link, în “poziția zero” a paginii cu rezultate organice. Există fragmente care conțin definiții, tabele, liste sau videoclipuri.

Acelea sunt acolo pentru că oferă un răspuns direct intenției de căutare și pentru că acele site-uri sunt foarte bine optimizate. Motoarele de căutare pun un atât de mare accent pe a oferi informații valoroase încât îți prezintă dinainte de a da click informații de pe acel site, pentru ca tu să hotărăști dacă este ceea ce cauți sau nu.

Există instrumente cu ajutorul cărora poți verifica dacă un anumit cuvânt cheie are un astfel de “featured snippet” și care dintre site-urile concurenței tale a reușit să ajungă pe acea poziție.

Ce să faci cu privire la rich snippets:

Dacă și tu vrei să ai astfel de fragmente, e important să ai pagini optimizate și să oferi conținut care să răspundă la întrebări clare. Asta înseamnă să îți cunoști foarte bine utilizatorii, că știi ce informații caută și că știi cum să răspunzi întrebărilor prin conținut scurt, la obiect și cu o tonalitate prietenoasă.

 

Exemplu de „Position Zero”:

Design responsive

În 2016, volumul căutărilor de pe mobil a depășit pentru prima dată desktopul. Și în anii care au urmat, acest număr a crescut.

Mobilul reprezintă acum mai mult de 56% din întreaga utilizare a internetului, tabletele contribuind cu încă 2,4%.

Deoarece mai mulți utilizatori vin de pe dispozitive mobile, Google a urmat calea logică și a început să prioritizeze site-urile cu design responsive în clasamentele căutării mobile.

Această actualizare compatibilă cu dispozitivele mobile afectează numai rezultatele căutării efectuate pe dispozitive mobile și, deși este încă posibilă clasarea în aceste rezultate fără un design adaptabil, Google recomandă insistent site-urilor să aibă o versiune mobilă.

Checklist-ul tău pentru optimizarea SEO on-page

Pentru că uneori ai nevoie doar de un checklist ca să nu te pierzi prin atât de multe informații, noi am pregătit unul pentru tine.

Treci prin toate aceste puncte pentru a te sigura că ai un site optimizat din punct de vedere SEO și verifică informațiile prezentate pe larg în articol.

 1. Pune cuvântul cheie principal la începutul titlurilor și al etichetelor de titlu – cu cât uitlizatorii văd mai repede ce ai de oferit, cu atât mai bine;
 2. Formatează titlurile paginilor tale cu tag-urile H1 și subtitlurile cu tag-urile H2 – ajuți atât motoarele de căutare cât și utilizatorii să citească mai ușor site-ul tău;
 3. Include cuvântul cheie principal în URL-uri – pentru ca motoarele de căutare să știe clar despre ce va fi pagina odată ce utilizatorul dă click;
 4. Asigură-te că ai URL-uri scurte și clare – fără șiruri de cifre sau cuvinte aleatorii
 5. Formatează conținutul astfel încât să fie structurat și ușor de citit – nimănui nu-i plac paragrafele interminabile;
 6. Generează conținut unic și valoros – care să aducă valoare și care să fie fresh;
 7. Scrie conținut care să poată fi citit și înțeles de oricine, fără greșeli de scriere – în acest mod, îți arăți atât expertiza cât și interesul pe care îl ai față de a oferi o experiență plăcută utilizatorului;
 8. Cuvintele cheie principale trebuie să apară în primele 50-100 de cuvinte ale site-ului tău – încearcă să le folosești natural, de câte ori se poate, nu doar odată;
 9. Folosește în texte și variații ale cuvintelor tale cheie sau long-tail keywords – s-ar putea ca oamenii să caute variații ale cuvintelor cheie pe care le-ai ales tu și să pierzi utilizatori fără să îți dai seama;
 10. Folosește și cuvinte cheie care sunt sinonime cu cuvintele tale cheie principale – utilizatorii s-ar putea să folosească alte variante ale aceluiași cuvânt;
 11. Plasează link-uri interne și externe în conținutul tău – pentru a oferi o structură paginilor și pentru a arăta că vrei să oferi cele mai bune informații;
 12. Optimizează imaginile cu alt text – pentru că motoarele de căutare nu văd imaginile ca noi;
 13. Asigură-te că ai un design responsive – mai ales dacă cel mai mult trafic pe site-ul tău vine de pe mobil;
 14. Verifică viteza de încărcare a site-ului tău – nimeni nu dorește un site care se încarcă greu;
 15. Verifică cât de mult timp petrec utilizatorii pe site-ul tău – astfel, vei vedea care sunt paginile care prezintă cel mai mare interes și vei ști cum trebuie să le editezi și pe celelalte;
 16. Află care sunt paginile care au cea mai mare rată de abandon (bounce rate) – pentru a vedea ce schimbări sunt necesare pentru a scădea cât mai mult acest metric.

Content Marketing

Mediul online s-a dezvoltat treptat și constant în ultima perioadă, astfel că este esențial să te adaptezi noilor schimbări care apar în piață, dacă dorești să crești sau chiar și să menții locul pe care îl ocupă site-ul tău în topul motoarelor de căutare. Idealul este să ai viziune de ansamblu care să îți permită să identifici trendurile viitoare din domeniu.

Având în vedere algoritmul Google care clasează și promovează întotdeauna articolele de calitate, cele care nu se încadrează în standarde rămânând în spate, singura posibilitate de a fi vizibil în mediul online este prin elaborarea unei strategii pe termen lung, care să fie adaptată schimbărilor constante din mediul online.

Cum scrii un articol de content marketing care atrage mii de vizite organice?

În acest document, vei găsi toate informațiile necesare pentru a redacta un articol SEO care să rankeze în Google și să atragă trafic. Informațiile te vor ajuta pas cu pas să alegi subiectele ce pot aduce trafic, să analizezi competiția și cum să optimizezi articolul.

De ce unelte avem nevoie pentru a genera un articol care rankează în Google?

Există unelte atât gratuite, cât și contra cost pe care le poți utiliza pentru a genera un articol de calitate, care să reușească să urce cât mai sus în clasamentul Google.

Îți vom prezenta atât uneltele premium cu care poți realiza toate procesele necesare pentru redactarea și optimizarea unui articol SEO de content marketing, cât și alternative gratuite care, folosite complementar, te vor duce spre aceleași rezultate.

 

Unelte SEO Plătite

Ahrefs.com – una dintre platformele cele mai populare atunci când discutăm despre SEO; acest tool este indispensabil agenției noastre, tocmai datorită funcționalităților de care dispune,  fiind extrem de folositoare în procesul de generare a unui articol care va fi foarte bine poziționat în clasamentul Google. Ne folosim de acest tool pentru a identifica informații precum: volumul de căutări al cuvintelor cheie, cuvintele cheie cele mai populare ale unui topic, concurența pentru aceste cuvinte cheie identificate etc.

Cu ajutorul platformei ahrefs.com vei putea descoperi care sunt site-urile web care se clasifică în top datorită cuvintelor cheie utilizate; totodată, vei identifica cu ușurință idei de subtitluri interesante și relevante cuvintelor cheie utilizate de site-urile concurente. Mai exact, vei avea o imagine amplă despre informațiile pe care utilizatorii le caută în mediul online și asupra modalității utilizatorilor de a căuta diverse subiecte, reușind, în același timp, să identifici și practicile altor website-uri care se află în topul căutărilor Google.

 

Semrush.com – un alt instrument contra cost care oferă, într-o mare măsură, aceleași funcții precum ahrefs.com. La primul contact cu platforma, aceasta pare să ofere un volum mai mare de date și de informații decât ahrefs.com, însă natura datelor și a informațiilor identificate nu este exactă și relevantă; în ceea ce privește componenta UI/UX, platforma semrush.com nu este extrem de intuitivă pentru utilizatori, designul interfeței fiind destul de încărcat vizual.

Platforma Semrush.com a fost îmbunătățită treptat, astfel că, dacă la începutul anilor 2008 puteau fi utilizate doar două instrumente, astăzi, utilizatorii au la dispoziție peste 55 de instrumente pentru SEO calitativ și actualizat pentru site-urile pe care le gestionează. Această platformă pune la dispoziția utilizatorilor posibilitatea de selecta o singură zonă de interes: SEO, Content, Market Research, Advertising, Social Media sau posibilitatea de a le selecta pe toate deodată pentru o analiză completă și complexă.

 

Unelte SEO Gratis

Ahrefs’ Keyword Generator îți oferă posibilitatea să identifici cu rapiditate cuvinte cheie; acest tool utilizează o bază de date cu peste 8 miliarde de interogări pentru topicul ales de utilizator. Instrumentul afișează topul primelor 100 de idei de cuvinte cheie pentru cuvântul sau expresia căutată de utilizator, oferind chiar și o serie de 50 de întrebări relevante cuvântului sau expresiei căutate.

Acest instrument afișează și date relevante despre volumul căutărilor cuvintelor cheie, identificând, de asemenea, cuvinte cheie neexploatate, dar cu potențial ridicat în ceea ce privește traficul organic. Totodată, acest tool îți pune la dispoziție opțiunea de a identifica valorile SEO cheie ale site-urilor concurente, care se află în topul căutărilor.

 

Ahrefs’ SERP Checker afișează primele 10 pagini de clasare pentru orice cuvânt cheie. Este binecunoscut faptul că algoritmul Google personalizează rezultatele căutărilor în funcție de mai multe caracteristici, precum: istoricul căutărilor, locația utilizatorului sau limba setată pentru motorul de căutare, motiv pentru care rezultatele afișate pot fluctua în funcție de locul din care a fost lansată căutarea de către utilizator.

Prin utilizarea acestui tool vei avea posibilitatea de a vizualiza, în timp real, rezultatele căutării despre un anumit topic; vei putea identifica și analiza primi 10 competitori din domeniul din care face parte topicul ales, astfel că, ulterior, îți vei putea elabora strategia prin care te vei diferenția de competitori.

 

Ahrefs’ SEO Toolbar reprezintă o extensie a browser-ului, care pune la dispoziția utilizatorilor funcții multiple pentru analiza datelor SEO ale paginilor web vizitate. Principalele date SEO pe care acest instrument le furnizează:

 • Titlul pagini
 • Meta descrierea
 • Datele de publicare ale paginilor web sau datele la care au fost aduse modificări paginilor web
 • Numărul de cuvinte
 • Subtitlurile
 • Eticheta hreflang
 • Etichete canonice
 • Etichetele open graph

Extensia de browser Ahrefs’ SEO Toolbar verifică dacă există link-uri care nu mai funcționează într-o pagină web, dacă utilizatorii sunt redirecționați, în lanț, către alte pagini web și, totodată, dacă există link-uri de tip nofollow care să trimită utilizatorii către alte site-uri web, scopul acestora fiind doar de generare a vizitelor în pagină, deoarece pentru SEO sunt irelevante. Acest tool reușește să ofere rapoarte concentrate din punct de vedere SEO despre paginile analizate și îți permite să identifici lacunele din propriul site web care pot avea impact negativ asupra traficului generat.

 

Topics by SEOmonitor.com îți permite să obții informații SEO valoroase despre un anumit topic, analizând subiectul din perspectiva concurenței, a cuvintelor cheie și a traficului. Acest instrument oferă rapoarte despre numărul de cuvinte cuprins într-un anumit topic, numărul lunar de căutări al cuvintelor cheie care prezintă interes pentru utilizatori și ce procent din căutările efectuate se convertesc în vizite organice.

 

Detailed SEO Extension, o extensie gratuită a motorului de căutare Google Chrome, îți permite să analizezi articolele redactate de competitorii tăi. Detailed SEO Extension furnizează informații SEO despre orice website, oferindu-ți posibilitatea de a analiza care sunt punctele forte ale competitorilor tăi, astfel că vei cunoaște ce vei putea îmbunătăți în cazul site-ului tău pentru a te alinia cu ei și, de ce nu, chiar pentru a fi cu un pas înaintea lor.

Acest instrument nu analizează doar conținutul și structura link-urilor interne,  ci furnizează și informații precum:

 • Titlul paginii
 • Meta descrierea
 • Cuvintele cheie
 • Tagul canonical
 • Dimensiunea paginii

 

Yoast SEO este un plugin creat special pentru WordPress, fiind utilizat cu scopul de optimizare a conținutului din punct de vedere SEO, oferindu-ți suport în obținerea unui scor mai mare în motoarele de căutare. Printre cele mai importante funcții de care dispune acest tool sunt următoarele:

 • Optimizarea meta titlului și a meta descrierii
 • Analiza densității cuvintelor cheie
 • Optimizarea imaginilor
 • Analiza conținutului pentru acoperirea temei
 • Lungimea conținutului

Deși utilizarea acestui instrument nu va avea impact imediat asupra clasamentului website-ului în motoarele de căutare, îți va oferi suport pentru optimizarea conținutului din punct de vedere SEO.

 

Google SERP Snippet Optimizer Tool  îți permite să vezi cum vor arată meta elementele unui articol și ale unei pagini în Google, odată publicate. În momentul în care vei scrie titlul, meta descrierea și adresa URL a articolului sau a paginii, acest tool îți va oferi un preview asupra modului în care va apărea site-ul web în rezultatele căutării; totodată, cu ajutorul acestui instrument vei putea să optimizezi elementele SERP pentru o rată de click mai mari către website-ul tău.

 

Ahrefs’ Backlink Checker – după cum sugerează și denumirea, acest tool permite identificarea sursei link-urilor din spatele articolelor aflate în topul clasamentului în motoarele de căutare. Urmărește constant de unde provin link-urile articolelor competitorilor tăi și identifică modalitatea prin care ele au fost obținute. În urma unei analize vei putea identifica strategia prin care ei au reușit să se claseze în top, aplicând și tu, ulterior, din practicile lor în propriul website.

Odată introdusă adresa URL a competitorului în acest tool gratuit, vei primi un raport cu paginile web care trimit către site-ul competitorului, fiind indicate primele 100 de backlink-uri care fac trimitere către pagina web concurentă.

Fiind al doilea cel mai activ crawler după Google, Ahrefs’ Backlink Checker pune la dispoziție o bază de date de backlink complexă, care este actualizată o dată la fiecare 15 minute.

 

GTmetrix analizează viteza de încărcare a unui articol. Cu ajutorul acestui instrument vei putea identifica viteza de încărcare a paginii web și a motivului pentru care aceasta este lentă. Începând cu 2010 viteza de încărcare a paginilor a devenit un factor de rankare Google, motiv pentru care viteza lentă de încărcare a website-ului poate fi unul dintre motivele pentru care acesta nu se clasează în topul căutărilor Google. Tool-ul GTmetrix te va ajuta să identifici dacă viteza de încărcare a paginii web este problema în imposibilitatea de a urca în clasament.

Cum alegi topicurile care îți pot aduce trafic?

Înainte de crearea de conținut, realizează o analiză a subiectului despre care vrei să scrii și a cuvintelor cheie pe care vrei să te focusezi. Pentru a obține rezultate eficiente din punct de vedere SEO, identifică cuvintele cheie cu volum mare de căutare, dar care nu prezintă concurență foarte ridicată; cuvintele cheie trebuie să fie relevante atât subiectului despre care scrii, cât și website-ului pe care va fi publicat articolul.

Una dintre cele mai utile strategii prin care poți identifica cuvinte cheie valoroase domeniului tău de activitate, este să inițiezi discuții cu clienții tăi. În aceste conversații vei putea identifica care sunt cel mai des utilizate cuvinte și care dintre cuvinte prezintă cea mai mare relevanță și importanță pentru ei.

 

 • Validezi oportunitatea unor topicuri la care te gândești

Prima variantă pe care o poți pune în aplicare este să întocmești o listă care să cuprindă topicurile pe care le consideri relevante pentru utilizatori, urmând ca apoi să le validezi prin identificarea tuturor cuvintelor cheie aferente topicurile alese; analizează și numărul total de căutări pe lună a cuvintelor cheie.

Acest pas poate fi realizat prin utilizarea instrumentelor precum Ahrefs sau Semrush, însă poți utiliza și un instrument gratuit topics.seomonitor.com.

Tool-ul topics.seomonitor.com îți pune la dispoziție informații precum: numărul total de cuvinte dintr-un topic, numărul de căutări lunare efectuate pentru respectivele cuvinte cheie și procentajul de conversie a vizitelor organice din căutările respectivelor cuvinte cheie.

 

 •  Identifici competitorii vizibili și vezi ce topicuri le aduc trafic

O altă variantă ar și să realizezi o analiză în Google pentru a identifica care sunt competitorii care au abordat și au creat conținut pe subiecte pe care vrei și tu să le abordezi.

Dacă competitorii tăi au abordat subiecte interesante, nu neapărat ca acestea să ți se potrivesc și ție. Ai expertiza necesară să abordezi subiectele respective? Publicul tău țintă ar fi interesat de asemenea subiecte? Evită să utilizezi cuvinte cheie care pot avea o altă intenție decât cea dorită de tine și care, în final, să genereze doar trafic, nu și vânzare.

Dacă ai identificat o serie de concurenți în mediul offline, în urma unor criterii precum: vânzări, notorietate, nivel de expertiză etc, nu omite să îi verifici și în mediul online. În majoritatea cazurilor, business-urile cu succes în offline sunt clasate în topul căutărilor Google pentru termenii pentru care și tu, la rândul tău, îți dorești ca pagina ta web să urce în clasament.

Să presupunem că domeniul tău de activitate este comercializarea încălțămintei din piele naturală; în cazul acesta, interogarea frazei „pantofi de piele” te va ajuta să identifici cine sunt competitorii tăi, atât cei organici, cât și cei care plătesc pentru a fi în top. Prin introducerea adresei URL a competitorilor într-un instrument precum ahrefs.com sau semrush.com, vei putea vizualiza o estimare a traficului generat de site-urile lor web, precum și ce alte cuvinte cheie relevante utilizează aceștia.

În situația în care unul dintre competitori dispune de un website care, din punct de vedere UI/UX, pare să îndeplinească toate standardele, este posibil să nu fie de ajuns; dacă traficul obținut este nesemnificativ, iar feedback-ul venit din piață este negativ, acesta nu este un exemplu de urmat.

În analiza competitorilor focusul ar trebui să fie pe ce fac aceștia corect și care sunt elementele care îi fac să genereze trafic, reușind astfel să se claseze în topul motoarelor de căutare.

Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont în momentul în care creezi conținut este keyword mapping, un proces prin care atribui un cuvânt cheie fiecărei pagini din site-ul web. Paginile și cuvintele cheie sunt aranjate în grupuri de cuvinte cheie pentru a crea o structură de actualitate a website-ului. Google clasează paginile web pe baza unor adrese URL specifice; fiecare adresă URL trebuie să fie optimizată și relevantă cuvintelor cheie identificate pentru a putea fi indexate, ulterior, în clasamentul Google. Ținând cont de keyword mapping, vei evita să publici mai multe articole optimizate pentru aceleași cuvinte cheie.

Analizează prima pagină din Google pentru topicul pe care vrei să-l scrii

SERP, care înseamnă Search Engine Results Page, reprezintă procesul de analiză a topului rezultatelor afișate pe Google la o simplă căutare a unui termen; SERP reușește să identifice nu doar informații scrise, ci și imagini sau videoclipuri relevante subiectului căutat.

De cele mai multe ori, când specialiștii SEO discută despre o analiză SERP, aceștia se referă la revizuirea celui mai valoros conținut din Google și la identificarea oportunităților prin care pot să îmbunătățească constant conținutul publicat, motivul fiind urcarea acestuia în clasamentul Google. Cheia pentru crearea conținutului care să fie indexat în topul primelor căutări în motoarele de căutare este identificarea sensului pe care Google îl atribuie conținutului de calitate.

O analiză competitivă în care să incluzi cel mai bun conținut din topul căutărilor îți oferă posibilitatea de a transforma conținutul pe care vrei să îl publici într-unul optimizat și, poate, chiar mai relevant și complex decât cel existent deja în top.

Analiza competitivă ar trebui să cuprindă recenzii ale celui mai bun conținut indexat în topul căutărilor din Google:

 • Subiecte abordate sau cuvinte cheie incluse în conținutul competitorilor
 • Tipul paginii (pagină web, blog, articol etc.)
 • Meta descrieri
 • Titluri și subtitluri ale fiecărei pagini listate în SERP
 • Dimensiunea conținutului
 • Tipul conținutului (text, imagini, video etc.)

În urma unei asemenea analize vei putea observa ce lipsește conținutului tău și aspectele care pot fi îmbunătățite pentru ca acesta să urce cât mai sus în topul căutărilor. Odată ce reușești să identifici punctele tari și punctele slabe ale concurenților, avantajul tău competitiv se va contura cu claritate, astfel că vei putea profita de plusurile pe care tu le aduci pentru a te diferenția de ceilalți.

Asigură-te că articolul pe care îl scrii se potrivește cu intenția de căutare a utilizatorilor pentru topicul respectiv

O analiză SERP îți oferă posibilitatea să descoperi unde s-ar putea clasa site-ul tău web. În cazul în care observi că Google fie nu afișează branduri similare cu ale tale, fie este dominat de alți agregatori care colectează informații din mai multe surse, probabil ar trebui să îți optimizezi site-ul pentru alte cuvinte și fraze cheie, cu atât mai mult dacă Google nu afișează deloc website-ul tău.

User intent reprezintă intenția pe care o are utilizatorul în momentul în care decide să caute în motorul de căutare un topic; utilizatorii pot fi interesați de diverse aspecte: achiziția de produse sau servicii, identificarea unor informații suplimentare despre un anumit subiect, localizarea pe hartă a unei locații, conectarea cu un individ sau o companie.

Strategia de marketing pe care o dezvolți trebuie să fie în concordanță cu publicul țintă căruia te adresezi, motiv pentru care este important să conturezi cât mai bine și mai repede profilul ideal al clientului și să identifici care ar putea fi intențiile lui de căutare.

Înainte de redactarea sau îmbunătățirea conținutului, informează-te care sunt categoriile fundamentale ale interogărilor în motoarele de căutare. Publicul căruia te adresezi poate face parte din una sau mai multe categorii:

 • Intenție informațională: obținerea mai multor informații despre un subiect
 • Intenție de navigare: identificarea unui anumit site, sursă, articol
 • Intenția tranzacțională: achiziționarea unui produs sau serviciu

Sunt numeroase cazurile în care intenția utilizatorului se schimbă în timpul procesului de căutare; inițial, intenția lui poate fi cea de informare, însă, anumite circumstanțe pot transforma intenția informațională în cea tranzacțională. Tocmai datorită acestor situații conținutul publicat trebuie personalizat și adaptat fiecărei intenții existente. O analiza a cuvintelor cheie interogate de utilizatori poate evidenția tipul de intenție pe care aceștia îl au în momentul în care utilizează motorul de căutare.

Situație ipotetică: un utilizator caută pe Google „apartament cu 3 camere de vânzare” – intenția lui este clară , el fiind interesat de tranzacție; în schimb, dacă utilizatorul tastează „agenție imobiliară în București”, intenția acestuia pare a fi cea de navigare. Pentru a elimina dubiile în ceea ce privește intenția utilizatorilor în momentul în care solicită informații, tastează cuvântul sau fraza cheie în motorul de căutare și analizează tipul de rezultate afișate; odată făcut pasul acesta vei ști pe ce cuvinte și fraze cheie să te focusezi.

Algoritmii Google analizează modalitatea în care utilizatorii interacționează cu paginile web, astfel că pot identifica dacă site-urile corespund cu frazele și cuvintele cheie asociate lor; conținutul bine optimizat, care oferă utilizatorilor răspunsuri clare la interogările pe care aceștia le au, poate duce la îmbunătățirea considerabilă a poziției site-ului în clasamentul căutărilor.

 

Modalitatea în care utilizatorii caută informații: înțelegerea intenției

De fiecare dată când un utilizator inițiază o căutare, aceasta se încadrează fie într-o pâlnie ce cuprinde trei etape: conștientizare, descoperire și achiziție.

În primele două etape, cele de conștientizare și de descoperire, intenția utilizatorului poate fi informațională sau de navigare. În aceste etape utilizatorii sunt în căutare de informații suplimentare despre produse sau servicii, companii, indivizi etc. În etapa tranzacțională intenția utilizatorilor este cea de achiziție; se presupune că aceștia s-au informat deja despre ceea ce doresc să achiziționeze în etapele anterioare, urmând ca acum să efectueze tranzacția.

 

Pentru a înțelege cu exactitate cum funcționează comportamentul utilizatorilor, îți prezentăm structurat, în 4 pași, procesul din spatele intenției:

 1. Interogarea de căutare: utilizatorii desfășoară interogarea în motorul de căutare, fie că este vorba despre navigare, informare sau tranzacționare.
 2. Pagina cu rezultatele căutărilor: utilizatorii se așteaptă să primească rezultate relevante căutărilor efectuate în pasul anterior.
 3. Click Time: după analiza rezultatelor, utilizatorii și-au stabilit intenția, astfel că accesează paginile care corespund intenției; dacă titlurile și descrierile paginilor afișate în SERP corespund nevoilor lor, aceștia vor accesa link-urile.
 4. Vizualizarea paginii: odată ce utilizatorii au accesat pagina care a corespuns solicitării efectuate, se așteaptă să obțină informații relevante și în concordanță cu căutările realizate.

 

Pentru ca succesul unei campanii de marketing să fie garantat, aceasta trebuie să țină cont de nevoile și așteptările segmentului căruia se adresează, iar răspunsurile oferite publicului țintă să fie clare, relevante și evidente.

Înainte de crearea conținutului, răspunde la întrebarea: ”Publicul meu țintă este format din cumpărători educați sau needucați?” În funcție de categoria din care face parte segmentul căruia te adresezi, intenția și procesul de achiziția pot fi diferite; există posibilitatea ca un cumpărător educat, cu mai multe cunoștințe, să necesite informații suplimentare înainte de a efectua o tranzacție, decât un cumpărător needucat, a cărui decizie de cumpărare să fie mai puțin documentată.

 

Descoperirea intenției utilizatorilor

Dacă îți dorești să înțelegi intenția utilizatorilor printr-o altă modalitate decât cele prezentate anterior, utilizează platforma Semrush.

Algoritmii Google se dezvoltă constant, reușind să înțeleagă din comportamentul utilizatorilor care sunt rezultatele pe care aceștia se așteaptă să le primească în momentul în care caută un anumit topic în motorul de căutare. Rezultatele oferite de Google sunt mereu filtrate datorită factorilor de ranking și ai algoritmilor dezvoltați, astfel că nivelul de acuratețe al rezultatelor oferite este unul ridicat.

În ceea ce privește clasificarea în top, este important să publici conținut similar ca și format, dimensiune, conținut etc. ca și cel al competitorilor, afișat în primele căutări în Google. Dacă competitorii sunt clasați mai sus decât tine, acționează imediat prin realizarea unei analize, în care să identifici capitolele la care ei sunt în avantaj.

 

Căutarea sau titlul paginilor care rankează conțin: Intenție de căutare: Formatul conținutului:
Cum Utilizatorul are nevoie de instrucțiuni pentru a ști cu exactitate cum poate obține rezultate. Cum întrețin pantofii?
Ce Utilizatorul dorește să identifice răspunsul la o întrebare specifică. Ce trebuie să conțină un plan de afaceri?
Cele mai bune sau top Utilizatorul este interesat să găsească,  să folosească sau să achiziționeze un produs/ serviciu potrivit pentru nevoile lui. Care sunt cele mai bune ghete pentru iarnă?
Listă, cele mai bune, număr Utilizatorul dorește să identifice sfaturi, produse, servicii recomandate de alți utilizatori. Listă cu cele mai bune hoteluri din București.
Denumire de serviciu sau produs Utilizatorul este interesat de un produs sau serviciu specific, care să-i rezolve problema. Adidași Nike pentru fotbal
Părere, Păreri, Review  Utilizatorul cunoaște produsul sau serviciul, dar dorește să obțină mai multe informații/ păreri înainte de achiziție. Review iPhone 13 Pro
Comparație, VS Utilizatorul este interesat să compare caracteristicile și specificațiile produselor sau serviciilor similare înainte de a lua decizia de achiziție. Apple smartwatch vs Samsung smartwatch
Alternativă Utilizatorii fie sunt nemulțumiți, fie cunosc review-uri negative despre un produs sau serviciu, astfel că vor să identifice o soluție alternativă. Alternativă blat quartz de bucătărie

 

Odată ce ai înțeles care sunt tipurile de intenție care stau la baza căutărilor efectuate de utilizatori, nu îți mai rămâne decât să le identifici și să le clasifici conform produselor sau serviciilor tale.  Pentru a oferi utilizatorilor răspunsuri relevante solicitărilor lor este nevoie să elaborezi conținut și campanii SEO care să fie în concordanță cu intențiile pe care le pot avea utilizatori în momentul în care caută tipul de produse sau servicii pe care le oferi.

Lungimea conținutului: cât de lung trebuie să fie un articol ca să rankeze în Google?

Este deja prea binecunoscut faptul că Google promovează conținutul de calitate; deși există numeroase sfaturi în care se încurajează redactarea articolelor cât mai scurte, adevărul este că cel mai bine clasate articole în SEO sunt cele lungi.

De exemplu, la o simplă căutare pe Google a frazei „exerciții pentru forță”, primul rezultat oferit este un articol cu peste 2.000 de cuvinte, în timp ce următoarele trei articole afișate cuprind peste 1.000 de cuvinte.

Recomandarea specialiștilor în SEO este ca articolele să conțină cel puțin 1.000 de cuvinte;  în urma unei analize efectuate asupra dimensiuni conținutului publicat în online, rezultatele au arătat că articolele afișate în prima pagină conțin în medie 1.447 de cuvinte.

Deși articolele lungi sunt clasate în topul căutărilor, ideea nu este doar de a redacta conținut cu un număr cât mai mare de cuvinte; calitatea și relevanța informațiilor cuprinse în articol sunt, de asemenea, aspecte esențiale în ceea ce privește indexarea paginii web în primele rezultate în Google.

Principalul obiectiv pe care Google îl urmărește este de a veni în întâmpinarea intenției utilizatorilor, cât mai rapid, cu rezultate eficiente și exacte, astfel că, user intent este considerat a fi cel mai important factor care determină lungimea unui articol.

Pentru a înțelege modul în care funcționează Google, vom realiza o paralelă între modul în care operează motorul de căutare și teoria „jobs to be done”. Această teorie, jobs-to-be-done (JTBD) poate fi definită drept o lentilă prin care companiile analizează piețele, concurenții, nevoile publicului țintă și segmentarea pieței, scopul final fiind cel de diferențiere și dezvoltare. Datorită unei asemenea analize, companiile se pot reinventa și își pot accelera creșterea.

Utilizatorii caută informații concrete, astfel că răspunsurile pe care le așteaptă își doresc să fie practice, relevante și utile; spre exemplu, o familie nu își dorește să achiziționeze betoane estetic amenajate, ci au nevoie de o locuință, în care să se simtă acasă.

Google indexează articolele cu conținut valoros, care cuprinde informații utile, pe care utilizatorii le găsesc a fi relevante. Lungimea, conținutul, actualitatea informațiilor trebuie adaptate intenției utilizatorilor; dacă un utilizator dorește să aprofundeze o temă științifică, el are nevoie de articole complexe, cu informații relevante și exacte, în care să fie incluse poate chiar și imagini sau formule matematice; în cazul unui utilizator care necesită o idee rapidă pentru un prânz gustos, acesta este în căutare de o rețetă scurtă, care să poată fi citită și înțeleasă în doar câteva minute.

Realizează o analiză cu focus pe intenția utilizatorilor care caută tipul de produs sau serviciu pe care tu îl comercializezi. Rezultatele pe care le vei obține îți vor clarifica direcția înspre care ar trebui să te îndrepți cu frazele și cuvintele cheie pentru care să optimizezi site-ul web. Revizuiește apoi întreg conținutul paginilor din site, astfel încât informațiile pe care le transmiți să fie relevante activității tale. Vorbește și despre aspectele prin care te diferențiezi: nivelul de expertiză, anii de experiență etc. Fii curajos și scrie despre subiecte încă neabordate de concurenții tăi.

Optimizează articolul pentru cuvântul cheie principal

Include cuvântul cheie în titlu

Cea mai eficientă metodă pe care o ai la îndemână pentru optimizare este să introduci cuvântul cheie în titlu; dacă acesta va fi plasat la începutul titlului, articolul va avea mai multe șanse să fie indexat cât mai sus în clasamentul căutărilor.

Include cuvântul cheie în adresa URL

Recomandarea specialiștilor SEO este ca în adresa URL să fie incluse mai multe cuvinte cheie relevante; adresa URL este remarcată atât de algoritmii Google, cât și de utilizatori. Totodată, evită să adaugi în adresa URL prea multe cuvinte nejustificate; adresa URL trebuie să fie scurtă, clară și relevantă, astfel încât utilizatorul să își poată da seama încă din denumirea link-ului despre ce este vorba în articol.

Spre exemplu, dacă articolul tău abordează modalitatea de curățare a pantofilor, adresa URL ar putea fi: www.numelesite.ro/cum-cureți-o-pereche-de-pantofi

Include cuvântul cheie în tot articolul

O altă modalitate de optimizare a conținutului este menționarea cuvintelor cheie, de mai multe ori, în articolul publicat. Utilizarea cuvintelor cheie trebuie făcută natural; acestea trebuie să se potrivească în context și să fie în concordanță cu informațiile cuprinse în articol. Joacă-te cu formele de plural și singular a substantivelor, utilizează sinonime ale cuvintelor cheie. Menționează cuvintele cheie încă din introducerea articolului pentru a capta atenția cititorului încă de la început.

Include cuvântul cheie în subtitluri

În multe cazuri, cuvântul cheie principal este utilizat împreună cu alte cuvinte cheie cu scopul de a crea subtitluri cu volum ridicat de căutări; prin această practică vei putea include, în mod natural, cât mai multe cuvinte cheie în articol și care să aibă, totodată, relevanță pentru utilizatori.

Include cuvântul cheie în secțiuni (H2 sau H3)

Include cuvinte cheie în secțiunile articolului; vei reuși astfel să le transmiți utilizatorilor despre ce este vorba în articol, încă din primele secunde. Integrează în secțiunile H2 sau H3 atât cuvinte cheie principale, cât și cuvinte cheie secundare; este important să urmezi o structură ierarhică a informațiilor pe care le oferi.

Cele mai bune articole sunt divizate în secțiuni diferite, sub subtitluri clare, care în HTML sunt cunoscute drept H2 sau H3.

Include cuvinte cheie de tip LSI

Dacă vrei să utilizezi o metodă mai avansată pentru ca articolele tale să fie clasate cât mai sus în clasamentul Google, poți utiliza cuvinte cheie LSI (Latent Semantic Indexing). LSI Keywords reprezintă termeni conectați semantic, pe care algoritmul Google îi utilizează pentru a înțelege despre ce este vorba în conținutul unui site web; cuvintele cheie de tip LSI nu sunt sinonime ale cuvintelor cheie principale.

În cazul exemplului menționat anterior, cum să cureți o pereche de pantofi, câteva cuvinte cheie de tip LSI ar fi: lustruirea pantofilor, îngrijirea încălțămintei, cremă de pantofi, ceară pentru pantofi etc.

Cum poți să identifici și să folosești LSI Keyword?

Cel mai simplu mod de identificare a cuvintelor cheie LSI este să cauți pe Google cuvântul cheie principal; odată afișate rezultatele pentru cuvântul cheie interogat, scroll down la finalul paginii din Google; aici vei identifica secțiunea „căutări similare”, care corespunde cuvintelor de tip LSI.

Având în vedere că sugestiile de cuvinte cheie sunt oferite de Google, integrează-le în conținutul din webite-ul tău; acestea pot fi esențiale pentru optimizarea paginii web. Pentru a eficientiza și a ușura procesul de analiză a LSI Keywords, poți utiliza gratuit instrumentul SEO LSIGraph; acesta te va ajuta la îmbunătățirea SEO a conținutului.

Pentru îmbunătățirea rezultatelor poți utiliza și instrumentul pus la dispoziție de Google, Search Console, care te va ajuta să optimizezi conținutul în funcție de cuvintele cheie. Identifică cuvintele cheie relevante conținutul tău, iar apoi integrează-le în conținutul deja publicat.

Începe cu un brief de conținut (content brief)

Content brief-ul reprezintă schița articolului, accentul acestuia fiind pus pe elementele pe care le vei cuprinde în conținut, astfel că îți va fi mai ușor, ulterior, doar să dezvolți ideile; acest concept este extrem de util pentru articolele cuprinzătoare, dar funcționează la fel de bine și cu cele a căror conținut este scurt. Un truc care poate fi aplicat rapid și va fi apreciat de cititori este divizarea articolului în secțiuni, astfel că acestora le va fi mai ușor să parcurgă informațiile scrise.

Datorită eficienței, un content brief este utilizat, cu preponderență, de manageri de conținut, specialiști SEO și scriitori de conținut. Scopul unui rezumat al conținutului este cel de economisire a timpului, consolidare a content marketing-ului, îmbunătățirea rezultatelor SEO și a fluxului de lucru, oferind, în același timp, o direcție clară scriitorului.

Atunci când decizi să redactezi un content brief, trebuie să cuprinzi în el principalele informații pe care le dorești în articol. Unele dintre cele mai importante elemente ar fi:

 • Audiența căreia te adresezi sau profilul clientului ideal
 • Conceptul vizual asupra modului în care va apărea articolul în pagină
 • Subiectele pe care le vei aborda
 • Cuvintele cheie relevante
 • Cuvântul cheie principal și volumul de căutare
 • Intenția de căutare
 • Numărul de cuvinte
 • Subcapitole
 • Informații suplimentare de inclus în titluri sau subtitluri
 • Însemnul la acțiune
 • Materiale de referință
 • Menționări de articole valoroase și de calitate
 • Informații despre SERP

Introdu în brief toate informațiile esențiale, astfel încât cel care va redacta articolul să poată aborda ideile relevante.

Content outline – Schițează o recomandare de structură pe bază de heading-uri (h2,h3 și h4)

Content outline reprezintă baza oricărui conținut, oferindu-le suport scriitorilor în procesul de redactare al unui articol. Datorită acestui instrument cheie, procesul de redactare este eficientizat, iar content writerii au mereu la îndemână planul despre subiectele care trebuie dezvoltate.

Idealul este ca rezumatul conținutului să cuprindă lista cu toate titlurile și subtitlurile, precum și cu subiectele importante. Un scriitor nu ar trebui să se rezume doar la text scris; includerea de link-uri relevante, imagini, videoclipuri, grafice – toate acestea vor crește valoarea articolului și, implicit, șansele ca el să fie indexat în Google cât mai sus în clasament.

Titlurile și subtitlurile trebuie evidențiate prin H1, H2, H3, H4 etc; aceste marcaje va ajuta content writerii să structureze conținutul într-un fir logic și evident. În content brief pot fi incluse chiar și instrucțiuni, recomandări, sugestii; acestea vor face munca scriitorilor mai simplă.

Răspunde la întrebările pe care oamenii le au pentru respectivul subiect

Majoritatea interogărilor din Google sunt formulate sub formă de întrebări, cu atât mai mult de către utilizatorii care caută informații specifice. Un prim pas pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor ar fi adaptarea conținutul site-ului web solicitărilor care ar putea fi căutate în Google.

Odată ce vor fi incluse în brief și întrebări relevante topicului abordat, șansele ca articolul să devină de interes pentru utilizatori cresc considerabil; mai mult decât atât, expunerea articolului va fi semnificativă dacă acesta va fi inclus în secțiunea „People Also Ask” din SERP Google. O calitate esențială a scriitorilor de conținut este abilitatea de anticipare a întrebărilor care ar putea veni din partea utilizatorilor; cei care dețin acest skill reușesc să răspundă nevoilor oamenilor încă din faza incipientă a interogărilor din motorul de căutare.

Optimizează META titlu și META descrierea articolului

O pagină web ar trebui să includă META titlul – numele articolului care va fi vizibil pe motoarele de căutare și META descrierea – informațiile cheie despre conținutul articolului, vizibile, de asemenea, în motorul de căutare.

Meta titlul și meta descrierea îi ajută pe content writeri să înțeleagă tipul de conținut pe care Google îl caută. Reamintim aici o ideea valoroasă, menționată anterior: titlul ar trebui să conțină cuvântul cheie principal, care să fie amplasat cât mai aproape de partea stângă a textului. În ceea ce privește meta descrierea, includerea cuvântului cheie nu este obligatorie; descrierea trebuie scrisă într-un mod cât mai captivant, astfel încât să genereze cât mai multe click-uri.

Atât titlul, cât și descrierea trebuie să transmită clar utilizatorului despre ce este conținutul pe care îl va accesa; posibil ca aceasta să fie prima interacțiune pe care utilizatorul o va avea cu articolul tău. Poate fi destul de dificil să identifici echilibrul perfect între cele două, însă, odată ce vei reuși, nu doar că articolul va fi unul de succes, însă și experiența cititorilor va fi una benefică pentru ei.

Google este în măsură și poate modifica titlul sau descrierea din SERP, în funcție de interogările utilizatorilor. În cazul în care nu ai redactat descrierea conținutul postat, Google va prelua, aleatoriu, un fragment din articol și îl va folosi drept descriere; este posibil ca informațiile preluate de Google să nu ilustreze punctele cheie ale articolului tău, și, prin urmare, utilizatorii s-ar putea să îl ocolească.

Pentru a îmbunătăți performanța site-ului web, asigură-te că fiecărei pagini îi este alocat un titlu unic care conține un cuvânt cheie și care nu depășește 55 – 60 de caractere. Totodată, ideal ar fi ca descrierile articolelor să îndemne la acțiune; descrierile nu ar trebui să treacă de 120 de caractere. Cu cât descrierea este mai convingătoare, cu atât mai solid va fi argumentul prin care să îi determini pe utilizatori să îți acceseze pagina web.

Titlul și descrierea sunt cele care „vând” conținutul unui site și, tocmai de aceea, cuvintele trebuie alese cu grijă, astfel încât curiozitatea utilizatorilor să fie stârnită încă de la primele cuvinte cu care interacționează.

​​Adaugă emoție în titluri (dar nu exagera)

Studiile arată că atunci când reușești să transmiți emoție cu ajutorul titlului sau al descrierilor, vei putea genera trafic mult mai mare. Expresii precum lacrimi de bucurie, piele de găină, șocant, senzațional etc. generează mai multe click-uri decât articolele care nu conțin astfel de cuvinte.

Chiar și un studiu realizat de 5M Google evidențiază că asemenea expresii pot crește CTR-ul (clickthrough rate), dar doar până la un anumit punct; când titlul ajunge deja în zona de clickbait, încrederea utilizatorilor scade treptat și rapid. Clickbait este, de fapt, o tehnică de momeală, prin care utilizatorii sunt atrași pe site-uri web prin titluri senzaționale, însă conținutul este diferit de ceea ce promit titlurile.

Emoția generează trafic, într-adevăr, însă nu și dacă treci pe teritoriul clickbait; găsește echilibrul dintre informațiile pe care le conțin articolele tale și titlurile catchy, care stârnesc curiozitatea utilizatorilor, reușind astfel să le oferi experiența și informațiile pe care le caută.

Optimizează site-ul pentru rich snippets precum poziția zero

Rich Snippets, cunoscute și drept rich results și tradus ca secțiuni recomandate, reprezintă rezultatele oferite de Google în urma unei solicitări, însă acestea se deosebesc de rezultatele obișnuite prin informațiile suplimentare pe care le oferă; de obicei, datele suplimentare sunt extrase din datele structurale ale HTML-ului paginii, iar printre cele mai des întâlnite sunt recenziile.

Atunci când scrii conținut în care adaugi definiții, întrebări sau răspunzi la interogări, vei crește considerabil șansele ca site-ul tău web să fie inclus în secțiunea rich snippets, chiar în poziția zero. Secțiunea recomandată sau poziția zero reprezintă rezultatele pe care Google le afișează în partea de sus a paginii cu rezultate.

 

Adaugă „Bucket Brigades” conținutului tău

Bucket Brigades reprezintă cuvintele sau expresiile care aduc valoare conținutului, generând, în cele din urmă, trafic. Există două direcții înspre care se pot îndrepta utilizatorii: să stea în pagina accesată sau să plece de îndată; dacă conținutul paginii web este relevant și valoros, aceștia vor tinde să petreacă timpul necesar identificării informațiilor de care au nevoie.

În situația în care utilizatorii părăsesc o pagină web imediat ce au accesat-o, Google va interpreta acest comportament drept avertisment, iar algoritmii vor înceta să mai promoveze pagina respectivă. În schimb, dacă utilizatorii petrec mai mult timp pe un site web, Google va considera conținutul ca fiind relevant, astfel că va începe procesul de indexare a paginii web în clasament.

Identifică și scrie despre subiecte valoroase, astfel încât utilizatorii să identifice cu ușurință pagina ta web și să petreacă cât mai mult timp în ea, odată ce o accesează. În acest pas poate fi integrat și conceptul de Bucket Brigades, una dintre cele mai vechi tactici de copywriting. Înlocuiește expresiile banele cu unele interesante, precum: ”Uite cum stă treaba …”, Probabil te întrebi …”, ”Asta este o nebunie”, ”Vrei să știi care e partea bună?”, ”Care este concluzia” etc.

O altă tehnică prin care poți diminua rata de respingere a site-ului tău este prin metoda APP, acronim care înseamnă agree, promise și preview; această metodă reprezintă structura după care ar trebui să fie redactat un articol. Agree reprezintă topicul cu care utilizatorul este de acord și care îi confirmă faptul că îi înțelegi nevoile; promise reprezintă angajamentul față de el, și anume faptul că îi oferi ceea ce el caută, iar preview este etapa în care îi transmiți utilizatorului exact ceea ce îi poți oferi.

SEO pentru imagini 🖼️ Optimizează imaginile!

Una dintre tehnici relevante care ajută la rankarea unui articol în motoarele de căutare este optimizarea imaginilor utilizate. Indiferent de numărul imaginilor încărcate în pagina web, acestea trebuie optimizate, astfel încât rezultatele SEO să crească. Un truc rapid și la îndemâna oricui este alocarea de titluri relevante imaginilor și de texte alternative.

O optimizare eficientă constă în adăugarea cuvântului cheie principal în titlul imaginii, și, totodată, în textul alternativ al imaginii, text care corespunde unei scurte descrieri. Deși par două practici nu atât de importante, acestea îți vor oferi un avantaj competitiv din punct de vedere al clasării paginii web în motoarele de căutare.

Este esențial ca fiecare imagine să fie optimizată și pentru varianta de mobil, astfel încât LCP (Largest Contentful Paint) să nu fie afectat negativ. LCP măsoară cât de repede se încarcă în website fișierele de dimensiuni considerabile.

 

Secțiunea FAQ

O regulă nescrisă spune că este necesar să îi oferi utilizatorului cât mai multe informații, astfel încât acesta să găsească răspuns la toate întrebările pe care le-ar putea avea. Secțiunea de FAQ trebuie să cuprindă cele mai frecvente întrebări la care publicul tău țintă caută răspunsuri referitoare la afacerea ta, politica de confidențialitate și de retur etc.

O analiză a formularelor de contact, a email-urilor și a discuțiilor telefonice sau chiar a recenziilor, reprezintă cele mai importante surse de unde poți extrage informații suplimentare despre nelămuririle pe care le care segmentul căruia te adresezi. De asemenea, secțiunea de pe Google, „People Ask”, este o altă sursă valoroasă din care te poți inspira.

 

Înainte ca motoarele de căutare să fie disponibile, link-urile externe erau considerate o modalitate excelentă de exploatare a internetului; aceste link-uri fac legătura între diferite site-uri sau surse de date, oferindu-le, astfel, utilizatorilor informații suplimentare despre subiectele căutate.

Textul de tip ancoră este indicat să informeze utilizatorii despre ceea ce va găsi pe pagina web spre care este direcționat. Fii atent la calitatea link-ului spre care trimiți utilizatorii; ia o decizie în ceea ce privește asocierea cu pagina respectivă. Dacă nu dorești asocierea, adaugă-i link-ului respectiv rel=”nofollow”.

Dacă vrei să evidențiezi faptul că link-ul menționat face parte dintr-un parteneriat sponsorizat, adăugă-i link-ului textul rel=”sponsorizate”, prin care vei atenționa motorul de căutare că link-ul respectiv nu este plătit; în caz contrar, fără evidențierea acestui detaliu, motorul de căutare poate penaliza site-ul web.

Dacă utilizatorii contribuie la crearea conținutului paginii tale, adaugă link-ului extern textul rel=”ugc”, astfel încât Google să îi poată identifica.

Recomandare noastră este ca un articol să nu conțină mai mult de două sau trei link-uri externe; cheia în această practică se referă la calitatea link-urilor spre care faci trimitere. Asigură-te că sursele externe sunt de încredere; câteva exemple ar fi: site-urile guvernamentale și educaționale, acestea având autoritate de referință în domeniul în care activează.

Odată ce ai publicat conținut de calitate pe site-ul web, pentru a fi indexat cât mai sus în clasamentul Google, este nevoie de promovarea articolelor, scopul fiind cel de generare a cât mai multor backlink-uri.

Deși informațiile cuprinse în articol pot fi extrem de valoroase, nu vei genera mult trafic dacă doar îl publici și nu îl promovezi. La fel ca și articolul tău, mai sunt încă câteva alte milioane de articole valoroase. Un studiu efectuat de WordPress indica faptul că lunar se publică peste 70 de milioane de postări.

Una dintre cele mai eficiente metode prin care îți poți promova conținutul și de fi indexat cât mai sus în clasament, este să obții cât mai multe backlink-uri din surse diferite prin „dead links”, creând conținut pentru alte pagini web.

„Dead links”, care mai sunt cunoscute și sub numele de „Broken Link Building”, reprezintă o strategie prin care construiești backlink-uri prin înlocuirea link-urilor nefuncționale, eroarea 404,  cu link-uri funcționale. Poți pune în practică această modalitate prin utilizarea extensiei Check My Links, cu ajutorul căreia poți scana orice pagină web.

Atunci când decizi să postezi un articol pe website-ul altcuiva, acesta este considerat a fi guest post. Adesea, aceste tipuri de articole sunt considerate a fi spam, deoarece conțin prea multe cuvinte cheie. Practica de guest posting nu trebuie considerată ca fiind cea mai importantă strategie prin care să îți promovezi link-urile, însă, odată ce apelezi la această modalitate, nu exagera în cuvintele cheie introduse.

Pentru a promova conținutul website-ului tău, poți opta pentru o mulțime de strategii; printre cele mai populare ar fi:

 • Distribuirea conținutul pe rețelele de socializare;
 • Postarea constantă în mediul online;
 • Înregistrarea filmulețelor pentru transmiterea mesajelor;
 • Utilizarea cuvintelor cheie pentru promovarea organică a conținutului;
 • E-mail marketing.

 

O strategie buna de creare a backlink-urilor reușește să convertească un lead într-un client plătitor; datorită unei strategii valoroase, traficul paginii web va crește exponențial. Dacă utilizatorii găsesc relevant conținutul pe care îl oferi, ba chiar le rezolvă o anumită problemă, aceștia vor deveni clienții tăi.

 

Scade Bounce Rate

Îmbunătățește-ți rata de respingere a site-ului; aceasta reprezintă procentul celor care îți vizitează site-ul și îl părăsesc imediat, fără a iniția nici măcar o acțiune.

O rată de respingere mare nu este apreciată de algoritmii Google, deoarece ea indică faptul că utilizatorii nu identifică informații relevante în pagina respectivă. Dacă ceea ce identifică utilizatorii în pagina accesată nu corespunde așteptărilor pe care aceștia le au, acest aspect poate avea efecte negative asupra indexării în motorul de căutare.

Una dintre cele mai eficiente metode prin care să îți îmbunătățești bounce rate-ul este să creezi conținut care să corespundă cu intenția de căutare a utilizatorilor. Prima interacțiune pe care o are utilizatorul cu orice site web odată accesat, este cu zona denumită „Above the fold”, care este aferentă primei jumătăți de sus a paginii web.

Decizia unui vizitator de a rămâne sau nu pe site-ul accesat, de cele mai multe ori, poate fi influențată de impactul vizual pe care îl are când interacționează cu prima secțiune a paginii. Această zonă trebuie să prezinte informații valoroase, pe care utilizatorii să le considere relevante și care să fie în concordanță cu intenția lor de căutare. Organizează această secțiune într-o modalitate ușor de urmărit și captivantă vizual; poți include chiar și un cuprins a subiectelor despre care discuți în pagina respectivă.

Adaugă imagini, video și resurse

Conținutul variat este mai ușor de parcurs, astfel că și rata de respingere a site-ului va scădea. Include videoclipuri, imagini sau forme de conținut care să capteze atenția segmentului căruia te adresezi; aceste elemente pot chiar facilita înțelegerea anumitor concepte prin exemplificarea subiectelor în imagini sau scheme.

Conținutul bogat în informații nu este relevant doar pentru SEO, ci și pentru utilizatori, cu atât mai mult în situația în care informațiile sunt bine documentate și optim prezentate. Prima experiență pe care un utilizator o are cu pagina accesată este definitorie pentru decizia lui de a mai reveni sau nu asupra site-ului respectiv.

Conform studiilor, conținutul vizual de tip imagini sau videoclipuri duce la creșterea duratei vizitei utilizatorilor pe o pagină web. Dacă durata de timp este crescută, acest aspect reprezintă un semnal pozitiv pentru Google, care va începe indexarea paginii cât mai sus în clasament.

 

Îmbunătățește lizibilitatea

Un alt aspect esențial analizat de algoritmii Google este cât de ușor poate fi de parcurs un articol. Complexitatea conținutului pe care îl publici trebuie să fie în concordanță cu domeniul de activitate în care îți desfășori activitatea; de exemplu: dacă activezi într-un domeniu științific, atunci informațiile oferite trebuie să fie complexe și complete, în timp ce în cazul unui articol despre cum să creezi mai multă luminozitate în living, informațiile oferite trebuie să fie redactate într-o manieră clară și concisă, pe înțelesul tuturor.

 

Nu uita de internal linking

Una dintre cele mai eficiente metode de a îmbunătăți indexarea în Google este să folosești link-urile interne. Acest proces presupune crearea unei legături între paginile din site-ul tău web; un proces rapid și simplu de realizat comparativ cu cel de external linking, care are în vedere convingerea altor pagini web să facă trimitere către site-ul tău.

În urma acestui proces, crawlerele Google vor accesa pagina ta web și vor putea identifica conținutul relevant pe care îl oferi utilizatorilor tăi. Dacă integrezi cuvintele cheie și în anchor text, Google va identifica cu ușurință despre ce este vorba în articolul publicat. Totodată, autoritatea și gradul de expertiză din domeniul în care activezi vor crește.

 

Optimizează viteza de încărcare a paginii ⌛

În mediul online se vehiculează cât de importantă este viteza de încărcare a site-ului în ceea ce privește creșterea în topul clasamentului. Cu cât o pagină web este mai lentă, cu atât mai neplăcută devine experiența utilizatorului. Reducerea vitezei de încărcare a website-ului, chiar și cu o secundă, poate genera mai mult trafic.

 

Crește dwell time ⏱️

Reprezintă durata de timp pe care un utilizator o petrece între pagina accesată și momentul în care decide să revină la SERPs (search engine results page). Unul dintre principalii factori de care algoritmii Google țin cont în procesul de indexare al website-urilor este dwell time; cu cât timpul petrecut de utilizatori pe o pagină web este mai mare, cu atât mai relevantă va deveni pagina respectivă pentru algoritmii Google.

 

Există câteva metode simple prin intermediul cărora să menții și să crești indicatorul dwell time:

 • Oferă utilizatorului o experiență multimedia bogată prin diversificarea conținutului: imagini, videoclipuri, diagrame, formulare etc;
 • Analizează primele propoziții și fraze ale conținutului tuturor paginilor și reformulează-l, astfel încât acesta să fie unul atrăgător, care să capteze atenția cititorilor;
 • Include subtitluri; în modul acesta vei îmbunătăți lizibilitatea, iar cititorul va putea parcurge cu mai mare ușurință articolul;
 • Nu induce în eroare utilizatorii; oferă-le conținutul pe care se așteaptă să îl primească atunci când accesează site-ul tău.

 

Call to action – Gândește-te care este următorul pas pe care îți dorești ca cititorul să îl facă

Oricare ar fi topicul unui articol, este recomandat ca acesta să conțină, cel puțin, un CTA (call to action). Indiferent de tipul de CTA: descărcare ebook, abonare la newsletter, achiziție produs/ servicii etc., acesta trebuie să fie clar și concis și neapărat inclus în content brief.

Pornește de la analiza traseului în website a clientului ideal și identifică dacă procesul de achiziție al produsului sau serviciului este rapid sau de durată, printr-o serie de pași. Dacă procesul de cumpărare este scurt, potențialii clienți pot fi redirecționați către un formular de contact sau chiar către pagina de plată; în schimb, dacă decizia de achiziție nu este una pe care utilizatorii o iau imediat, aceștia pot fi trimiși către o altă pagină în care să se informeze suplimentar, ajutându-i la procesul decizional și determinându-i să facă achiziția.

De exemplu: dacă articolul tău este despre cercetarea pieței, atunci un CTA relevant ar fi redirecționarea utilizatorilor către un studiu de caz din care să înțeleagă în întregime topicul prezentat în articol. Pune la dispoziția utilizatorilor mai multe tipuri de CTA, deoarece utilizatorii sunt diferiți, au nevoie diferite și reacționează diferit.

Analizează performanța articolului publicat

Odată ce ai efectuat modificările menționate anterior și ai urmat toți pașii, pagina ta web ar trebui să înceapă să fie indexată tot mai sus în Google. Analizează constant performanța rankării site-ului web cu ajutorul Google Analytics și Google Search Console.

 

Google Analytics “Organic Traffic”

Atunci când măsori rezultatele site-ului web, nimic nu este mai satisfăcător decât traficul generat organic; acesta provine direct din motorul de căutare, iar, în această situație, clasamentul poate fi irelevant.

Un studiu de specialitate din industria SEO a evidențiat faptul că un website clasat pe locul 1 în topul căutărilor nu generează, neapărat, și cel mai mare trafic. Există adesea cazuri în care o pagină web clasată pe locul 2 generează mai mult trafic decât cea de pe locul 1, tocmai datorită CTR-ului organic (clickthrough rate). Traficul generat mai poate fi influențat și de numărul de cuvinte cheie pentru care este optimizat un site web, indiferent de poziția pe care acesta o ocupă în clasament. 

 

Google Search Console “Impressions” and “Clicks”

Generează un raport care evidențiază câți utilizatori au remarcat site-ul tău și câți dintre ei l-au accesat. Acest raport este considerat a fi o completarea a celui de trafic organic din Google Analytics; cu cât numărul celor care văd site-ul și îl accesează este mai mare, cu atât mai mult va crește performanța lui.

 Identifică numărul de clienți plătitori din totalul celor care au accesat site-ul tău; nu este suficient doar să urmărești cele două tipuri de rapoarte.

 

Optimizarea articolului după ce a fost publicat

Pentru a îmbunătăți constant traficul generat de site-ului web, optimizează pagina în funcție de diferite cuvinte cheie. Înainte de toate, accesează raportul „Search Results Performance” din Google Search Console.

Următorul pas este să analizezi fiecare cuvânt cheie pentru care articolul a început să rankeze și să identifici acele cuvinte cheie cu număr mare de impresii. Este posibil ca anumite cuvinte cheie să obțină vizite puține și ranking slab, dar impresii numeroase, ceea ce indică relevanța lor în topicul articolului; cuvintele cheie cum număr mare de impresii ar trebui targetate.

Ultimul pas este să analizezi conținutul articolului și să identifici dacă cuvinte cheie respective sunt integrate; pentru a le îmbunătății poziția, poți adăuga link-uri către alte articole relevante pe ancore realizate din acele cuvinte cheie.

Mediul online este într-o continuă schimbare; fii atent la conținutul pe care îl postezi și actualizează-l constant. Încearcă să fii cu un pas înaintea concurenților și, totodată, să le oferi utilizatorilor informațiile pe care aceștia se așteaptă să le găsească. Cu câteva actualizări periodice ale conținutului, Google va remarca schimbările și te va ajuta la îmbunătățirea performanței paginii web.

Ține cont de faptul că o ființă umană este cea care va citi articolul publicat; acordă atenție modului în care structurezi articol, astfel încât să fie cât mai ușor de parcurs. Evidențiază aspectele importante, iar, înainte de publicarea articolului, asigură-te că ai atins toate punctele pe care ți le-ai propus.

Topical Authority (Autoritatea tematică)

 

Un concept relativ nou în SEO este cel intitulat „topical authority”, care s-ar traduce ca „autoritate tematică” în limba română. Acest concept afirmă faptul că, dacă un site reușește să abordeze un topic principal în profunzime, atât pe o pagină de tip conținut long form denumită „pillar page”, dar și în pagini secundare ce tratează sub-sectiuni ale acestui topic, denumite „pagini cluster”, atunci el va capăta această autoritate tematică.

Dacă același site își crește autoritatea tematică pe mai multe topicuri încadrate într-un topic general mai mare, atunci site-ul respectiv va ranka foarte bine pe cuvintele asociate topicului general.

De exemplu, dacă avem un magazin de suplimente sportive și începem să generăm conținut despre diverse grupe de mușchi sau metode de antrenament ale acestora, site-ul respectiv va începe să rankeze foarte bine cu expresiile asociate exercițiilor de fitness. De asemenea, dacă va începe să genereze conținut despre ce este proteina, ce beneficii are sau alte suplimente sportive, atunci el va capăta „topical authority” pe expresiile informationale asociate suplimentelor sportive.

Toate aceste acțiuni ale site-ului respectiv îl vor ajuta să capete „topical authority” pe topicul general „fitness”, ceea ce îl va ajuta să rankeze atât pe căutările informationale, cât și tranzacționale ale acestui topic.

Pentru a-ți crește autoritatea tematică, ai nevoie de conținut de calitate care acoperă în totalitate topicurile nișei tale, care să fie structurat într-o arhitectură corectă și să beneficieze de un linking intern foarte bun.

Te invităm să citești articolul nostru dedicat despre „topical authority”, unde îți explicăm pe larg ce este, cum se măsoară, cum o crești și cum poate ajuta site-ul tău să rankeze mai bine.

Content Pruning

 

Motoarele de căutare au schimbat algoritmii și modul în care evaluează calitatea paginilor web. Scopul lor este să ofere cele mai bune răspunsuri utilizatorilor pe baza intenției lor de căutare. De aceea, ele se asigură că site-urile pe care le clasează pe primele poziții în SERP oferă informații actuale, relevante și de ajutor. 

Dacă în urmă cu câțiva ani strategia era să postezi cât mai mult conținut pe site-ul tău pentru a avea cât mai multe pagini indexate, acum contează mult mai mult calitatea informațiilor pe care o oferi, iar din acest motiv poate trebuie sa iei în calcul ceea ce se numește content pruning.

Content Pruning-ul a apărut ca urmare a acestor schimbări. Este un proces prin care evaluezi tot conținutul de pe site-ul tău după anumiți metrici predefiniți, pentru a vedea ce conținut trebuie să elimini, pe care să-l păstrezi și pe care trebuie să-l editezi. 

Chiar dacă inițial te vei uita la acest concept cu reticență, pentru că ai investit resurse în conținutul tău și nu ai vrea să le pierzi, dacă ai un site prea aglomerat, cu pagini duplicate sau cu conținut ce nu mai este actual și valabil, vei avea de pierdut pe termen lung, pentru că motoarele de căutare nu te vor vedea ca o sursă de încredere. 

Dacă vrei să știi mai multe despre content pruning, cât și despre avantajele, dezavantajele și modul în care se face o strategie de content pruning, citește articolul de pe blogul nostru.

Google Algorithm Updates

 

Este esențial ca proprietarii de site-uri web să țină pasul cu actualizările algoritmilor Google pentru a-și menține poziția. Deși majoritatea actualizărilor sunt mici și nu afectează semnificativ poziția site-urilor în rezultatele căutării, din când în când Google lansează actualizări majore care pot avea un impact negativ asupra site-urilor care nu se adaptează. Actualizările algoritmilor Google sunt adesea menite să îmbunătățească calitatea rezultatelor de căutare și să elimine site-urile care încalcă regulile, astfel încât, este important să înțelegem ce sunt aceste actualizări și cum ne pot afecta site-urile web.

Atunci când Google lansează o actualizare majoră, cum ar fi Panda sau Penguin, aceasta poate avea un impact semnificativ asupra site-urilor web.

În articolele ce urmează, am realizat o retrospectivă asupra celor mai importante actualizări ale algoritmilor Google și a impactului pe care l-au avut asupra optimizarii SEO.

Update de algoritm Google – EAT (E.E.A.T) » Ghid complet 2023

Află totul despre update-ul de algoritm Google denumit Medic (E.A.T.) și lansat în 1 august 2018.

Update de algoritm Google – Possum » Ghid complet

Află totul despre update-ul de algoritm Google denumit Possum și lansat în 1 Septembrie 2016.

Update de algoritm Google – BERT » Ghid complet

Află totul despre update-ul de algoritm Google denumit BERT și lansat în 25 Octombrie 2019.

Update de algoritm Google – Page Experience » Ghid complet

Află totul despre update-ul de algoritm Google denumit Page Experience și lansat în 16 Iunie 2021.

Update de algoritm Rankbrain » Ghid complet

Află totul despre update-ul de algoritm Google denumit Rank Brain și lansat în 26 Octombrie 2015.

Update de algoritm Helpful Content » Ghid complet

Află totul despre update-ul de algoritm Google denumit Helpful Content și lansat în August 25 2022.

Update de algoritm Google Mobile » Ghid complet

Află totul despre update-ul de algoritm Google denumit Google Mobile și lansat în 21 Aprilie 2015.

Update de algoritm Google Hummingbird » Ghid complet

Află totul despre update-ul de algoritm Google denumit Hummingbird și lansat în 26 Septembrie 2013.