- 1.a. Alege nișa pentru magazinul online
- 1.b. Stabilește publicul-țintă
- 1.c. Stabilește cum vei obține produsele
- 1.d. Alege numele magazinului online
- 1.e. Redactează planul propriu-zis de afaceri
- 2.a. Opțiuni juridice
- 2.c. Documente și costuri necesare deschiderii unui SRL
- 2.d. CAEN magazin online
- 3.a. Stocul de început pentru magazinul online
- 3.b. Stocul de siguranță
- 3.b. Site-ul pentru magazin
- 3.a Domeniul
- 3.b Gazduirea web (hosting)
- 4.a. Variante de platforme de e-commerce
- 4.b: Platforme de e-commerce în România
- 4.c. Cum alegi cea mai bună platformă e-commerce pentru afacerea ta?
- 5.a. Metode plata
- 5.b Procesatori de plăți online în România
- 6.1 Integrarea unui software pentru livrări
- 6.2 Firme de curierat în România
În ultimii ani, cu atât mai mult odată cu instaurarea stării de urgență provocate de virusul Covid 19, tot mai multe afaceri au adoptat diverse strategii în ceea ce privește digitalizarea, multe dintre acestea chiar mutându-și activitatea în mediul online. ”Cum deschizi un magazin online?” a devenit o întrebare des adresată în ultimii ani, tocmai de aceea, am decis să acordăm timp și energie redactării unui articol în direcția aceasta, care să te îndrume în direcția corectă pentru deschiderea unui magazin online.
1. Cum stabilești planul de afaceri
1.a. Alege nișa pentru magazinul online
Primul pas pe care trebuie să îl faci odată ce ai decis să deschizi o asemenea afacere, magazin online, este să determini nișă căreia dorești să te adresezi și pe care o poți stabili prin parcurgerea etapelor menționate mai jos.
Optimizează un produs popular
Cel mai la îndemână proces prin care poți selecta produsele pe care le vei comercializa este să analizezi care sunt cele mai căutate și mai populare produse, comercializate pe marile site-uri de comerț online; spre exemplu, poți accesa Jungle Scout sau Amazon’s Best Sellers. Analizează recenziile produselor populare și descoperă care sunt elementele care le lipsesc și pe care și le-ar fi dorit consumatorii. Odată identificat produsul pe care dorești să îl comercializezi, gândește-te la modalitatea prin care l-ai putea îmbunătăți, astfel încât să îi crești valoarea în ochii cumpărătorilor; spre exemplu, crearea unui pachet cu două produse din aceiași categorie, cum ar fi o cremă de încălțăminte + perie pentru lustruit pantofii; această strategie va crea efectul de sinergie și, implicit, va crește valoarea pachetului pe piață.
Găsește un segment de piață neacoperit
Cercetarea pieței este considerată a fi o etapă must have, care trebuie implementată înainte de adresarea întrebării ”Cum să faci un magazin online?”. Încearcă să identifici un segment de piață care are o nevoie nerezolvată în momentul de față; s-ar putea să găsești răspunsurile de care ai nevoie doar fiind atent la ce se întâmplă în jurul tău și la feedback-ul oferit de cumpărători. Posibil să te afli într-o sală de sport, unde vei auzi faptul că recipientul pentru lichide nu este deloc practic, deoarece alunecă și nu are mâner, moment în care tu ai putea să preiei acest feedback și să îl folosești în avantajul tău.
Urmărește trendurile
Fii în permanență informat și analizează constant care sunt tendințele din piață și înspre ce direcție se îndreaptă trendul. Cu cât ești mai vizionar și reușești să identifici care vor fi trendurile viitoare, cu atât mai mare este posibilitatea de a avea succes. Unul dintre cele mai relevante exemple poate fi considerat Netflix, care a identificat din timp nevoia de digitalizare, reușind ca pe baza unui abonament lunar să pună la dispoziția utilizatorilor o varietate de filme și de seriale.
Cercetează profitabilitatea nișei
În momentul în care ne propunem să începem o afacere, cu toții ne dorim și sperăm să avem costuri cât mai reduse, venituri cât mai mari și, implicit, o profitabilitate cât mai semnificativă. Recomandarea noastră este să calculezi întotdeauna profitabilitatea nișei în care urmează să activezi; te poți folosi de datele financiare publice ale celor mai importante companii din industria respectivă pentru a determina nivelul lor de profitabilitate. De asemenea, poți utiliza diverse platforme specializate, cum ar fi termene.ro, risco.ro etc. care oferă informații valoroase. În situația în care îți dorești o profitabilitate de 15%, dar media din sectorul tău de activitate este de doar 7%, cel mai probabil va fi imposibil să atingi procentul propus.
Cercetează volumul de căutări
În funcție de cât de consistente sunt volumele de căutări pe anumite produse, poate depinde succesul afacerii online. Odată identificat un produs, realizează o analiză a numărului de căutări dintr-o anumită perioadă, spre exemplu lunară; cu cât numărul de căutări este mai ridicat, cu atât mai ușor îți va fi să pornești afacerea și să reușești să îți crești cota de piață. Folosește instrumentele SEO pentru a identifica care sunt cele mai căutate produse și focusează-te pe ele.
Cercetează competitorii
Identifică care sunt cei mai importanți concurenți și întocmește o analiză în care să cuprinzi punctele forte și slabe ale acestora. Această etapă îți va permite să identifici care sunt elementele prin care te diferențiezi de ei și strategia de marketing pe care o vei urma. Totodată, vei putea descoperi care sunt barierele de intrare pe piață, modelul de business al competitorilor, precum și alte informații relevante, pe care le vei putea utiliza pentru crearea avantajelor față de competitori.
Ia în considerare pasiunile și cunoștințele tale
Cel mai simplu mod de a gestiona o afacere este de a face ceea ce îți place. Cu cât vei implica mai multă pasiune în afacerea ta, cu atât mai mult vei reuși să te dezvolți și să vinzi produsele, deoarece nivelul tău de expertiză va crește încrederea cumpărătorilor în produsele tale.
Creează o analiză SWOT
Analiza SWOT este unul dintre cele mai importante instrumente care nu trebuie să lipsească din planul de afaceri. Analiza SWOT îți va permite să identifici care sunt punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările business-ului tău; definirea strategie de dezvoltare va fi realizată cu mai mare ușurință și acuratețe după finalizarea analizei SWOT.
Testează ideea cu prietenii
Persoanele apropiate sunt cele care îți pot oferi un prim feedback referitor la produsele pe care dorești să le comercializezi. Încearcă să culegi cât mai multe răspunsuri de la cei din jurul tău, cum ar fi caracteristicile care îi atrag cel mai mult la produs, ce ar schimba la acesta, ce alte servicii sau produse se așteaptă să mai primească, dacă ar cumpăra produse similare din altă parte și, cel mai important aspect, dacă ar fi dispuși să achite prețul întreg pentru produsul respectiv. SurveyMonkey este o platformă care îți permite să chestionezi publicul căruia dorești să te adresezi; cu ajutorul Google Forms poți realiza chestionare pe care le poți distribui online.
1.b. Stabilește publicul-țintă
Definești care este publicul țintă căruia dorești să te adresezi. Parcurge următorii trei pași pentru stabilirea publicului țintă, cu mențiunea că primul și al doilea pas sunt interschimbabili și interconectați.
Aspecte demografice
Realizează un studiu de piață prin intermediul căruia să culegi date statistice despre segmentul principal pe care te focusezi. Informațiile referitoare la vârstă, sex, starea civilă, nivelul de educație, venitul și locația geografică sunt esențiale. În situația în care afacerea se adresează altor business-uri, este important să nu te focusezi pe profilul afacerilor, ci mai degrabă pe profilului persoanei care are dreptul de decizie asupra companiei; companiile sunt conduse de oameni.
Aspecte psihografice
Identificarea stilului de viață al clientului ideal, comportamentul, obiceiurile, hobby-urile precum și interesele lui te vor ajuta să stabilești strategia de marketing și să oferi acele produse care să vină în întâmpinarea nevoilor lor. Pentru a extrage din piață informațiile care te interesează, te poți folosi de o serie de instrumente, precum: eMarketer, Comscore, Pew Research, Nielsen IQ și Think With Google Research Tools.
Cercetează și analizează care este comportamentul clientului ideal în momentul în care este în punctul de a realiza o achiziție; două întrebări extrem de valoroase ar fi: Utilizează mai des mobilul decât varianta desktop? Se consultă cu o altă persoană în momentul în care ia decizia de cumpărare? Cu cât cunoști mai bine modul în care acționează consumatorul, cu atât mai mult vei reuși să elaborezi o strategie mai eficientă.
Creează buyer persona
Recomandarea este să definești buyer persoana inclusiv cu nume și prenume, chiar și cu o fotografie a unui persoane care seamănă cu clientul ideal căruia dorești să te adresezi. Buyer persona ar trebui să fie definit cât mai în detaliu; poți descrie modalitatea în care se desfășoară o zi din viața acestuia, ce preferințe are în materie de socializare, ce locuri frecventează; poți incluse o serie de întrebări care să te ajute să îl cunoști mai bine: Ce videoclipuri urmărește pe Youtube? Cât de important este pentru el să fie remarcat? Cât de mult își dorește să aibă un statut în societate? etc.
1.c. Stabilește cum vei obține produsele
„De unde cumpăr marfă pentru magazin online?”
Modelul de business depinde foarte mult de modul în care vei obține produsele pe care le vei comercializa, deoarece acest lucru va avea impact semnificativ asupra cash-flow-ului business-ului.
Fabrică produsele chiar tu
Poți alege să produci chiar tu produsele, dacă dispui de resursele necesare. Fabricarea produselor chiar de tine poate fi un start promițător, deoarece nu vei fi nevoit să achiziționezi o cantitate mare de produse finite de la furnizori; achizițiile tale se vor rezuma doar la materia primă de care vei avea nevoie pentru a onora comenzile realizate de cumpărători. În această situație, materialele pe care le vei achiziționa vor fi în cantități mici, ceea ce înseamnă că nu vei putea negocia prețul, însă avantajul este că nu vei imobiliza banii în stocuri, iar pe cashflow nu va fi presiune.
Apelează la un producător
În cazul în care nu ai experiența și nici resursele necesare, poți contracta unul sau mai mulți furnizori de la care să achiziționezi produsele de care ai nevoie; în această situație avantajul este că nu vei mai fi nevoit să realizezi procesul de producție, ceea ce înseamnă timp economisit, însă dezavantajul poate fi cantitatea minimă pe care furnizorul o va impune pentru achiziție, care, implicit, va duce la creșterea costurilor cu depozitarea, iar banii vor fi imobilizați până când vei reuși să faci vânzarea de produse.
Ideal ar fi să identifici acei furnizori care acceptă să livreze doar cantitatea comandată sau una foarte mică, care să nu te destabilizeze, chiar dacă prețurile sunt ușor mai ridicate decât în cazul achizițiilor de cantități mai mari.
Vinde produse deja existente
Caută să achiziționezi produse de pe diverse platforme online, din depozite sau magazine de bricolaj și promovează-le pe site-ul tău. În această situație nu vei avea control asupra prețului de achiziție, deoarece este stabilit de către producător, însă nici nu vei putea controla prețul de vânzare, acesta fiind deja stabilit în piață. Pentru a vinde produse deja existente este esențial să țintești piața în care vei putea vinde cu prețul cel mai mare, astfel încât să dispui de o marjă semnificativă, care să te motiveze.
Alege drop shipping
Una dintre cele mai avantajoase variante de a deține și a gestiona un magazin online este dropshippingul; această modalitate te scutește de pregătirea și de expedierea produselor, deoarece vei încheia un parteneriat cu o firma care îți va depozita produsele și le va expedia clienților. Activitățile cele mai importante în cazul unui business de tip drop shipping sunt promovarea constantă a produselor și comunicarea eficientă cu partenerul, astfel încât comenzile să fie livrate la timp către clienți.
Vinde produse digitale
În ultimii ani a existat o evoluție constantă a sectorului de educației din mediul online; poți realiza și vinde diferite cursuri, workshop-uri, ebook-uri sau oricare alte produse care pot fi descărcare sau vizionate în mediul online. Unul dintre cele mai importante avantaje în domeniul acesta este înregistrarea cursului o singură dată sau scrierea ebook-ului doar o dată, acestea putând fi ulterior vizionate sau citite de nenumărate ori și de un număr semnificativ de clienți. Costurile cu depozitarea fizică sau cu expedierea acestor tipuri de produse sunt inexistente.
Drop shipping vs produsele tale
Avantajele drop shipping:
- nu presupune achiziția și gestionarea stocurilor;
- nu blochează banii în stocuri;
- poți lista în magazinul tău online o gamă variată de produse;
- nu implică costuri de depozitare;
- nu implică activități de pregătire a produselor și de ambalarea a coletelor;
- se poate dezvolta o afacere ușor și rapid.
Dezavantajele drop shipping:
- nu ai controlul asupra procesului;
- clienții nemulțumiți îți vor scrie recenzii negative ție și nu producătorului;
- bariere geografice ridicate, care nu facilitează parteneriatele;
- proces de retur complicat, care poate implica costuri ridicate;
- în cele mai multe cazuri imposibilitatea de a crea propriul brand, deoarece produsele sunt inscripționate cu numele producătorului.
Avantajele produselor proprii:
- control total asupra experienței clientului;
- posibilitatea de a crește notorietatea și de a construi un brand;
- timp de livrare redus, deoarece comenzile pot fi procesate rapid;
- control asupra ambalajului și ambalării;
- posibilitatea de a înlătura produsele cu defect;
- marjă de profit ridicată.
Dezavantajele produselor proprii:
- costuri de producție ridicate;
- comenzi minime de materie primă, impuse de furnizori;
- costuri cu depozitarea produselor și cu expedierea acestora;
- consum de energie, timp și bani cu forța de muncă care se ocupă cu preluarea comenzilor și expedierea acestora;
- bani blocați în stocuri sau materii prime.
1.d. Alege numele magazinului online
„Ce nume să aleg pentru magazinul meu online?”
Poate la fel de importantă ca și întrebarea „cum deschid un magazin online?” este și întrebarea „ce nume să aleg pentru magazinul meu online?”. Cum să îți faci un magazin online poate fi un proces destul de complex și de provocator, asemeni cum poate fi și cel de stabilire a numelui pe care vrei să îl aloci site-ului tău.
Criterii importante pentru numele afacerii
Înainte de toate, segmentul țintă căruia te adresezi, intră în contact direct cu numele afacerii tale, motiv pentru care este extrem de important ca acesta să fie ales cu atenție și inspirație, astfel încât să transmită publicului țintă acea idee pe care îți dorești ca ei să o perceapă despre business-ul tău. Este indicat ca numele să stârnească curiozitate și să atragă atenția potențialilor consumatori; totodată, acesta trebuie să fie ușor de scris, de reținut, de recunoscut și pronunțat, dar și să se diferențieze printr-un element unic față de alte denumiri.
Cum să alegi numele afacerii
În procesul de creare al numelui magazinului tău online, te poți folosi de următoarele metode, care te vor ajuta să îl definești cu mai mare ușurință:
- stabilește care sunt valorile brandului și găsește o denumire care să le reflecte;
- adaptează-te la publicul țintă și găsește acea denumire care să oglindească cel mai bine rezolvarea problemelor potențialilor consumatori;
- organizează brainstorming-uri sau focus grupuri;
- testează variantele propuse și află care este cea care are cea mai mare rezonanță pentru activitatea business-ului tău;
- asigură-te că numele este disponibil; indicat ar fi să îl înregistrezi la OSIM.
1.e. Redactează planul propriu-zis de afaceri
Procesul de realizare de magazin online presupune și redactarea planului de afaceri, care te va ajuta în planificarea sarcinilor și în execuția acestora. Cuprinde în planul de afaceri următoarele secțiuni:
Sumarul afacerii
Reprezintă esența planului de afaceri, care se poate redacta în maxim două pagini. Include cele mai importante aspecte ale planului de afaceri, cum ar fi: obiective, necesarul de investiție, competitori, avantajul competitiv etc. Sumarul trebuie să conțină informații valoroase care să stârnească curiozitatea și să atragă atenția băncii sau a investitorilor, care nu au prea mult timp la dispoziție pentru parcurgerea întregului plan de afaceri.
Descrierea pe larg a afacerii
Descrie modelul de business, produsele și serviciile pe care le oferi și felul în care va funcționa afacerea ta. Este recomandat să incluzi o descriere a echipei și a competențelor acestora, procesul operațional și cine sunt persoanele responsabile pentru fiecare activitate în parte. Detaliază și prezintă care este misiunea, viziunea și valorile companiei.
Descrierea pe larg a produselor
În cadrul acestei secțiuni este necesar să prezinți fiecare produs sau serviciu pe care îl oferi și să detaliezi caracteristicile acestuia. Prezintă pe larg care sunt elementele prin care produsele sau serviciile tale se diferențiază față de cele ale competitorilor și de ce ar trebuie să le aleagă potențialii clienți pe ale tale și nu pe ale concurenților. Include în această secțiune și costurile pentru fiecare produs sau serviciu, urmând ca apoi să stabilești politica de preț.
Analiza de piață
Unul dintre cei mai importanți pași este realizarea analizei de piață. Studiază cu atenție industria în care urmează să activezi și descoperă care sunt punctele tari, precum și obstacolele care te pot împiedica să avansezi. Stabilește cine sunt cei mai importanți competitori din domeniul tău de activitate și realizează o comparație între tine și aceștia folosind o matrice ca cea de mai jos; în acest mod vei reuși să identifici care sunt elementele prin care te poți diferenția de concurență.
Puncte tari | Magazinul tău online | Concurenții | ||||||||
A | B | C | D | |||||||
Calitatea produselor | 4 | 3 | 3 | 2 | 0 | |||||
Disponibilitate de retur | 4 | 3 | 2 | 0 | 0 | |||||
Diversitatea produselor | 5 | 3 | 2 | 0 | 0 | |||||
Oricare alte criterii pe care le consideri relevante | ||||||||||
TOTAL: | 13 | 9 | 7 | 2 | 0 | |||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
nu există | nesatisfăcător | satisfăcător | bun | foarte bun | excelent |
Nu uita să definești segmentul țintă căruia te adresezi și să conturezi profilului clientului ideal; te poți folosi de imaginea unei persoane care seamănă cel mai bine cu profilul clientului ideal pe care ți-l dorești; organizează informațiile într-un tabel pentru a le putea viziona cu ușurință.
Nume și prenume | Virgil Ionescu |
Profil demografic | Transilvania |
Sex | Masculin |
Vârsta | 32 |
Statut profesional | Director de vânzări într-o companie multinațională |
Venit lunar | Între 7.600 – 8.500 lei |
Educație | Studii universitare |
Statut marital | Căsătorit |
Familie | Un copil |
Analiza de piață trebuie să includă și stabilirea obiectivelor pe termen mediu și lung, dar și pașii care trebuie urmați pentru îndeplinirea acestora.
Strategia și planul de marketing
Strategia de marketing si planul de marketing reprezintă resurse cheie, fără de care o afacere nu poate funcționa; menționează aici modalitatea în care îți vei construi brandul și cum îi vei crește notorietatea. Stabilește în această secțiune cum vei ajunge la segmentul vizat, modul de crește al vânzărilor și cel de generare a mai multor venituri. Este important să identifici care sunt canalele de promovare potrivite de distribuție, instrumentele și tehnologia de care dispui pentru a ajunge la consumatori.
Definește clar strategia de poziționare a modului în care dorești ca publicul tău țintă să te perceapă. Felul în care brandul tău se poziționează în mintea consumatorului definește succesul pe care îl vei avea. Dacă produsele tale sunt high premium, politica de marketing trebuie să fie una specifică, în care să îi transmiți clientului că produsele tale sunt deosebite și motivul pentru care prețurile sunt mai mari decât în cazul produselor standard.
Identifică unde îi găsești pe clienții tăi și locurile în care trebuie să te promovezi pentru a putea avea o rată de conversie cât mai mare; posibil ca publicul tău țintă să petreacă cea mai mare parte a timpul pe rețelele de socializare, Youtube sau diferite site-uri de specialitate, astfel că ar trebui să îți îndrepți atenția către această direcție.
În încheierea acestei secțiuni prezintă care sunt instrumentele și tehnologia de care business-ul tău dispune și are nevoie pentru implementarea planului de marketing.
Elemente legale și financiare
În aceste subcapitol al planului de marketing se includ informații despre forma de organizare a societății, structura capitalului, termeni și condiții, politica GDPR sau orice alte informații de natură juridică care trebuie respectate și care pot impacta activitatea societății.
Structura costurilor, analiza pragului de rentabilitate, proiecțiile financiare și necesarul de investiție nu ar trebui să lipsească din acest subcapitol. Chiar dacă „excelul suportă orice”, fii realist atunci că te ocupi de partea financiară a afacerii tale.
2. Cum deschizi firma
Pe lângă etapa de înființare, magazin online, trebuie să ai în vedere și faptul că activitatea business-ului tău va trebui să o desfășori sub o formă de organizare.
2.a. Opțiuni juridice
Pentru a desfășura orice activitate economică sau comercială, ai posibilitatea de a alege între înființarea unui SRL (societate cu răspundere limitată) sau PFA (persoană fizică autorizată); aceste două forme de organizare sunt cel mai des întâlnite, motiv pentru care ne vom îndrepta atenția, cu preponderență, către ele.
Avantaje și dezavantaje SRL
SRL este cea mai des întâlnită formă de organizare a unei societăți; dacă activitatea ta economică anuală este una semnificativă, indicat ar fi să optezi pentru desfășurarea acesteia sub forma unui SRL.
Avantaje:
- Număr nelimitat de angajați;
- Asociații răspund doar în limita aportului la capitalul social;
- Diversitatea domeniilor de activitate;
- Nu ai nevoie de documente justificative care să ateste competențele profesionale;
- Posibilitatea de a deconta anumite cheltuieli care sunt în concordanță cu domeniul de activitate;
- Impozit de 1 % pe venit, dacă societatea are cel puțin un angajat cu normă întreagă și cifra de afaceri anuală este sub 500.000 de euro;
- Posibilitatea de a fi eligibil pentru participarea la diferite licitații sau accesarea fondurilor nerambursabile;
- Creșterea nivelului de încredere pe care partenerii ți-l acordă, deoarece au posibilitatea să analizeze datele tale financiare publice.
Dezavantaje:
- Conform noilor modificări fiscale, se aplică un impozit de 16% pe profit dacă societatea nu are nici un angajat;
- Procesul de înființare conține mai multe documente și este mai costisitor decât în cazul unui PFA;
- Contabilitatea este gestionată în partidă dublă, motiv pentru care este nevoie de un expert contabil care are drept de semnătură pe bilanț, ceea ce duce la creșterea costurilor;
- Asociații pot fi recompensați prin dividende numai dacă societatea a generat profit în exercițiul financiar anterior (anual sau trimestrial);
- Pentru plata dividendelor este nevoie de bilanț anual sau interimar, iar cota de impozit s-a mărit în 2023 de la 5% la 8%;
- Lichidarea și radierea unui SRL se face simultan, în două etape și durează aproximativ 40 de zile;
- Pierdere încrederii colaboratorilor tăi dacă datele tale publice indică diverse probleme de natură financiară sau juridică;
- Banii societății sunt separați de banii proprietarului, iar asociații pot extrage bani din companie doar prin dividende, salariu/bonusuri (care sunt impozitate) sau diurnă.
Avantaje și dezavantaje PFA
PFA este modalitatea prin care o persoană fizică, fără personalitate juridică, poate desfășura o activitate economică. Dacă activitatea economică anuală este destul de restrânsă, indicat ar fi să se opteze pentru desfășurarea acesteia sub forma PFA.
Avantaje:
- Costuri 0 de înființare la Registrul Comerțului;
- Procedură simplă de administrare;
- Este nevoie doar de completarea unui registru de încasări și plăți pentru gestionarea contabilității în partidă simplă, de care se poate ocupa însuși titularul;
- La ANAF trebuie depusă anual doar declarația unică pentru declararea profitului;
- Titularul PFA se poate folosi de bani din contul PFA și în scopuri personale;
- Radierea unui PFA se efectuează rapid și simplu;
- Cheltuieli mici de administrare.
Dezavantaje:
- Titularul răspunde cu averea personală și poate fi executat silit în cazul neplății unei datorii;
- Este nevoie de justificarea domeniului de activitate prin documente care atestă pregătirea profesională;
- Limitări în ceea ce privește decontarea anumitor cheltuieli, deoarece impozit se plătește pe profit și nu se consideră deductibile cheltuielile care nu sunt conectate cu domeniul de activitate;
- Nivel de credibilitate extrem de scăzut în cazul unui posibil parteneriat cu o companie puternică pe piață;
- Taxe și impozite ridicate:
- 10 % impozit pe profit;
- dacă în anul 2023 veniturile totale depășesc 25.000 euro, în anul 2024 PFA-ul nu va mai fi impozitat pe norma de venit, ci va trece la impozitarea în sistem real;
- în anul 2023 sunt eligibile pentru impozitarea de 10% pe norma de venit doar PFA-urile care au realizat venituri sub 100.000 de euro în 2022;
- dacă veniturile vor fi între 12 și 24 de salarii minime brute pe economie, baza de calcul pentru CAS (de 25 %) este cel puțin 12 salarii minime; salariul brut minim pe economie în 2023 este de 3.000 de lei;
- dacă veniturile depășesc 24 de salarii minime brute pe economie, CAS se va calcula la nivelul a 24 de salarii brute minime pe economie;
- dacă în anul 2023, veniturile PFA-ului vor fi sub pragul a 6 salarii minime brute, titularul nu va avea obligația de a plăti CASS, anul următor; pentru veniturile între 6-12 salarii minime brute generate în anul 2023, se va calcula CASS de 10%, aplicat la suma echivalentă a 6 salarii minime brute pe economie; dacă veniturile sunt între 12 și 24 de salarii minime brute, CASS se calculează la 10% din 12 salarii minime brute; PFA-urile care vor înregistra în anul 2023 venituri peste 24 de salarii minime brute, va plăti CASS de 10% pe echivalentul a 24 de salarii minime brute pe economie.
Odată identificată forma de organizare a societății, este nevoie de îndeplinirea următorului pas, și anume: acte necesare – magazin online.
2.b. Acte, Documente și costuri necesare deschiderii unui PFA
Pentru înființarea unui PFA este nevoie de următoarele documente:
- Cererea de înregistrare, original – formular;
- Anexa 1 privind înregistrarea fiscală – formular;
- Declaraţia-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității pentru sediul profesional și/sau sediile secundare – formular;
- Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii societății, în original;
- Actul de identitate al titularului PFA;
- Dovada care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional și, dacă este cazul, înscrisul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de punct de lucru;
- Dacă la sediul profesional se desfășoară activitate, este nevoie de acordul proprietarilor cu care se învecinează locuința pe verticală și pe orizontală – formular;
- Dacă la sediu profesional nu se desfășoară activitate, titularul PFA este nevoit să depună o declarație pe propria răspundere care să ateste faptul că la sediul nu se desfășoară activitate.
- Copii certificate olograf de pe documentele care atestă pregătirea profesională, în caz de solicitare.
Dacă decizi să te ocupi singur de deschiderea unei PFA, nu vei avea de achitat nicio taxă, în schimb, dacă alegi să lucrezi cu un cabinet de avocatură sau cu o firmă de consultanță, onorariul acestora poate fi cuprins între 250 de lei și 400 de lei.
Pașii de deschidere pentru un PFA
- Rezervarea denumirii pe care o poți face online, pe site-ul ONRC, sau la ghișeu; rezervarea trebuie să cuprindă numele complet din cartea de identitate a titularului;
- Completarea documentelor mai sus menționate;
- Aranjarea documentelor într-un dosar cu șină și numerotarea filelor de la sfârșit la început, în colțul din dreapta sus pentru opisul de documente;
- Depunerea dosarului la ONRC;
- A doua zi după depunere, verificarea statusului dosarului pe site-ul ONRC, la secțiunea stadiu dosar;
- Ridicarea Documentelor de la ONRC, dacă dosarul este admis;
- În cazul în care dosarul este amânat, este nevoie de corectarea/completarea documentelor solicitate de ONRC.
Odată înființat PFA-ul, trebuie urmați și pașii de mai jos:
- Deschiderea unui cont bancar;
- Achiziționarea Registrului Unic de Control de la ANAF;
- Depunerea Declarației Unice, care să cuprindă estimarea veniturilor și a cheltuielilor pe care le vei realiza în anul în curs;
- Plata taxelor și impozitelor aferente informațiilor financiare declarate.
2.c. Documente și costuri necesare deschiderii unui SRL
Pentru înființarea unui SRL este nevoie de următoarele documente:
- Cererea de înregistrare în original – formular;
- Anexa 1 privind înregistrarea fiscală – formular şi, după caz, anexa 2 privind investiţia străină – formular;
- Declaraţia-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/ desfășurare a activității pentru sediul social și/sau sediile secundare – formular ;
- Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii societății;
- Actul constitutiv în original; folosește-te de un template predefinit pentru redactarea actului constitutiv: SRL asociat unic, SRL mai mulți asociați, comandită simplă, nume colectiv);
- Documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social și, dacă este cazul, înscrisul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu secundar;
- Actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice;
- După caz, declaraţia autentică, în original și pe propria răspundere a persoanei fizice cetăţean străin în nume propriu sau ca reprezentant al persoanei juridice străine care nu este înregistrată fiscal în România şi, după caz, traducerea declarației, realizată de un traducător autorizat, a cărui semnătură să fie legalizată de un notar public;
- Dacă la sediu profesional se desfășoară activitate, este nevoie de acordul proprietarilor cu care se învecinează locuința pe verticală și pe orizontală – forumular;
- Dacă la sediul profesional nu se desfășoară activitate, atunci administratorul este nevoit să depună o declarație pe propria răspundere care să ateste faptul că la sediu nu se desfășoară activitate.
- Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice – model orientativ declarație beneficiar real, înscris sub semnătură privată.
Dacă decizi să te ocupi singur de înființarea SRL-ului, taxa percepută de Registrul Comerțului pentru publicarea în Monitorul Oficial este de 122 de lei. În situația în care alegi să lucrezi cu un cabinet de avocatură sau cu o firmă de consultanță, onorariul poate fi cuprins între 300 de lei și 1.000 de lei; firmele care au posibilitatea de a depune documentele online percep un tarif mai ridicat.
2.d. CAEN magazin online
Codul CAEN pentru un magazin online este 4791 – Comerţul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet. Această clasă include comerţ cu amănuntul prin case de comenzi sau prin internet. De exemplu, cumpărătorul alege produsul din reclame, cataloage, din informaţiile furnizate de un site, din machete sau alte mijloace de publicitate şi face comanda prin poştă, prin telefon sau prin internet (de obicei prin mijloace speciale furnizate de un site). Produsele cumpărate pot fi livrate clientului prin poştă sau curier ori pot fi descărcate direct de pe internet.
Pașii de deschidere pentru un SRL
- Rezervarea denumirii, pe care o poți face online pe site-ul ONRC sau la ghișeu;
- Completarea documentelor mai sus menționate;
- Aranjarea documentelor într-un dosar cu șină și numerotarea filelor de la sfârșit la început, în colțul din dreapta sus, pentru opisul de documente;
- Depunerea dosarului la ONRC;
- A doua zi după depunere, verificarea statusului dosarului pe site-ul ONRC, la secțiunea stadiu dosar;
- Ridicarea Documentelor de la ONRC, dacă dosarul este admis;
- Dacă dosarul este amânat, corectarea/ completarea documentelor solicitate de ONRC.
Odată cu înființarea SRL-ul, este necesar să urmezi încă trei pași:
- Deschiderea unui cont bancar;
- Achiziționarea Registrului Unic de Control de la ANAF;
- Încheierea unui contract de colaborare cu un expert contabil.
3. Cum pregătești magazinul online
Odată înființată societatea, urmează procesul de deschidere, magazin online.
3.a. Stocul de început pentru magazinul online
Este esențial, cu atât mai mult la început, să calculezi cu exactitate cantitatea de stocuri de care ai nevoie.
Costurile pentru asigurarea stocului
În funcție de costul de achiziție al produselor și de disponibilitățile financiare, vei putea stabili care este cantitatea optimă de stocuri pe care să o comanzi; este indicat ca aceasta să fie suficientă pentru a putea onora comenzile și nicidecum atât de mare încât să pună presiune pe cashflow, iar banii să fie blocați până în momentul în care vei reuși să vinzi marfa.
Spațiul de depozitare, sezonalitate
Produsele care necesită condiții speciale de depozitare pot genera costuri semnificative, pe care să nu ți le poți permite de la început. Viteza de rotație a stocurilor, care se referă la rapiditatea cu care reușești să vinzi marfa, este un element esențial atunci când vine vorba despre alegerea spațiului de depozitare. În situația în care lucrezi cu marfă perisabilă sau cu produse care prezintă termene de expirare, vei avea nevoie de condiții speciale de depozitare; condițiile nu sunt la fel de stricte în situația în care se lucrează cu produse neperisabile.
Dacă comercializezi produse sezoniere trebuie să ai în vedere o strategie clară, astfel încât să cunoști pașii pe care să îi urmezi în extrasezon, când produsele nu sunt cerute; în acest fel vei reuși să te organizezi și să comanzi cantitatea optimă, care să fie în concordanță cu modalitatea de depozitare, termenul de valabilitate, viteza de rotație a stocurilor și sezonalitatea.
Comenzi bulk vs loturi
În funcție de cantitatea pe care estimezi că o vei vinde, decide dacă achiziționezi marfa la bucată sau în loturi. Deși comenzile în cantități mici, la bucată, pot fi mai scumpe, această decizie te va ajuta să testezi piața și să identifici care sunt cele mai dorite și profitabile produse, astfel că nici banii nu vor fi blocați în marfă, iar gestionarea stocurilor va fi mai facilă.
Odată cu dezvoltarea afacerii vei recunoaște care sunt cele mai profitabile produse, astfel că le vei putea achiziționa în loturi și, implicit, vei reduce costurile datorită economiei de scară; totodată, vei putea dezvolta în timp diverse parteneriate cu furnizorii, de pe urma cărora să beneficiezi de avantaje.
3.b. Stocul de siguranță
În cazul în care vânzările variază masiv de la o lună la alta și există evenimente care pot determina cererea să crească, indicat ar fi să deții un mic stoc de produse, pentru siguranță. Pentru a estima cantitatea de marfă pe care să o ai mereu disponibilă, stabilește care a fost volum mediu de vânzări din cele mai bune trei zile din lună/trimestru sau din anul precedent și scade volum mediu zilnic de vânzări ale aceleiași perioade.
Stoc de siguranță = (volum vânzări din cele mai bune 3 zile/3) – volumul mediu zilnic de vânzări
3.b. Site-ul pentru magazin
În continuare îți vom prezenta informațiile relevante pe care trebuie să le cunoști și să le aplici în etapa de costuri deschidere magazin online.
3.a Domeniul
Reprezintă adresa pe care o accesează un utilizator în momentul în care intră în magazinul tău online.
În lipsa adresei URL, utilizatorii ar trebuie să identifice și să acceseze site-ul tău prin intermediul adresei IP, care implică un proces mult prea dificil. În principiu, numele domeniului este compus din două părți, TLD și SLD; SLD cuprinde diverse cuvinte sau expresii, în timp ce TLD reprezintă extensii predeterminate. Spre exemplu, dacă site-ul tău se numește magazinonline.ro, magazinonline este SLD, iar .ro este TLD.
Înainte de toate, gândește-te la un nume și verifică-l dacă este disponibil chiar aici; dacă acesta apare ca fiind indisponibil, poți încerca să faci o ofertă proprietarului. Odată ce ai stabilit numele site-ului tău și acesta este disponibil, vei fi nevoit să îl rezervi și să achiți licența de utilizarea a acestuia pentru o anumită perioadă de timp. Achiziția domeniilor se face de la firme de profil care gestionează și comercializează domeniile.
TLD-urile reprezintă ultima secțiune a unui nume de domeniu și acestea pot fi împărțit în 4 categorii:
- gTLDs (Generic Top-Level Domains) – cel mai frecvent utilizate: .com, .org, .net etc;
- sTLDs (Sponsored Top-Level Domains) – domenii limitate la anumite organizații sau instituții (.gov, .edu, .post etc.;
- ccTLDs (Country Code Top-Level Domains) – se referă la o anumită țară (.us, .es etc.;
- Infrastructure Top-Level Domani – au în vedere rezolvarea problemelor legate de infrastructura internetului (.arpa).
În mod ideal, extensia TLD ar trebui să reprezinte țara, scopul și activitatea desfășurată de pagina web; anumite cluburi de specialitate ar putea avea extensia .club sau organizațiile extensia .org și așa mai departe. Recomandăm folosirea domeniilor .ro pentru magazinele online destinate publicului din România din rațiuni SEO.
3.b Gazduirea web (hosting)
Reprezintă locul în care sunt stocate informațiile și datele magazinului tău online. Atunci când decizi să achiziționezi serviciul de hosting trebuie să ții cont de nivelul de dificultate al gestionării contului de găzduire web, viteza serverului, timpul de funcționare, prețurile, planurile disponibile și, nu în ultimul rând, de serviciul de clienți pe care îl oferă.
Pentru afacerile la început de drum recomandarea este să opteze pentru planul de găzduire partajată, deoarece este accesibil și ușor de utilizat. Nu este nevoie să dispui de cunoștințe tehnice, deoarece echipa furnizorului de hosting se va ocupa de gestionarea tuturor acestor aspecte.
Planurile VPS și Cloud sunt dedicate celor care dețin cunoștințe tehnice și doresc mai mult control asupra gestionării unui server, fără să depindă mereu de echipa de suport.
4. Cum să alegi platforma de e-commerce
O decizie importantă pe care trebuie să o iei este în privința alegerii platformei de e-commerce pe care o vei utiliza; îți propunem câteva aspecte de care să ții cont.
4.a. Variante de platforme de e-commerce
Există cinci tipuri de platforme din care poți selecta ceea ce ți se potrivește cel mai bine.
Creează-ți propria platformă
În situația în care nu dispui de suficiente cunoștințe, este nevoie să contractezi un expert care să te ajute cu realizarea propriei platforme; în prezent, această metodă este mai puțin folosită. Dacă magazinului tău online este extrem de nișat și are nevoie de anumite nevoi și cerințe speciale, pe care nu le oferă nici una dintre platformele de comerț electronic, atunci crearea propriei platforme poate fi singura soluție.
Platforma clasică de e-commerce
Acest tip de platformă presupune achitarea taxei de licență, care îți permite construirea și personalizarea platformei, urmând a fi instală în on-premise sau în cloud; cele mai cunoscute platforme clasice de e-commerce sunt Kentico, Hybris, Oracle Commerce și IBM Digital Commerce.
Platforma open-source
Platformele open-source se aseamănă cu platformele clasice de e-commerce, însă singura diferență este că în cazul celor open-source nu se percepe o taxă pentru licență; costurile pe care le vei avea de suportat vor fi cele legate de dezvoltarea inițială, implementare, dezvoltare continuă, actualizări și migrare. Magento este una dintre cele mai cunoscute platforme din categoria de platforme open-source.
Platforma cloud
Platformele cloud sunt într-o oarecare zonă gri, deoarece o parte din platformele tradiționale și de tip open-source s-au fixat pe sisteme de găzduire care acum sunt considerate platforme cloud; printre cele mai cunoscute sunt Magento Enterprise Cloud, Demandware, Salesforce Commerce și Volusion.
Platforma Saas
Platformele Saas sunt, în general, construite pe o singură bază de cod; cei care utilizează aceste tipuri de platforme beneficiază de aceeași tehnologie pentru aceeași taxă lunară fixă, care acoperă folosirea, întreținerea, securitatea și actualizările serverului.
4.b: Platforme de e-commerce în România
Cel mai important aspect de care ar trebui să ții cont în momentul în care te gândești ce tip de platformă să alegi, este identificarea platformei care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și care să fie funcțională o perioadă de cel puțin câțiva ani.
Magento
Poate că este una dintre cele mai populare alegeri atunci când vine vorba de dezvoltarea unei afaceri în comerțul online. Conform unui studiu, Magento (Adobe Commerce) gestionează tranzacții anuale de peste 100 de miliarde de dolari, bucurându-se de o cotă de piață de peste 10 %, fiind considerată a treia platformă dedicată dezvoltării magazinelor de tip e-commerce. Branduri mari din întreaga lume au ales această platformă: Nike, Cisco, Procter & Gamble etc.
Este considerată a fi o platformă open source, care a fost dezvoltată de-a lungul timpului de o serie de specialiști. Magento a beneficiat de îmbunătățiri și a devenit din ce în ce mai atractivă datorită adăugării de funcționalități de bază.
Se presupune că Magento este cea mai potrivită variantă pe care o poți alege pentru dezvoltarea unei afaceri de comerț online, deoarece se bazează pe o arhitectură de tip PHP, care permite dezvoltarea magazinelor online cu ușurință. Pentru crearea un magazin online prin intermediul Magento, este necesar un anumit nivel de cunoștințe în programarea PHP.
Principalele avantaje ale platformei sunt:
- Sprijin oferit din partea unei comunități mari;
- Funcționalități utile;
- Optimizare ușoară pentru motoarele de căutare;
- Notorietate ridicată și grad mare de experiență.
Principalele dezavantaje ale platformei sunt:
- Achiziționarea de teme contra cost;
- Necesită abilități și cunoștințe pentru dezvoltare web;
- Este nevoie de spațiu și memorie suficiente pentru a putea funcționa optim.
WooCommerce (WordPress)
Această platformă este potrivită afacerilor aflate la început de drum, cu cantitate limitată de produse și care nu dispus de un buget foarte ridicat. WordPress se bazează pe limbajul de programare PHP și este considerată a fi una dintre cele mai bune platforme gratuite online, potrivite comerțului electronic. WooCommerce este o extensie a WordPress CMS și se bucură de o cotă de piață globală de aproximativ 21%; chiar și un începător o poate instala fără probleme, iar configurarea acesteia se realizează rapid. În prezent este utilizată de peste 380.000 de afaceri, tocmai datorită ofertei variate de plugin-uri și teme.
Principalele avantaje ale platformei sunt:
- Personalizare nelimitată a funcționalităților;
- Oferă utilizatorilor cea mai variată și bogată gamă de extensii și teme;
- Utilizare gratuită în majoritatea cazurilor, căci se achită doar domeniul și găzduirea;
- Ideală pentru SEO;
- Sprijin oferit din partea unei comunități mari.
Principalele dezavantaje ale platformei sunt:
- Funcționarea greoaie a site-ului în momentul în care este supraîncărcat cu informații;
- Cu cât gama de produse este mai complexă, cu atât mai dificilă va fi gestionarea;
- Costul ridicat al unui hosting bun.
Prestashop
Prestashop se bazează tot pe PHP și este construită pe un motor inteligent de template-uri. Printre sutele de funcționalități pe care le pune la dispoziția utilizatorilor, se numără pagina de check-out, produsele care se pot descărca și, nu în ultimul rând, funcțiile de vânzare încrucișată. Platforma Prestashop este folosită în 160 de țări, a fost tradusă în 63 de limbi, oferă numeroase teme personalizabile și funcții suplimentare, iar comunitatea ei beneficiază de peste 100.000 de membrii.
Principalele avantaje ale platformei sunt:
- Sprijin oferit din partea unei comunități mari;
- SEO puternic;
- Flexibilitate ridicată în utilizare;
- Poate fi accesată atât în versiune găzduită, cât și cu găzduire proprie;
- Dispune de o gamă largă de aplicații care pot fi integrate în platformă.
Principalele dezavantaje ale platformei sunt:
- Îngrădește integrarea aplicațiilor externe;
- Necesită abilități și cunoștințe de dezvoltare web;
- În comparație cu alte platforme este mai lentă;
- Versiunea găzduită nu oferă funcționalități multichannel.
OpenCart
Fiind lansată mai târziu pe piață decât competitori săi, OpenCart nu beneficiază de o comunitate atât de mare. Cu toate acestea, cei din comunitatea platformei sunt foarte implicați. OpenCart este aleasă de către utilizatori datorită codul lightweight de care dispune, care nu necesită numeroase resurse, fiind, totodată, foarte utilă și complexă pentru paginile web de tip ecommerce. Interfața platformei este ușor de gestionat; ea dispune de multiple opțiuni de livrare și de plată, oferind utilizatorilor posibilitatea de a alege din peste 2.500 de teme.
Principalele avantaje ale platformei sunt:
- Poate fi implementată în limbi străine;
- Proces de instalare foarte ușor;
- Prețuri accesibile pentru multiple extensii, unele fiind chiar și gratuite;
- Încărcare rapidă.
Principalele dezavantaje ale platformei sunt:
- Limitare din punct de vedere al personalizării designului;
- Capacitate limitată de optimizare.
Joomla
Joomla este extrem de populară în domeniul comerțului electronic, motiv pentru care a reușit să acapareze o cotă de piață de aproximativ 6%, comunitatea fiind formată, cu toate acestea, din peste 700.000 de shop-uri online și pagini web.
Principalele avantaje ale platformei sunt:
- Suport pentru activitatea de SEO;
- Nivel ridicat de securizare;
- Dezvoltare și administrare avantajoasă;
- Modalități foarte bune de proiectare;
- Ușurința de utilizare a interfeței de gestionare;
- Suport pentru template-uri mobile friendly;
- Ușurința de executare a modificărilor ce necesită a fi implementate.
Principalele dezavantaje ale platformei sunt:
- Necesită personalizare prin intermediul unor module suplimentare;
- Necesită cunoștințe tehnice pentru personalizare;
- Configurare intensă pentru optimizarea SEO;
- Dificultate în adăugarea de noi categorii;
Shopify
Datorită modulului integrat, Shopify îți permite dezvoltarea unui magazin online direct pe pagina de Facebook. Deși acest aspect poate fi considerat un avantaj, ar putea genera diverse probleme, deoarece conținutul nu este în proprietatea ta. Au existat numeroase cazuri în care Facebook a închis pagini de afaceri fără a oferi explicații.
Platforma este recomandată celor care sunt la început de drum, cum ar fi comercianții produselor artizanale, care nu dispun de suficiente resurse financiare. Platforma Shopify nu este potrivită business-urilor care vor să se dezvolte accelerat și să creeze un brand puternic.
Principalele avantaje ale platformei sunt:
- Permite testarea gratuită;
- Notorietate ridicată care implică de o comunitate numeroasă;
- Poate fi integrată în Facebook;
- Asistență pe e-mail, telefonică și live chat 24/7.
Principalele dezavantaje ale platformei sunt:
- Percepe o taxă pentru fiecare tranzacție;
- Proces dificil de colectare a datelor și de mutare pe o altă platformă;
- Este dedicată doar activității de ecommerce și poate crea probleme altor tipuri de conținut, chiar și pentru SEO.
ShopMania
Este o platformă creată și dezvoltată de către o echipă din România, dedicată special pieței românești. Aceasta dispune de design-uri optimizate pentru motoarele de căutare și de instrumente avansate care oferă posibilitatea de promovare a magazinelor online. Permite testarea gratuită, însă dacă ți se potrivește trebuie să știi că tarifele percepute nu sunt foarte accesibile.
Principalele avantaje ale platformei sunt:
- Posibilitate de testare gratuită;
- Disponibilă în limba română;
- Instrumente de marketing implementate: social media, live chat etc.
Principalele dezavantaje ale platformei sunt:
- Posibilități restrânse de design;
- Personalizarea implică costuri ridicate;
- Implementarea dificilă a funcționalităților personalizate.
Wix
Este una dintre cele mai cunoscute platforme de tip SaaS, preferată în special de cei care sunt la început de drum în procesul de dezvoltare al unui magazin online, tocmai datorită simplității în utilizare. Cu Wix ai posibilitatea să editezi ferestrele direct în website, deoarece dispune de un sistem click and drag, care este extrem de prietenos cu începătorii. Din punct de vedere al optimizării avansate și al personalizării funcționalităților, platforma nu este considerată a fi foarte utilă; platforma Wix a fost creată cu scopul de a fi utilizată pentru crearea site-urilor de prezentare.
Principalele avantaje ale platformei sunt:
- Asistența tehnică;
- Procesul simplificat de creare a unei pagini web;
- Costuri lunare reduse.
Principalele dezavantaje ale platformei sunt:
- Proces dificil pentru optimizarea avansată;
- Posibilitate restrânsă din perspective ale design-ului și funcționalității.
4.c. Cum alegi cea mai bună platformă e-commerce pentru afacerea ta?
Alegerea potrivită a platformei depinde de modelul de business pe care îl ai și de strategia de dezvoltare propusă. Nu există o platformă universală, potrivită tuturor tipurilor de business-uri; înainte de selectarea platformei analizează-le pe toate și identifică care dintre ele se potrivește cel mai bine cu specificul afacerii tale și cu dimensiunea acesteia. Recomandarea noastră este să alegi o platformă flexibilă, care poate fi adaptată ulterior, odată ce afacerea începe să se dezvolte.
5. Cum să alegi procesatorul de plăți pentru magazinul online
Alegerea modalității de plată și a procesatorului de plăți online este o altă etapă pe care trebuie să o parcurgi în procesul de creare de magazin online.
5.a. Metode plata
Plata cu cardul – una dintre cele mai avantajoase metode, deoarece îți permite să încasezi bani imediat ce clientul a plasat comanda; pentru a efectua plata este nevoie ca utilizatorul să completeze anumite informații bancare, cum ar fi: numărul cardului, numele posesorului cardului, data de expirare a cardului și codul CVV;
Transfer bancar – o metodă nu foarte practicată, deoarece presupune efectuarea plății online prin transfer, cu ajutorul unei aplicații de internet banking, sau prin depunere de bani la ghișeul băncii; această metodă implică mai mult timp decât celelalte metode, iar pentru efectuarea plății este nevoie de numele beneficiarului, adresa, numele băncii și contul IBAN;
Numerar la livrare (Ramburs) – metoda abordată de majoritatea consumatorilor fie reticenți, fie care nu doresc să blocheze banii până în momentul în care le ajunge comanda; pentru achizițiile din străinătate nu este permisă plata ramburs, astfel că este necesar ca marfa să fie plătită imediat după plasarea comenzii;
Paypal – o metodă care se bucură de o notorietate din ce în ce mai ridicată pentru cumpărăturile efectuate pe internet; Paypal este un instrument ușor de folosit și sigur, dar în același timp poate avea comisioane de procesare a plății destul de ridicate; pentru a folosi acest serviciul este nevoie de deschiderea un cont, urmând ca plățile și încasările să fie efectuate pe baza adresei de email.
5.b Procesatori de plăți online în România
Netopia – unul dintre cei mai cunoscuți și utilizați procesatori de plăți din România, care au dezvoltat o gamă variată de servicii dedicate oricărui tip de afacere, printre care plata cu cardul pentru magazinele online, Link2Pay pentru încasarea unei sume de bani pentru un serviciu prestat, plata cu SMS-ul, MobilPay Wallet care implică accesul la plățile tranzacționate prin site-ul tău, direct pe mobil, și MobilPos care este ideal pentru firmele de catering, care încasează plata la livrare. Chiar dacă implementarea și configurarea pot fi destul de dificile pentru un începător, Netopia oferă suport și ajutor.
Plăți Online – poate fi folosit cu ușurință, atât de afacerile din mediul online, cât și de cele din mediul fizic; serviciile pe care le oferă sunt Link de plată, Split Payments – Marketplace, plăți online și încasări numerar prin poștă. Inițial, vei beneficia de un cont DEMO pentru testarea plăților, iar ulterior vei primi acces la un cont LIVE, cu toate setările necesare pentru a putea folosi acest serviciu.
Eu plătesc – un procesator de plăți care îți permite încasarea banilor chiar și în valută; pe lângă serviciile menționate anterior în cazul competitorilor, Eu plătesc oferă și servicii pentru turism, furnizori de servicii, corporate, servicii pentru universități și parteneri, inclusiv pentru donații. Acest procesator este ușor de implementat și de configurat, deoarece vei primi un plug-in pe care va trebui să îl instalezi pe site-ul în care vei adăuga API-key și credențialele de logare.
Libra Pay – datorită faptului că aparține Băncii Libra și beneficiază de toată infrastructura bancară, acest procesator oferă o serie de avantaje: gestionarea tuturor tranzacțiilor online și a conturilor bancare dintr-un singur loc, posibilitatea de a configura validarea manuală sau automată a încasărilor, promite cea mai rapidă perioadă de decontare a încasărilor (T+1), permite utilizarea serviciului Wallet LibraPay care ajută la centralizarea încasările în același loc, indiferent de sursa din care provin. Pentru implementare și configurare este nevoie de încheierea unui contract de colaborare, urmând ca apoi să fie descărcat și instalat modulul.
Criterii de alegere procesator de plăți
Odată ce ai stabilit strategia de dezvoltare a afacerii, îți va fi foarte simplu să identifici care sunt cele mai benefice modalități de plată pe care să le pui la dispoziția clienților și care este cel mai potrivit procesator de plăți pe care să îl alegi. Analizează și ține cont de următoarele aspecte:
- Modelul de business al afacerii tale;
- Tipul activității economice: produse fizice/ digitale sau servicii;
- Tipul de tranzacții de care ai nevoie.
Pentru comerțul cu produse fizice este indicat să se opteze atât pentru plata ramburs, la primirea coletului, cât și pentru plata cu cardul. În cazul produselor digitale sau serviciilor, opțiunea cea mai benefică este posibilitatea de a plăti cu cardul sau prin transfer bancar.
6. Livrarea produselor
Procesul de livrare al produselor este esențial pentru satisfacerea clienților; cu cât livrezi mai repede produsele, cu atât clienții tăi vor fi mai mulțumiți.
6.1 Integrarea unui software pentru livrări
O metodă foarte eficientă prin care să beneficiezi de aprecierea clienților este să integrezi în magazinul tău online un software pentru livrări; acesta le va permite să verifice costurile de transport și posibilitățile pe care le au în materie de firme de curierat în funcție de adresa de livrare indicată.
Costuri de livrare vs livrare gratuită
Achitarea taxei de livrare este un subiect sensibil pentru cumpărători; nu de puține ori se renunță la plasarea comenzilor din cauza costului ridicat de livrare. În momentul stabilirii strategiei de preț, nu omite să ai în vedere și costurile de transport, în cazul în care comercializezi produse fizic. Câteva posibilități pe care le poți implementa:
- Stabilește un preț fix de transport, nu foarte ridicat, astfel încât să nu descurajezi clienții să achiziționeze;
- Oferă transport gratuit; în acest caz fie va trebui să suporți tu costurile, fie să crești prețurile produselor ca să incluzi taxa de livrare în prețul produselor;
- Setează un preț fix până la o anumită sumă și oferă transport gratuit pentru comenzile care depășesc suma respectivă;
- Oferă coduri promoționale cu transport gratuit celor mai fideli clienți.
Cum sunt stabilite costurile de livrare de către firmele de curierat?
Companiile de curierat stabilesc prețul de livrare în funcție de mărimea coletului, greutatea acestuia, adresa de ridicare (în cazul în care există km suplimentari ariei de acoperire, costul va crește) și adresa de livrare; tariful poate varia și în funcție de alte servicii opționale, cum ar fi: deschiderea coletului la livrare, livrare rapidă, livrare sâmbătă, valoarea asigurată/declarată etc.
Cum stabilești prețul tău de livrare
Pentru a include tariful de livrare în prețul de vânzare al produselor, analizează marja pe care afacerea ta o generează. Prețul transportului intră în categoria costului bunurilor vândute și are impact direct asupra marjei afacerii.
Costul produsului | 90,00 lei |
Împachetarea | 3,00 lei |
Costul de livrare | 25,00 lei |
Taxe vamale (dacă există) | 0,00 lei |
Comision bancar perceput | 5,00 lei |
Total: | 123,00 |
+ | |
Marja de profit dorită | 40 % |
= | |
Preț de vânzare stabilit | 172,20 lei |
Cum alegi partenerul pentru livrări
Datorită ofertei numeroase din piață, alegerea partenerului de livrare poate fi o sarcină destul de complexă; ideal ar fi să analizezi oferta existentă și să selectezi între 3 și 5 furnizori cu care să porți discuții detaliate referitoare la termenii contractuali. Ține cont de condițiile și termenii de livrare și, bineînțeles, de tariful perceput pentru fiecare colet livrat cu sau fără ramburs. Asemeni celor menționate anterior, ar fi indicat să le oferi clienților mai mulți furnizori, astfel încât ei să poată alege curierul cu care rezonează cel mai bine.
6.2 Firme de curierat în România
Fan Curier – este liderul serviciilor de curierat din România și dispune de o bandă de sortare a coletelor foarte performantă;
Sameday – conform informațiilor de pe site-ul lor, este cel mai rapid curier din România, la cele mai mici prețuri;
DPD – este o companie de curierat rapid din Franța, fiind prezentă în peste 230 de țări; dispune de un portofoliu de peste 300.000 de clienți și este disponibilă atât pentru livrări naționale, cât și internaționale;
DSV – este un curier care activează la nivel global, având birouri în peste 60 de țări și o rețea internațională de parteneri și agenți, iar serviciile sunt grupate în trei divizii: road, air & sea și solutions;
GLS – este o companie din Marea Britanie care oferă servicii de livrări business şi express atât în România, cât și în alte țări;
Nemo Express – compania a fost înființată în anul 2002 și dispune de o rețea națională cu o acoperire de 100% pe întreg teritoriul României; livrarea coletelor se face în sistemul ”door to door”, într-un interval de 1-3 zile pe tot teritoriul țării;
TNT – este o companie internațională de servicii de curierat cu sediul central în Olanda, care oferă o gama variată de servicii, atât la nivel național, cât și la nivel internațional;
Urgent Cargus – compania a fost cumpărată de DHL în 2008 și oferă servicii de transport atât la nivel național, cât și la nivel internațional;
DHL – cu o experiență de 50 de ani pe piața de curierat express internațional, compania oferă acoperire globală în ceea ce privește livrările;
Poșta Română – este operatorul național de servicii poștale și de curierat din România, furnizor unic de serviciu universal pe întreg teritoriul țării, cu tarife accesibile.
7.1 Cum să găsești propunerea de valoare pentru afacerea ta eCommerce
Propunerea de valoare este conexiunea pe care brandul o stabilește cu potențialul cumpărător. Este cheia pentru ca acesta să creeze o preferință pentru tine și pentru afacerea ta, și facilitează loializarea clienților.
Prin propunerea de valoare nu îți stabilești poziția în piață, ci în mintea clienților tăi. Diferența dintre business-ul tău și competitori este mai vizibilă în preferințele consumatorilor, iar această poziție este esențială pentru ca afacerea ta să ocupe locul adecvat în raport cu nevoile celor cărora te adresezi prin produsele sau serviciile oferite.
Ce pași trebuie sa urmezi pentru a găsi propunerea de valoare a businessului tău:
1. Fa un studiu de piata calitativ și afla ce conteaza pentru clienții tai:
Intreaba 5 cumparatori (ca sa afli de ce cumpara de la tine) si 5 potentiali cumparatori (ca sa afli de ce nu au cumparat de la tine). Ce trebuie sa intrebi:
- Ce misiuni de cumparare ai avut in ultimele 12 luni?
- Care au fost cele mai relevante 5 magazine de unde ai fi putut cumpara (pentru fiecare misiune)?
- Care au fost cele mai importante 5 criterii după care ai ales de unde sa cumperi?
- Ordonează cele 5 magazine după cat de bine considera ei ca executa cele 5 criterii
- De unde ai cumparat?
2. Fa un studiu de piata cantitativ – Ca sa validezi ce ti-au raspuns oamenii în interviuri:
Varianta platita: Angajezi o agenție de research să colecteze 1,000 de răspunsuri de la clienți din targetul tău
Varianta gratuita: Chestionar pe Google Survey cu minim 50 de raspunsuri pe misiune de cumparare
3. Identifica-ti concurenta: Găsește alte firme ca a ta care au fie acelasi model de business, fie modele de business alternative (canale de comunicare & vanzare alternative). Descoperă cum te poate evidentia în percepția clientului, analizând ce anume fac sau nu fac aceste firme.
4. Gaseste punctele de diferențiere: Afla ce anume îi face pe oameni să aleagă produsele tale sau businessul tău și clarifica modul în care aceste puncte te diferențiază de competitori. Exemple care te pot ajuta sa identifici punctele de diferențiere: pret, informatii, convenienta, gama de produse, experienta, reputatie, servicii oferite.
Foloseste punctele de paritate, pentru a găsi mai ușor elementele care te diferentiaza de concurenta: Dorința clientului, Caracteristica produselor tale, Caracteristică produselor concurente.
5. Folosește Matricea Propunerii de Valoare: Completarea ei te va ajuta sa descoperi care este Percepția Importanței versus Percepția Execuției, în viziunea clienților.
Răspunsurile pentru aceste puncte te vor duce către Propunerea de valoare a brandului tău, iar odată ce această propunere este clar definită, vei putea răspunde și la întrebarea mai complexă De ce să cumpăr de la tine?
Ce facem concret ca sa ne diferentiem prin criteriile alese:
- Ion de la web design sa instaleze o tema cu 20% mai rapida de webshop
- Bogdan de la financiar sa ia o linie de credit pana in martie, ca sa putem plăti marfa mai repede
- Viorel de la relații cu clienții sa implementeze un sistem de loializare cu puncte până în Iunie
- Marius de la webshop sa colecteze 10,000 de adrese de email in 6 luni
Nu ai nevoie de texte scrise frumos pe pereți. Ai nevoie de acțiuni concrete.
Acțiuni pe care sa le simta clientul.
Acest capitol din ghidul nostru, a fost realizat în parteneriat cu ecommasters.ro, partenerul nostru strategic.
Ecommasters este lider național în servicii specializate de consultanță pentru magazine online care doresc o scalare accelerată.
7.2 Cum să stabilești prețurile pentru produse
Stabilirea prețului de vânzare este unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să îi parcurgi, deoarece de aceasta depinde supraviețuirea afacerii tale și, mai apoi, dezvoltarea acesteia.
Prețul raportat la concurență
Înainte de a face o achiziție, numeroși clienți compară și analizează prețul produselor pe site-urile concurente. Tehnologia a avansat constant în ultimii ani, astfel că au fost dezvoltate site-uri și aplicații care oferă posibilitatea de comparare a mai multor produse, simultan.
Strategia de aliniere a prețului reprezintă metoda prin care se stabilește prețul produselor în raport cu prețurile practicate de către competitori. Această strategie poate fi riscantă pentru un business aflat la început de drum, deoarece s-ar putea ca marja de profit să nu fie atât de mare precum a concurenților, motiv pentru care stabilirea unui preț apropiat de aceștia ar putea fi o greșeală esențială.
Prețul raportat la valoare
Reprezintă strategia prin care prețul produselor este stabilit în funcție de valoarea pe care o primesc clienții la achiziție; consumatorul final va fi dispus să plătească un preț mai mare pentru un produs doar dacă percepe că valoarea pe care o primește este superioară costului de achiziție al acestuia.
Această strategie este considerată a fi o modalitate prin care poți crește semnificativ profitabilitatea afacerii, atâta timp cât oferi o valoare ridicată în piață. Strategia este recomandată pentru firmele care au produse de calitate, premium și care se adresează unui segment specific de consumatori, foarte fideli. Este necesară o analiză a pieței și, în special, a profilului clientului ideal, pentru a putea identifica cât este dispus acesta să plătească pentru produsele oferite. Cu toate acestea, nu este indicat să stabilești prețul doar raportându-te la valoarea pe care consideri că o percepe clientul, ci ar trebui să ții cont și de alți factori importanți, precum: notorietatea, recenziile, costul de achiziție etc.
Metoda skimming
Metoda skimming este o strategie care poate fi adoptată și implementată de către afacerile care comercializează produse inovative sau unice, unde concurența este inexistentă. Inițial, se poate seta un preț ridicat pentru produse. Odată ce produsele vor fi copiate, astfel că vor apărea concurenți în piață, se poate aplica strategia de scădere a prețurilor, cu scopul de a menține interesul clienților și a deveni extrem de competitiv; este foarte probabil ca prin această metodă să elimini de pe piață numeroși competitori care nu își vor permite să practice prețuri mai scăzute din cauza barierelor de intrare pe piață.
Prețul de penetrare a pieței
Este considerată o strategie des pusă în aplicare de către brandurile celebre, care doresc să pătrundă pe piețe noi; pentru a putea crește încrederea consumatorilor, aceste brand-uri intră în noul segment de clienți cu prețuri mai scăzute, pe care le cresc odată ce reușesc să se impună. Se pot folosi coduri de reducere, vouchere sau alte metode prin care pot fi oferite clienților reduceri de preț; unul dintre riscurile cu care vine această strategie este posibilitatea de afectare a reputației brand-ului din cauza prețului scăzut, clienții putând interpreta produsele ca fiind de slabă calitate.
Metoda bundle
Reprezintă strategia prin care o companie decide să vândă, la pachet, mai multe produse, la un singur preț. Această strategie poate fi aplicată prin upselling, cross-selling sau BOGO discount (buy one, get one); în situația în care această strategie nu este implementată corespunzător, poate avea impact negativ asupra profitabilității.
8. Cum să pregătești lansarea magazinului online
Lansarea magazinului online reprezintă un proces esențial, care poate contribui semnificativ la succesul afacerii. Alege din strategiile prezentate mai jos și implementează-le.
8.a Creează buzz prin influenceri și PR
Este bine-cunoscut faptul influencerii si campaniile de PR pot avea un impact extraordinar asupra afacerilor, cu atât mai mult asupra celor aflate la început de drum. Strategia de a colabora cu influenceri consacrați este considerată una dintre cele mai eficiente mijloace prin care poți crește încrederea publicului în afacerea ta. Deși tarifele practicate de influencerii cu comunități numeroase nu sunt tocmai accesibile, cu siguranță vei găsi și influenceri cu comunități mai restrânse, însă foarte potriviți pentru business-ul tău. Alegerea influencerului este un pas important, deoarece produsele sau serviciile tale vor fi asociate cu cel care le promovează; analizează cu atenție cine este persoana cu care vei colabora.
Decizia de a colabora cu o firmă de PR poate fi una foarte benefică; procesul de lansare a magazinului online va fi în concordanță cu modul în care vrei să fie perceput business-ul tău în piață.
8.b. Strategii de social media pentru lansare
Numeroși utilizatori ai rețelelor de socializare sunt direcționați către site-urile comercianților; potrivit acestui aspect, este indicat să fii prezent pe cât mai multe rețele de socializare și să targhetezi corect publicul tău țintă.
Înainte de a începe promovarea plătită, este important să configurezi Facebook Business Manager și Facebook Pixel, urmând ca apoi să sincronizezi profilul de Instagram cu pagina de Facebook pentru ca reclamele să fie vizibile în ambele platforme. Conținutul reclamelor plătite trebuie să fie cât mai atractiv pentru a avea o rată mare de succes.
Odată stabilit profilul clientului ideal, creează o reclamă folosind editorul de anunțuri pus la dispoziție de Facebook, de unde poți seta toate caracteristicile importante ale clientului ideal: vârsta, locația, ocupația, interesele etc. Setarea Facebook Pixel este considerat un pas esențial, deoarece acesta măsoară eficiența reclamei interpretând acțiunile pe care utilizatorii le întreprind pe site-ul tău.
8.c. Strategii de pay per click pentru lansare
Conform unui studiu, vizitatorii PPC (pay-per-click) sunt mai interesați să cumpere decât categoria de vizitatorii organici. Reclamele PPC pot fi foarte eficiente, deoarece targhetează publicul țintă, iar plățile pentru această strategie de marketing se fac doar pentru click. O companie poate folosi diverse expresii sau fraze specifice din domeniul său de activitate pentru a atrage atenția utilizatorilor. Căutarea de brand, respectiv căutarea de non-brand, reprezintă cele două metode fundamentale de promovare PPC.
Odată identificată strategia pe care vrei să o implementezi, setează tracking-ul pentru Google Ads și Analytics.
8.d. Strategii de SEO pentru lansare
Când un potențial cumpărător dorește să achiziționeze un produs online sau să se afle mai multe informații despre un anumit produs, caută informații despre acesta folosindu-se de motoarele de căutare. SEO joacă un rol extrem de important și, tocmai de aceea, este esențial să analizezi cuvintele cheie folosite în domeniul tău de activitate. Ideal ar fi să identifici acele cuvinte sau expresii care reflectă cel mai bine produsele pe care le comercializezi și care au un volum mare de căutare.
Conținutul paginii web este un factor care poate afecta în mod pozitiv sau negativ traficul de pe site. Nu este suficient să ai doar un titlu de pagină și un text mai jos. Conținutul trebuie să fie de calitate, să cuprindă cuvinte cheie și să fie îmbunătățit constant prin diferite mijloace SEO, care pot duce la creșterea vizibilității în clasamentul căutărilor; setează Google Search Console, un serviciu web de la Google care permite webmasterilor să verifice starea indexării, interogările de căutare, erorile de accesare cu crawlere și să optimizeze vizibilitatea paginilor web.
8.e. Strategii de marketing afiliat pentru lansare
O metodă eficientă pentru a crește notorietatea mărcii și pentru a crește expunerea și vizibilitatea în piață este marketingul afiliat. Prin strategia de marketing afiliat poți oferi posibilitatea influencerilor, bloggerilor sau altor persoane interesate de afacerea ta să creeze conținut de calitate despre produsele sau serviciile tale, cu trimitere către site-ul tău. În schimbul unui comision pe care trebuie să îl plătești, ai posibilitatea de a-ți mări traficul pe site și de a crește rata de conversie.
Cel mai simplu mod prin care poți implementa această strategie este să te alături unor comunități din acest domeniu, cum ar fi: CJ Affiliate by Conversant, ShareASale, Rakuten Affiliate Network, Impact, ClickBank sau mulți alții.
9. Cum să promovezi magazinul online
Probabil una dintre cele mai mari dileme pe care le au antreprenorii la început de drum este cum să își promoveze afacerea. Îți prezentăm o serie de metode prin care îți poți promova afacerea; un mix între mai multe metode de promovare ar fi ideal.
9.a. Metode de promovare
Social media marketing
Indiferent de mărimea firmei, tot mai mulți antreprenori aleg să își promoveze afacerea în mediul online, pe diferite rețele de socializare; aceștia creează conținut de calitate, astfel încât să atragă un număr cât mai mare de urmăritori. Analizează utilizatorii rețelelor de socializare și focusează-te pe cele utilizate de publicul tău țintă.
Imaginea vinde, tocmai de aceea calitatea imaginii, a modului în care este prezentat produsul sau serviciul sunt aspecte esențiale, care pot influența succesul afacerii tale. Folosește-te de rețelele de socializare pentru a trimite utilizatorii către site-ul tău sau către un funnel de vânzare de unde, mai apoi, să îi convertești în clienți plătitori. Nu uita să strângi cât mai multe recenzii de la clienții tăi; cu cât numărul recenziilor pozitive de pe rețelele de socializare este mai mare, cu atât mai mult va crește încrederea potențialilor cumpărători în produsele sau serviciile tale.
Content Marketing
Majoritatea, atunci când interacționează cu conceptul de content marketing, se gândesc la blogging și marketing axat pe clipuri video, cu conținut specific despre industria în care activează firma, conceput cu scopul de a crește în topul motoarele de căutare. Cu toate acestea, content marketingul este indicat a fi folosit inclusiv de business-urile care vând produse online.
Printre cele mai relevante și mai des întâlnite modalități de atragere a cât mai multor utilizatori prin această metodă ar fi:
- Optimizarea paginilor de produse – includerea de cuvinte cheie relevante produsului sau serviciului; este important ca și titlurile, antetul și textul alternativ să cuprindă cuvintele cheie potrivite;
- Redactarea de conținut de valoare pe blog – scrierea pe blog a cât mai multor articole relevante din domeniul de activitate;
- Crearea și postarea conținutului de calitate și pe alte bloguri de specialitate;
- Publicarea în Youtube a cât mai multor videoclipuri cu produsele sau serviciile;
- Includerea pe site de Q&A, în care să fie utilizate cuvinte cheie.
Search Engine Marketing (SEO + PPC)
Cuprinde atât optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), cât și publicitatea plătită PPC (pay-per-click). Dacă SEO se bazează pe cunoașterea în detaliu a algoritmilor Google de clasare, SEM (search engine marketing) poate implica și campanii de PPC care să te ajute, contra unui cost, să ajungi cât mai aproape la publicul tău țintă. Atunci când un utilizator caută informații care se potrivesc cu ceea ce promovează afacerea ta, lui îi va fi afișat un link prin care va putea ajunge direct pe site-ul tău. Deoarece plata se efectuează pe fiecare click, numeroși marketeri folosesc Google Adwords și își promovează produsele prin campanii PPC. Prin utilizarea acestei strategii, utilizatorii interesați de produsele tale vor fi direct redirecționați spre pagina de unde le pot achiziționa.
Email Marketing
Este una dintre cele mai vechi metode de marketing care funcționează extrem de bine chiar și în prezent. Avantajele principale ale email marketing-ului sunt posibilitatea de automatizare și costurile scăzute, cu atât mai mult în cazul unei baze de date consistente. Automatizarea email marketing-ului se planifică și în funcție de strategia stabilită, interesele consumatorilor sau etapa în care aceștia se află în procesul de conversie. Este indicat să ții cont și de politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal și să nu adaugi adrese de email pentru care nu ai primit acordul, deoarece s-ar putea să deranjezi utilizatorii neinteresați și să îți pierzi din credibilitate.
Email marketing-ul se poate folosi și pentru follow up, după ce un client a achiziționat deja un produs sau serviciu de la tine, dar și pentru cei care au adăugat în coș diverse produse și nu au finalizat comanda.
Affiliate Marketing
O mare parte din comercianți folosesc marketingul afiliat, în special cei care activează în domeniul online. Metoda constă în promovarea afacerii cu ajutorul unor parteneriate încheiate cu diferiți colaboratori, cu scopul de vinde cât mai multe produse. Cei cu care colaborezi, în schimbul unui comision, vor direcționa prin diferite mijloace utilizatorii către pagina ta web; în felul acesta expunerea poate crește exponențial și vei putea crește implicit și rata de conversie.
Local Marketing
De multe ori această metodă nu este luată în considerare atunci când vine vorba de promovarea unui business. Totuși, local marketing poate fi o bună modalitate de a-ți crește expunerea și de a ajunge la cât mai mulți potențiali clienți. Cel mai eficient mod este să utilizați cookie-urile pentru a determina locația consumatorilor; pe baza locației poți stabili diverse strategii care să îi convingă pe aceștia să achiziționeze produsele sau serviciile tale, drept exemplu: poți oferi transport local gratuit cartierelor învecinate cu hala de depozitare a produselor; deși pare un stimulent nesemnificativ, lipsa tarifării transportului și livrarea în aceeași zi pot fi factori care pot determina creșterea cifrei de afaceri.
9.b. Sfaturi de promovare
Personalizează toate nivelele
Personalizează conținutul promovat, precum și strategia adoptată în funcție de preferințele și nevoile publicului țintă. Personalizarea se poate referi la redactarea conținutului în limba maternă a utilizatorului, furnizarea anumitor soluții care pot rezolva problemelor pe care acesta le are și, nu în ultimul rând, recomandarea de produse pe baza comportamentului utilizatorului. Personalizarea te ajută să convertești utilizatorii mai repede, pentru că le oferă acestora exact informații de care au nevoie pentru a lua decizia de cumpărare.
Obține conținut de la utilizatori
Găsește cele mai eficiente și inedite metode prin care să motivezi clienții deja existenți să te promoveze în comunitatea lor. Încearcă să transformi cât mai mulți clienți mulțumit în ambasadori ai brandului tău; în felul acesta vei putea genera mai mult trafic spre site-ul tău, aspect care te va ajuta să crești afacerea în mod organic. Poți stimula publicul țintă să genereze conținut prin implementarea unor campanii cu premii de câștig sau poți utiliza platforme de recenzii și hashtag-uri.
Creează un sistem de loialitate
Cu cât un client devine mai loial brandului tău, cu atât durata de viață a acestuia va fi mai lungă. Adoptă și implementează o strategie prin care să fidelizezi cât mai mulți clienți. Fidelizarea se poate face prin diferite campanii de reduceri sau prin oferirea unor beneficii la comenzi mai mari de o anumită sumă; clienții fideli pot fi împărțiți în categorii, în funcție de acțiunile pe care le întreprind: achiziții repetate, utilizarea de hashtag-uri, distribuiri ale conținutului paginii tale etc. Odată stabilită fiecare categorie de clienți fideli, identifică cum îi vei răsplăti pe cei mai fideli dintre clienți.
Include un live chat
Implementarea unui live chat pe site-ul tău te ajută să fii mai aproape de clienții tăi și să le răspunzi acestora în timp util. În spatele unui live chat poate fi o persoană care gestionează discuțiile sau poate fi setat un robot. În funcție de dimensiunea afacerii, alege una dintre aceste variante care va adăuga un plus de valoare afacerii tale și va contribui la creșterea vânzărilor.
Optimizează coșul de cumpărături
Unul dintre motive principale pentru care cumpărătorii abandonează coșul de cumpărături este faptul că nu au suficientă încredere în afacerea respectivă; identifică care sunt obiecțiile lor și încearcă să le remediezi. Unele dintre cele mai frecvente mijloace prin care poți reduce rata celor care nu finalizează comanda, odată ce au adăugat produsele în coș, sunt:
- Garanția rambursării banilor, dacă clientul nu este mulțumit;
- Opțiuni de livrare de înaltă calitate;
- Politică de retur clară și avantajoasă;
- Acces facil la suport clienți.
Asigură un site responsive
O pagină web realizată pe baza unui design responsive, poate fi extrem de ușor de navigat pentru consumatori, deoarece ea se va adapta în funcție de device-ul folosit: tabletă, mobil, desktop etc.; conținutul paginii web va putea fi accesat cu ușurință, de pe orice dispozitiv, iar utilizatorii se vor bucura de o experiență instant când vor accesa site-ul.
10. Cum să îți fidelizezi clienții
Un client loial poate deveni ambasadorul brandului tău, astfel că este important să cunoști metodele prin care implementezi procesul de fidelizare clienți.
10.a. Ce este un sistem de loialitate
Crearea unui sistem de loialitate are la bază strategia prin care companiile încearcă să fidelizeze cât mai mulți clienți, pentru ca aceștia să aibă o durată de viață, drept clienți, cât mai lungă. Tehnicile de fidelizare pot consta în crearea de oferte sau reduceri pentru anumiți clienți, oferirea de produse gratuite sau transport gratuit, precum și o mulțime de alte acțiuni. Scopul principal al oricărui business este să determine consumatorii să îi rămână alături și să achiziționeze produse sau servicii pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Costul de achiziție al unui client nou este mult mai ridicat decât costul de menținere al unui client vechi, tocmai pentru că acesta din urmă te cunoaște deja și are încredere în produsele pe care le oferi. Programele de loialitate trebuie să fie suficient de atractive, astfel încât să îi determine pe clienți să rămână alături de afacere.
10.b. Tipuri de sisteme de loialitate
Printre principalele metode prin care poți implementa un sistem de loialitate enumerăm:
Puncte – fiecare achiziție înseamnă puncte acumulate; este important ca acest sistem să fie transparent și cât mai ușor de înțeles de către consumatori; această tactică este ideală pentru afacerile care încurajează achizițiile frecvente și pe termen scurt;
Praguri – pe măsură ce consumatorul realizează tot mai multe achiziții, oferă recompense din ce în ce mai consistente,
Cumpărarea statusului – oferă-le posibilitatea clienților, ca în schimbul unei taxe anuale, de exemplu, să poată achiziționa un program VIP care să ofere diverse beneficii, cum ar fi: comenzi livrate mai repede, prioritate de livrare pentru noile produse adăugate, transport gratuit etc.
Sisteme bazate pe valorile & dorințele clienților – considerat a fi unul dintre cele mai eficiente sisteme de loialitate, deoarece oferă consumatorilor exact acele aspecte care sunt în concordanță cu valorile și dorințele acestora;
Asocierea cu altă companie pentru oferirea de beneficii – parteneriatele strategice reprezintă modul prin care le poți oferi clienților tăi o valoarea mai mare decât afacerea ta poate genera, strategie care îi va satisface pe aceștia; spre exemplu: parteneriat între o companie care comercializează costume de bărbați și una care comercializează pantofi eleganți;
Gamification – motivează publicul tău țintă să achiziționeze din ce în ce mai mult, prin intermediul unui joc, dar fii atent ca termeni și condițiile să fie cât mai bine înțelese și, mai mult de atât, respectă ceea ce ai promis că oferi drept recompensă.
11. Cum să calculezi profitul (ROI) pentru magazinul tău
Scopul principal al oricărui business este generarea de profit. Te vom ajuta să îți clarifici câteva aspecte care țin de domeniul financiar al business-ului, pentru a identifica direcția înspre care te îndrepți.
Formula pentru profit
Există două modalități de calculare a ROI, una mai simplă și una mai complexă; cea din urmă este mai eficientă deoarece te ajută și la estimarea ROI.
ROI = (Profitul / Investiția realizată) * 100
Să presupunem că ai investit 10.000 de lei într-o campanie, iar aceasta a atras 100 de clienți care au cheltuit în medie 150 de lei pentru produsele tale. În cazul acesta, ROI calculat procentual este de 150%: ((150 de lei * 100 de clienți)/ 10.000 de lei investiți) * 100.
Această formulă este destul de limitată, deoarece ia în considerare doar prima achiziție realizată de către un client, chiar dacă acesta revine cu o următoare achiziție.
ROI (CLV mediu * Nr. clienți) / Investiția realizată) * 100
CLV = customer lifetime value
Dacă am presupune că cei 100 de clienți ar cheltui în medie 150 de lei pe an, timp de cinci ani în medie, atunci CLV mediu ar fi 750 de lei. În cazul acesta, ROI calculat procentul ar fi 750%, procent de 5 ori mai mare ca și în cazul primei formule, deoarece luăm în considerare veniturile pe toată durata de viață a clienților: (750 de lei * 100 de clienți) / 10.000 de lei investiți) * 100.
Recomandarea este să calculezi ROI pentru fiecare canal de promovare pe care îl folosești, deoarece rentabilitatea s-ar putea să varieze de la o sursă de promovare la alta; în felul acesta vei putea concluziona care sunt cele mai rentabile canale prin care te poți promova și îți vei putea îndrepta atenția către acestea cu prioritate.
Cum verifici indicii de performanță pentru ROI
Există cinci modalități prin care poți verifica indicii de performanță ROI:
- Traficul total generat
Reprezintă numărul total de vizitatori care au fost atrași înspre pagina ta web, în urma promovării pe care ai realizat-o. Cu cât traficul este mai mare, cu atât posibilitatea de creștere a ratei de conversie este mai mare. Pentru a putea identifica valoarea cât mai exactă a ROI, ideal ar fi să analizezi traficul generat și tipul de trafic: direct, de pe rețelele de socializare, generat în urma recomandării, prin email, pay-per-click sau organic. După această analiză vei putea concluziona care sunt strategiile de promovare cele mai rentabile.
- Rata de conversie
Reprezintă unul dintre cei mai importanți indicatori, atunci când vine vorba de analiza rentabilității unei investiții. Este mult mai util să determini numărul de utilizatori care au fost convertiți în clienți plătitori, decât să te raportezi doar la traficul generat pe site. Rentabilitatea unei investiții măsoară profitul generat în urma investiției, astfel că cu cât reușești să convertești mai mulți utilizatori din traficul generat, cu atât mai bine.
Rata de conversie se poate referi și la numărul de oameni care s-au înscris în baza ta de date; chiar dacă până la momentul respectiv nu au realizat o achiziție, probabil de-a lungul timpului o vor face.
- Valoarea vizitei
Odată ce ai analizat traficul generat și care a fost rata de conversie a utilizatorilor, poți estima care este valoarea fiecărei vizite pe site-ul web împărțind numărul total de trafic generat într-o anumită perioadă, la numărul total de conversii din aceeași perioadă de timp.
- Venituri și costuri cu marketingul
Pentru a avea o imagine cât mai realistă a ROI, este indicat să iei în considerare toate costurile de marketing; scade din veniturile generate costurile de marketing și rezultatul împarte-l la costul de marketing. Cu ajutorul acestui calcul vei avea o evidență reală asupra rentabilității unei campanii de marketing; spre exemplu, dacă ai investit 1.000 de lei în marketing și ai generat venituri de 1.500 de lei, atunci la fiecare leu investit ai obținut un profit de 50 de bani: (1.500 lei venituri – 1.000 de lei costuri) / 1.000 de lei costuri = 0,5 lei).
- Valoarea medie a comenzii (AOV)
Poate fi determinată dacă împarți numărul total de venituri generate într-o anumită perioadă, la numărul total de comenzi din acea perioadă de timp. Este recomandată a fi folosită pentru a analiza eficacitatea marketingului, deoarece vei putea urmări variațiile cheltuielilor medii pe anumite campanii publicitare; cu cât valoarea este mai mare, cu atât mai puternic a fost determinat un client să achiziționeze mai mult. Analiza acestei valori în raport cu campaniile publicitare care rulează, îți pot oferi o imagine asupra celor mai profitabile strategii de promovare.
Ce înseamnă un ROI bun pentru ecommerce?
Există o serie de factori care pot influența ROI, cum ar fi strategia de marketing, marja de profit sau stadiul în care se află afacerea. Nu există un interval standard în care ar trebuie să fie situată rentabilitatea unei investiții, deoarece aceasta variază de la o afacere la alta, în funcție de specificul fiecăreia.
Analizarea în permanență a rezultatelor campaniilor publicitare te poate ajută să perfecționezi strategia de marketing, astfel încât aceasta să devină din ce în ce mai profitabilă.
Estimează care este ROI pentru fiecare canal de promovare utilizat, urmând ca lunar să calculezi ROI pentru canalele utilizate; compară cu rezultatele inițiale din fiecare canal. În cazul în care observi că anumite canale au început să genereze o rentabilitate tot mai mare, ar fi cazul să te concentrezi asupra acestora, deoarece s-ar putea să fie cele mai eficiente. În cazul în care ROI a scăzut pe anumite canale, analizează ce anume a generat scăderea, urmând să decizi dacă mai păstrezi canalul sau nu.
12. Costurile de deschidere pentru un magazin online
Cat costa un magazin online? O întrebare foarte des adresată de către cei care doresc să înceapă un business de tip e-commerce.
Costuri juridice pentru deschiderea firmei
Costurile de înființare a firmei variază în funcție de forma de organizare aleasă și de modalitatea în care alegi să o înființezi; dacă apelezi la un birou de avocatură pentru redactarea și pregătirea dosarului pentru ONRC, onorariul acestora variază între 350 de lei, depunere a documentelor la ghișeu, și 800 de lei, pentru depunerea actelor în format electronic. Pe lângă acest tarif, vei avea de achitat la Registrul Comerțului taxa pentru înființarea unui SRL în valoare de 122 de lei; pentru PFA nu se percepe nicio taxă.
În situația în care nu ai unde să stabilești sediul social, poți apela la un birou de avocatură pentru găzduirea sediului social, care presupune un cost aproximativ de 800 de lei/ an.
Dacă alegi să te ocupi tu însuți de întocmirea dosarului și ai posibilitatea de a stabili sediul social într-un anumit punct, costurile de înființare a firmei vor fi de 122 de lei; în caz contrar, dacă apelezi la consultanță și ai nevoie de sediu social, atunci costurile pot ajunge până la 1.500 de lei.
Găzduirea web
Costurile pentru serviciile de găzduire variază în funcție de caracteristicile și nevoile paginii tale web; tarifele pot porni de la câțiva dolari pe lună și pot ajunge până la câteva zeci sau chiar sute de dolari pe lună. Pentru o afacere la început de drum, fără nevoi specifice, este posibil ca tariful lunar să ajungă la aproximativ 30 lei/ lună.
Domeniul
În funcție de lungimea și notorietatea cuvântului sau a expresiilor utilizate, tariful unui domeniu poate fi cuprins între câteva zeci de lei și câteva sute de lei. Un nume obișnuit poate fi achiziționat cu aproximativ 70 de lei.
Sistemul de procesare plăți
Oferta disponibilă pentru sistemele de procesare a plăților este foarte variată; de exemplu, Shopify oferă trei tipuri de planuri din care utilizatorii pot selecta ceea ce li se potrivește cel mai bine. În cazul în care te decizi să începi un business în domeniul vânzărilor online, planul Shopify Basic, care este în jur de 135 de lei/ lună, ar fi ideal pentru nevoile tale. La acest tarif lunar se aplică și o taxă de 2,9% + aproximativ 2 lei din fiecare tranzacție cu cardul, procesată online, și 2,7% din fiecare tranzacție cu cardul, procesată fizic.
Branding și design
Varietatea este infinită la capitolul de branding și design; există numeroase teme și instrumente pe care le poți utiliza gratuit pe platformele de specialitate și, dacă ești la început de drum, aceste platforme îți vor fi de mare ajutor. Dacă îți dorești un magazin online cât mai complex, care să se diferențieze de cele din domeniu, atunci vei avea de achitat pentru o anumită temă chiar și 800 de lei.
Cod personalizat pentru site
Brandurile consacrate, care vor să ofere consumatorilor o experiență unică, apelează la personalizarea codului pentru website. Prețurile pentru un astfel de site, realizat la comandă, pot depăși chiar și sute mii de dolari; cu toate acestea, dacă îți dorești un site personalizat poți apela la o firmă specializată, iar costurile pot varia de la 5.000 de dolari (23.000 lei), până la 20.000 de dolari (92.000 lei). Există posibilitatea de a alege o variantă mai ieftină, contractând un freelancer, iar costul perceput de acesta ar fi de aproximativ 500 de dolari (2.300 lei).
Add-ons și extensii
Nicio platformă pe care o vei alege nu îți va putea satisface pe deplin toate nevoile, motiv pentru care va fi necesar să adăugi suplimentar și alte plug-inuri; pe o parte dintre acestea le vei găsi gratuite, dar pe o parte va trebui să le achiziționezi. Unele instrumente pot fi utilizate în baza unui abonament lunar, însă cele personalizate pot ajunge să coste chiar și peste 5.000 de dolari. Shopify App Store pune la dispoziția utilizatorilor peste 3.200 de instrumente gratuite, pentru o varietate de utilizări: email marketing, optimizare SEO etc.
Stocul de produse, ambalajele și depozitarea
În cazul în care dorești să dezvolți o afacere care să nu fie de tipul dropshipping, va trebui să achiziționezi o cantitate minimă de stocuri. În funcție de dimensiunea și cantitatea produselor, vor varia costurile cu ambalare și depozitarea; deși această acțiune presupune imobilizarea unei sume de bani, îți permite să deții controlul asupra stocurilor, aspect imposibil în cazul dropshipping-ului.
În situația în care vei achiziționa marfa din România, bugetul inițial pe care îl vei investi în stocuri poate fi redus; dacă produsele vor fi importate, atunci va trebuie să aloci un buget mai mare, care să acopere costurile cu transportul, precum și taxele vamale. În cazul celei de-a doua variante, în funcție de tipul produselor pe care dorești să le comercializezi, un buget de aproximativ 1.000 de dolari (4.600 lei) ar fi suficient pentru a începe afacerea și a testa piața.
Dacă produsele nu sunt de dimensiuni mari și nu necesită condiții speciale de depozitare, le vei putea păstra la sediul propriei firmei, ceea ce nu va presupune niciun cost suplimentar pentru tine; în situația în care ai nevoie de un depozit, costul acestuia ar putea fi cuprins între 500 de dolari/ lună și 1.500 de dolari/ lună.
Nu omite costurile cu ambalarea produselor; stabilește un buget inițial cuprins între 500 de lei și 1.000 de lei.
Costurile de livrare
Oferta companiilor de curierat din România este consistentă; acestea își stabilesc prețul de livrare în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: mărimea coletului, greutatea acestuia, adresa de ridicare și adresa de livrare. În funcție de greutatea și de dimensiunea coletelor, dar și de volumul de expedieri pe care îl vei avea, vei putea negocia prețul de transport pentru fiecare colet; în medie, pentru un colet de dimensiuni normale va fi nevoie să achiți între 15 lei și 25 de lei.
Fotografiile de produs
Dacă ești pasionat de fotografie și alegi să te ocupi tu însuți de acest aspect, costurile financiare vor fi inexistente, dacă nu dorești să investești într-un aparat de fotografiat; va trebui să aloci mult timp acestei activități pentru a obține fotografii de calitate, care să pună în evidență produsele. O altă variantă, care nu implică costuri, ar fi să preiei imaginile de la furnizori, dacă acestea sunt de calitate și furnizorii acceptă.
Fii atent la strategia pe care o adopți, deoarece, în mediul online, fotografia unui produs are cel mai mare impact în realizarea achiziției de către cumpărător. Dacă niciuna dintre cele două variante nu ți se potrivește, atunci apelează la serviciile unui profesionist; în cazul acesta, pentru o ședință foto de aproximativ 15-20 de articole, vei avea de achitat în jur de 800 de lei.
Costurile de marketing
Costurile care implică activitatea de marketing variază foarte mult, în funcție de calitatea și experiența partenerului cu care alegi să lucrezi. Desigur, dacă te pricepi la acest domeniu, te poți ocupa chiar tu de strategia de marketing și de implementarea acesteia; în felul acesta vei putea reduce o parte din costuri, iar banii respectivi îi vei putea aloca altor activități.
Colaborarea pe partea de comunicare și promovare pe Google și pe rețele de socializare cu un freelancer poate începe de la 600 de lei/ lună; la această sumă va trebui să mai adaugi și bugetul pentru reclamele plătite, de aproximativ 1.000 de lei/ lună, pentru început. Dacă îți dorești o strategie complexă, care să includă și instrumente tehnice care să te ajute la creșterea vânzărilor, atunci va trebui să apelezi la o agenție de marketing; tarifele percepute de o firmă care promite rezultate pornesc de la 4.500 de lei/ lună, iar unele dintre ele solicită chiar și comision din vânzări sau din bugetul de promovare.
Angajații
Pentru o afacere la început de drum, care are foarte clar stabilite procesele și sistemele din interior, unul, maxim doi angajați sunt suficienți. Dacă alegi să lucrezi și tu în afacere, atunci cu siguranță vei reuși să administrezi firma cu ajutorul unei alte persoane.
Chiar dacă cei mai mulți proprietari de afaceri aleg să nu își distribuie un salariu, recomandarea noastră este să te plătești și pe tine pentru efortul depus. Pentru a nu pune presiune pe cashflow, poți începe cu salarii lunare scăzute, pe care să le crești treptat, odată cu dezvoltarea afacerii. Un salariu lunar brut de 3.500 de lei pentru fiecare angajat poate fi un prim prag din procesul de remunerare; chiar și așa, realizează o analiză clară, în urma căreia să identifici dacă îți permiți să plătești 7.000 de lei lunar pentru doi angajați, în caz contrar, renunță la un angajat sau găsește alte modalități de reducere a costurilor și de creștere a veniturilor.
Costuri operaționale, de contabilitate și de business
Această categorie de costuri va crește și își va schimba structura, odată cu dezvoltarea afacerii. Fii foarte atent cu costurile pe care le incluzi aici, cu atât mai mult la început, pentru că s-ar putea să nu ai neapărat nevoie de toate.
Tariful pentru serviciile de contabilitate eficiente și de calitate este de aproximativ 500 de lei/ lună, pentru un start-up; pe lângă această taxă, ar fi indicat ca toate celelalte cheltuieli operaționale să nu depășească 1.500 de lei/ lună. Încearcă să reduci cât mai mult costurile și să te focusezi pe creșterea exponențială a veniturilor; cu cât ești mai eficient financiar, mai ales la început, cu atât mai multe șanse vei avea să te dezvolți cu rapiditate.
Cât costă să deschizi un magazin online?
Redactarea planului de afaceri îți va oferi o imagine de ansamblu despre cât de mult trebuie să investești pentru a dezvolta o afacere de tip e-commerce. Fiecare business are propria viziune și o strategie de dezvoltare unică, astfel că în funcție de modelul de business variază și suma necesară a fi investită.
Conform estimărilor realizate mai sus, pentru a deschide un magazin online, fără specificații speciale, vei avea nevoie de o sumă între 5.000 EUR și 10.000 EUR. Pentru un start-up fără prea multe resurse financiare și care se dezvoltă încet, acest interval ar fi suficient pentru a acoperi toate costurile, inclusiv capitalul de lucru, până în momentul în care va încasa primii bani din vânzări.
13. Aspecte legale pentru un magazin online în România
Deși birocrația este un domeniu pe care majoritatea îl evităm, fără implicarea lui, magazinul online va fi imposibil de realizat.
13.a. Vânzarea de produse pe internet și contractele la distanță
Pentru a putea avea dreptul să desfășori această activitate economică, ai nevoie de o formă de organizare juridică (SRL) sau să fii persoană fizică autorizată (PFA). Domeniul principal de activitatea va fi, conform codului 4791, Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.
Pentru că vei desfășura activitate de comerț și, practic, vânzătorul și cumpărătorul sunt în locuri diferite și nu pot semna fizic contractul, din punct de vedere juridic, vei avea nevoie să închei un contract la distanță. Acte normative care reglementează contractele la distanță sunt:
- Legea nr. 287/2009 privind codul civil;
- Legea nr. 365/2002 privind comerțul electronic;
- OUG nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Un contract la distanță este considerat a fi legal numai în cazul în care obligațiile specifice de informare impuse de legislația aplicabilă sunt respectate, prețul și obiectul contractului sunt stabilite clar și ambele părți își oferă consimțământul.
Pentru că nu există un contract fizic, toate clauzele contractuale trebuie trecute în secțiunea de „Termeni și condiții” afișate pe site, care trebuie să cuprindă următoarele informații:
- Datele de identificare ale companiei;
- Politica de livrare și de retur;
- Garanțiile oferite;
- Drepturile de proprietate intelectuală;
- Soluționarea litigiilor.
Toate aceste informații menționate mai sus trebuie să apară și în ultima etapă a finalizării comenzii de către client; este recomandat să fie vizibile și într-un loc cât mai accesibil utilizatorilor. Odată ce cumpărătorul a acceptat termenii și condițiile magazinului online, din acel moment contractul la distanță intră în vigoare. Vânzătorul va fi obligat să livreze produsele promise, iar cumpărătorul se obligă să le achite.
13.b. Dreptul de retur al produselor
Posibilitatea de a returna un anumit produs și de a primi suma de bani plătită pe acesta, este un drept care îi revine cumpărătorului. Există anumite situații în care cumpărătorul nu se poate retrage din contractul încheiat la distanță și nu va fi îndreptățit să primească banii înapoi; printre aceste situații se numără:
- Produsele fabricate/ create după specificațiile clientului;
- Produsele care expiră și se deteriorează foarte repede;
- Produse desigilate, care nu pot fi returnate în condiții de igienă;
- Înregistrări audio/video sau programe informatice care au fost desigilate;
- Servicii prestate integral până în momentul în care clientul avea dreptul la retur;
- Produse care conform caracteristicilor lor devin inseparabil amestecate cu alte elemente.
În termen de 14 zile, fără justificare, consumatorul are dreptul de a se retrage din contract, de a restitui produsele și de a cere rambursarea banilor. Dacă procesul de livrare presupune mai multe etape, se consideră 14 zile de când clientul a primit ultimul produs comandat.
Dacă clientul decide să se retragă în termen de 14 zile, magazinului online îi revin următoarele obligații:
- Restituirea sumelor achitate de client, inclusiv costurile livrării;
- Rambursarea se face prin aceeași modalitate de plată sau prin cea agreată de consumator;
- Dacă clientul a ales altă modalitate de livrare decât cea standard, vânzătorul trebuie să restituie doar costul aferent livrării standard;
- Rambursarea banilor poate fi efectuată după ce consumatorul returnează produsele;
- Dacă vânzătorul nu își asumă costurile de retur, acestea vor fi suportate de către client;
- Dacă cumpărătorul distruge sau deteriorează produsele, vânzătorul nu va fi obligat să returneze banii, dacă poate demonstra faptul că din vina cumpărătorului produsele au fost deteriorate.
13.c. Legea GDPR
Datorită faptului că vei colecta datele personale de la cei care îți vizitează site-ul și realizează achiziții de produse, vei dobândi automat calitatea de „operator de date cu caracter personal”, în timp ce utilizatorii cărora le vei colecta datele vor dobândi calitatea de „persoane vizate de prelucrarea datelor cu caracter personal”.
Principalele categorii de date pe care le vei prelucra vor fi data de identificare a utilizatorilor, adresele acestora, IP-ul, datele GPS, userul și parola, datele de contact, precum și istoricul comportamental al acestora privind navigarea pe paginile web.
Toate caracteristicile și condițiile GDPR sunt reglementate în prezent de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul GDPR).
Prelucrarea datelor cu caracter personal se face cu două scopuri, și anume, încheierea și executarea contractului de vânzare la distanță și realizarea diferitelor activități de marketing; pentru încheierea și executarea contractului nu este necesară obținerea consimțământului în mod special de la client, odată ce acesta acceptă termenii și condițiile, însă pentru utilizarea informațiilor în vederea realizării practicilor de marketing este nevoie de consimțământul celui vizat.
Link-uri obligatorii
Legislația din România obligă toți comercianții online să afișeze pe site-ul pe care îl administrează următoarele link-uri:
- ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului);
- ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal;
- SOL (Platforma de Soluționare Online a Litigiilor).
Afișarea acestor link-uri ar trebui să fie într-o secțiune vizibilă și ușor de accesat, unde să fie inclus și link către politica de confidențialitate și cookie-uri, politica de livrare și retur.
13.d. Înregistrarea pentru TVA
În cazul în care cifra anuală a afacerii depășește 300.000 lei, ai obligativitatea de a te înregistra în scopuri de TVA; chiar dacă cifra de afaceri este mai mică de plafonul stabilit, dar faci anumite achiziții din afara României, spre exemplu comanzi produse, plătești servicii de promovare etc., ai obligativitatea de a te înregistra în scopuri de TVA speciale. În urma unei solicitări adresate agenției ANAF din județul în care ai înregistrat sediul social, ți se va emite un cod special de TVA intracomunitar.
Dacă realizezi activități de import este necesar să îi comunici furnizorului codul TVA intracomunitar pentru a fi scris pe factură; în cadrul Uniunii Europene, folosirea codului de TVA oferă posibilitatea agentului economic să beneficieze de operațiuni scutite de TVA.
În cazul în care achiziționezi servicii de promovare de la Facebook, Google etc, nu va fi nevoie să plătești TVA furnizorului de servicii, dar vei avea obligativitatea de a rambursa cota de TVA aferentă facturii statului român; în luna următoare realizării achizițiilor se vor depune declarațiile specifice și pe baza acestora vei achita suma datorată.
Dacă faci achiziții din afara Uniunii Europene, ai obligativitatea de a achita taxe vamale în funcție de categoria bunurilor achiziționate; pentru a putea desfășura astfel de activități, este necesar să obții de la Direcția Generală a Vămilor un număr EORI.
14. Piața de ecommerce din România
Piața de ecommerce din România s-a dezvoltat accelerat în ultimi ani, mai ales odată cu instaurarea stării de urgență, provocate de virusul Covid 19. Din cauza restricțiilor impuse de Guvern, firmele s-au digitalizat foarte mult și și-au mutat activitatea în mediul online; de asemenea, comportamentul de cumpărare al consumatorilor s-a schimbat și el semnificativ, aceștia optând pentru cumpărăturile din mediul online, în detrimentul celor din magazinele fizice.
Potrivit unor date statistice publicate de www.statista.com, în anul 2023 se estimează vânzări din piața de comerț electronic de 7,58 miliarde USD, cu o rată anuală de creștere de 13,49% și un total de vânzări de 12,58 miliarde USD până în 2027. De asemenea, până în anul 2027 numărul total de utilizatori, din piața de ecommerce este previzionat să ajungă la 11,1 milioane, iar venitul mediu pe utilizator (ARPU) este așteptat să ajungă la 741,90 USD.
Organic Agency este o agenție de marketing digital supraspecializată în servicii de SEO marketing și content marketing. Executăm riguros strategii a căror eficiență a fost dovedită pentru peste 150 de branduri.